Trauksmes ģenētiskā bāze
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Trauksmes ģenētiskā bāze

Apjomīgā aptuveni 200 000 militāro veterānu genomu analīzē pētnieki konstatējuši sešus ģenētiskus variantus, kas saistīti ar trauksmi – tā lasāms American Journal of Psychiatry.

Daži no šiem variantiem iepriekš tika asociēti ar bipolāru traucējumu, posttraumatiska stresa traucējumu un šizofrēnijas riska faktoriem.



Pētījumā sniegts arī pirmais pārliecinošais molekulārais skaidrojums par to, kāpēc trauksme un depresija bieži pastāv līdzās.


“Šis ir līdz šim bagātākais rezultātu kopums,” saka pētījuma līdzautors Džouels Gelernters (Joel Gelernter), Psihiatrijas fonda vadītājs, ģenētikas un neirozinātnes profesors Jēlas Universitātē. “Mēs esam atraduši specifiskus, dalītus ģenētiskos riskus.”


Garīgās veselības traucējumu ģenētiskā pamatojuma atrašana ir galvenais mērķis Veterānu programmā, ko vada ASV veterānu administrācija. Pieci trauksmes genoma varianti tika atrasti Eiropas amerikāņiem un tikai viens - afroamerikāņiem.

 “Ir veikti daudzi pētījumi par depresijas ģenētisko pamatu, bet trauksmei līdz šim pievērsts salīdzinoši maz uzmanības,” saka pētnieki.


Daži pētījumi bijuši saistīti ar gēniem, kas palīdz regulēt kopējo gēnu aktivitāti, kā arī ar gēnu, kas iesaistīts dzimumhormona estrogēna receptoru darbībā. Lai gan šis atradums varētu palīdzēt izskaidrot, kāpēc sievietes vairāk nekā divas reizes biežāk nekā vīrieši cieš no trauksmes traucējumiem, pētnieki uzsver, ka nepieciešama turpmāka izpēte.

Vēl viens no jaunatklātajiem trauksmes gēniem, MAD1L1, kura funkcija nav pilnībā izprasta, arī ir ļoti zīmīgs, jo šī gēna varianti ir saistīti ar bipolāriem traucējumiem, posttraumatiskiem stresa traucējumiem un šizofrēniju.


“Viens no šī pētījuma mērķiem bija atrast riska gēnus, kas ir saistīti ar psihoemocionālas uzvedības īpašībām. Tām līdz šim nav skaidra pamatojuma, un šis ir tikai sākums. Mēs strādāsim pie veselas pētījumu sērijas,” saka Daniels Līvijs (Daniel Levey), pētījuma līdzstrādnieks un līdzvadošais autors.


Avots: Daniel F. Levey, Joel Gelernter, Renato Polimanti, Hang Zhou, Zhongshan Cheng, Mihaela Aslan, Rachel Quaden, John Concato, Krishnan Radhakrishnan, Julien Bryois, Patrick F. Sullivan, Murray B. Stein. Reproducible Genetic Risk Loci for Anxiety: Results From ∼200,000 Participants in the Million Veteran Program. American Journal of Psychiatry, 2020; appi.ajp.2019


P.S. Pētnieki pēta, bet ir jādzīvo šodien. Mūsu klienti dzīvo bez trauksmes, jo tehnoloģijas no Kanādas palīdz smadzenēm optimizēties!


RigaBrain seansi ir fiziskās labsajūtas senss, kas palīdz renormalizēt smadzeņu darbību un atjauno smadzeņu darbības pašorganizēšanos.

bottom of page