time-to-read.short-label

Atkal sāp spranda un galva. Vai esi padomājis par šo?

Vai jums bieži sāp spranda un galva? Šie simptomi var būt saistīti ar daudziem faktoriem, tostarp ar pārtikas nepanesamību, alerģijām un iekšējiem fiziskiem procesiem.

3 atziņas, ko uzzināsi šajā rakstā, par "sāp spranda un galva":

  1. Ne vienmēr acīmredzamais ir galvenais sāpju cēlonis: Daudzi ikdienā lietoti pārtikas produkti, piemēram, fetas siers vai piens, var būt nemanāmi galvassāpju izraisītāji.

  2. Izpratne par alergēniem var atbrīvot no biežām galvassāpēm: Alerģijas un pārtikas nepanesamība ir būtiski faktori, kas var ietekmēt Jūsu veselību un izraisīt hroniskas galvassāpes.

  3. Specializēti testi un personalizēta pieeja – atslēga uz atrisināšanu: Atklājiet, kas tieši izraisa Jūsu galvassāpes, izmantojot specializētus testus, un izslēdziet potenciālos alergēnus no savas ikdienas.

Jā, jā un jā – šos visus variantus esam dzirdējuši. Bet vai zinājāt, ka galvassāpes var radīt arī, piemēram, konditorejas izstrādājumi, jo, izrādās, ka jums ir pārtikas nepanesamība pret dažām no to sastāvdaļām? Vai no, piemēram, siera?

Alerģijas ir ļoti nozīmīgs faktors, kādēļ cilvēkam bieži var sāpēt galva. Un īpaši, ja neapzināties konkrētu alergēnu, kas Jūs ietekmē ik dienas. Piemēram, fetas siers – jūs to katru dienu ēdat salātos, bet izrādās, ka nemaz nezināt – jums šis pārtikas produkts neder. Organisms par to signalizē ar galvassāpēm!

Piemēram, kazeīns, kas sastāda ap 78.7% piena proteīna, ir galvassāpju un migrēnu viens no lielākajiem ierosinātājiem. Bet jūs ik rītu lietojat, piemēram, kafiju ar pienu.

Vēl viens galvassāpju izraisītājs ir tiramīns, kas sastopams, piemēram, tādos sieros kā čedara, Šveices siers, mocarella, Parmezāns, Romano.

Bet varbūt Jums gluži vienkārši neder gaļa un zivis – visi žāvētie, kūpinātie izstrādājumi, kas arī var saturēt galvassāpju izraisītājus.

Šie ir tikai daži piemēri. Bet ko lai ēdam – vaicāsiet. To var noskaidrot, tikai veicot specializētu testu, lai noskaidrotu potenciālos alergēnus tieši Jūsu gadījumā.

Ja arī, tiekot skaidrībā ar pārtikas nepanesamības jautājumu, saprotat, ka te galvassāpju cēlonis nav meklējams, apdomājiet, vai “pie vainas” nevarētu būt iekšējie procesi.

Piemēram, 60% sieviešu patiesais migrēnu iemesls ir hormoni, kas aktivizējas menstruālā cikla laikā. Šai gadījumā migrēnas visbiežāk parādās īsi pirms mēnešreizēm, to laikā un īsi pēc tām, kad notiek “staigāšana” estrogēna līmenī.

Ir svarīgi apzināties un izslēgt maksimāli daudz potenciālo “aizdomu” avotu. Diemžēl galvassāpes arī iedzimst, un, ja tās bijušas vai ir abiem vecākiem, tad arī bērnam ir 75% liela iespējamība pārmantot to hronisko formu. Ja viens vecāks cieš no hroniskām galvassāpēm, šis risks samazinās līdz 50%.

Zinātniskie pētījumi par sprandas un galvas sāpēm:

Efektivitāte neinvazīvām iejaukšanās metodēm: Ieteicamas tādas metodes kā zema slodzes izturības vingrojumi kakla un plecu zonās, lai mazinātu epizodiskas spriedzes galvassāpes. Atslābināšanās apmācība un daudzveidīga aprūpe, ieskaitot mugurkaula mobilizāciju, ir noderīga hronisku spriedzes veida galvassāpju gadījumos. Manuālās terapijas ir pierādījušas efektivitāti kakla izcelsmes galvassāpju ārstēšanā (Varatharajan u.c., 2016).

