Trauksme un depresiji ir saistība ar migrēnu
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Trauksmei un depresijai ir saistība ar migrēnu

Pētījumā, kurā piedalījās 588 pacienti no kādas galvassāpju klīnikas, tika atklāts, ka biežas migrēnas epizodes piedzīvo tie, kas cieš arī no depresijas un trauksmes. Arī slikta miega kvalitāte ir saistīta ar depresijas un trauksmes risku.

Miegs ir autonoms process, kas nepakļaujas cilvēka tiešai kontrolei. Nomodā vai guļot – mēs esam pakļauti diviem bioloģiskiem procesiem: miega homeostāzei un cirkadiānajiem ritmiem. Abiem procesiem ir jāstrādā harmoniski, ja vēlamies labi izgulēties.


Ventrolaterālais preoptiskais kodols (VPK) smadzenēs ir ļoti nozīmīgs, jo tas kontrolē iemigšanas procesu un nodrošina, ka arī paliekam aizmiguši. Savukārt hipotalāma aizmugurējā daļa satur neironus, kas nodrošina palikšanu nomodā. Diemžēl šo smadzeņu reģionu sadarbība zinātniekiem arvien nav skaidra.

Savukārt emocionāls distress un galvassāpju biežums tiešā veidā ietekmē viens otru. Piemēram, emocionālas atbildes reakcijas mēdz ietekmēt cilvēka sāpju uztveri.

Šie atklājumi var palīdzēt uzlabot migrēnas un trauksmes slimnieku ārstēšanas tehnikas, saka pētījuma autori. Savukārt ieteikums mums – rūpēties par savu stresa noturību.


Avots: Hsuan-Te Chu, Chih-Sung Liang, Jiunn-Tay Lee, Ta-Chuan Yeh, Meei-Shyuan Lee, Yueh-Feng Sung, Fu-Chi Yang. Associations Between Depression/Anxiety and Headache Frequency in Migraineurs: A Cross-Sectional Study. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 2017


bottom of page