Hiropraktikas pieejas: Hiropraktikas ārstēšana, apvienojot fiziskās un manuālās terapijas, tiek bieži izmantota, lai pārvaldītu kakla sāpes un ar tām saistītās galvassāpes vecāka gadagājuma cilvēkiem. Šīs metodes bieži ietver manipulācijas ar kakla un krūškurvja skriemeļiem un daudzi hiropraktiķi ziņo par to efektivitāti (Vindigni u.c., 2019).

Radiofrekvences ablācija: Hroniskiem gadījumiem, kur citi ārstēšanas veidi var nebūt efektīvi, radiofrekvences ablācija ir izmantota, lai ārstētu kakla fasetes locītavu sāpes un kakla izcelsmes galvassāpes, piedāvājot jaunu pieeju hronisku sāpju pārvaldībai (Suer u.c., 2022).

Akupunktūra un fiziskie vingrojumi: Akupunktūra un īpaši fiziskie vingrojumi ir pierādījuši spēju mazināt hroniskas kakla un plecu sāpes, kas bieži var izraisīt galvassāpes. Šīs ārstēšanas piedāvā gan tūlītējas, gan ilgstošas priekšrocības (He u.c., 2004).

Secinājumi: Dažādas ārstēšanas iespējas, sākot no fizioterapijas līdz akupunktūrai, dod solījumus kakla sāpju un ar tām saistīto galvassāpju pārvaldībā. Integrējot plašu izpratni par neirofizioloģiskajiem aspektiem, var uzlabot šīs ārstēšanas stratēģijas, sniedzot rezultātus tiem, kurus tas skar.

5 biežāk uzdotie jautājumi par "sāp spranda un galva" un atbildes:

  1. Kādi ir galvenie sprandas un galvas sāpju cēloņi?

  • Sprandas un galvas sāpes var izraisīt dažādi faktori, tostarp muskuļu sasprindzinājums, stress, pārtikas nepanesamība un hormonālas izmaiņas.

  1. Kādas ārstēšanas metodes ir ieteicamas, ja sāp spranda un galva?

  • Ieteicamas ir dažādas fiziskās terapijas, manuālā terapija, akupunktūra, zemas slodzes izturības vingrinājumi un atpūtas tehnikas.

  1. Vai sprandas un galvas sāpes var būt saistītas ar uzturu?

  • Jā, dažādi pārtikas produkti, piemēram, kazeīnu un tiramīnu saturoši sieri, var izraisīt galvassāpes, jo var pastāvēt nepanesamība pret šīm sastāvdaļām.

  1. Kā var atšķirt sprandas un galvas sāpes no citām galvassāpēm?

  • Sprandas un galvas sāpes bieži ir saistītas ar kakla stīvumu vai sāpēm, kas izstaro uz galvu, atšķirībā no citām galvassāpēm, kas var izpausties kā spiediens vai pulsējoša sajūta.

  1. Kādas preventīvas darbības var veikt, lai novērstu sprandas un galvas sāpes?

  • Regulāri kakla un plecu vingrinājumi, stressa mazināšanas tehnikas, pietiekama ūdens uzņemšana un veselīgs uzturs var palīdzēt mazināt šo simptomu rašanos.

Sāp spranda un galva? Kā RigaBrain® var palīdzēt?

RigaBrain® piedāvā efektīvu palīdzību cīņā ar galvassāpēm, izmantojot NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģiju, kas sniedz iespēju Jūsu smadzeņu darbībai pašregulēties un pielāgoties, lai efektīvāk tiktos galā ar dažādiem veselības izaicinājumiem. Tā kā galvassāpju cēloņi var būt daudz un dažādi, piemēram, pārtikas nepanesamība vai hormonālās izmaiņas, šī metode ļauj Jūsu centrālajai nervu sistēmai pašai identificēt un reaģēt uz faktoriem, kas var izraisīt diskomfortu. RigaBrain® sesijas, nekoncentrējoties uz simptomiem vai diagnozēm, pievēršas smadzeņu darbības uzlabošanai, kas veicina elastību, izturību un labāku adaptāciju pret ikdienas stresoriem. Tādējādi, NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® palīdz ne tikai mazināt galvassāpes, bet arī uzlabot vispārējo dzīves kvalitāti.
 

 
Uzzini vairāk: https://www.RigaBrain.com/starts

    185