Vingrošana senioriem aktivizē par atmiņu atbildīgos neironu tīklus
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vingrošana senioriem aktivizē par atmiņu atbildīgos neironu tīklus


Cik ātri mēs varam sākt novērot priekšrocības, ko sniedz regulāra fiziska aktivitāte? Merilendas Universitātes pētījumā par fiziski un garīgi veseliem senioriem apliecināts, ka pat viena fizisko aktivitāšu nodarbība palielina aktivizēšanos smadzeņu ķēdēs, kas saistītas ar efektīvākiem atmiņas procesiem.



Tostarp hippokampā, kas masas ziņā sarūk ar vecumu, un ir smadzeņu reģions, kas pirmais „uzbrūk” Alcheimera slimībai.


“Lai gan ir pierādīts, ka regulāri vingrojumi var palielināt hipokampa masu, nu mēs zinām, ka regulāra vingrošana spēj pat būtiskāk ietekmēt šo svarīgo smadzeņu reģionu,” saka dr. J. Kārsons Smits, Merilendas Universitātes Sabiedrības veselības skolas kinezioloģijas asociētais profesors un pētījuma vadošais autors.


Pētījums ir publicēts Journal of the International Neuropsychological Society.

Dr. Smita pētnieku komanda novērtēja smadzeņu aktivitāti (izmantojot fMRI) veseliem pētījuma dalībniekiem vecumā no 55 līdz 85 gadiem, kuri tika aicināti veikt atmiņas uzdevumu, kas saistīts ar labi zināmu un pilnīgi nezināmu nosaukumu atminēšanos. Slavenu vārdu atcerēšanās aktivizē neironu tīklu, kas saistīts ar semantisko atmiņu, kas, kā zināms, laika gaitā parasti pasliktinās.


Šis tests tika veikts 30 minūtes pēc vidēji intensīva treniņa (70% no maksimālās piepūles) uz velotrenažiera, un kontroles mērījums – citā dienā pēc atpūtas laika. Dalībnieku smadzeņu aktivizācija, pareizi atceroties vārdus, četrās smadzeņu garozas zonās bija ievērojami lielāka pusstundu pēc treniņa, salīdzinot ar rezultātu, kas tika iegūts pēc atpūtas brīža. Abās smadzeņu puslodēs hipokamps aktivizējās izteiktāk tieši pēc slodzes.


Avots: Junyeon Won, Alfonso J. Alfini, Lauren R. Weiss, Corey S. Michelson, Daniel D. Callow, Sushant M. Ranadive, Rodolphe J. Gentili, J. Carson Smith. Semantic Memory Activation After Acute Exercise in Healthy Older Adults. Journal of the International Neuropsychological Society, 2019.




Ko zinātne saka par senioriem, kuri nodarbojas ar fiziskajām aktivitātē, kā tas ietekmē smadzeņu darbību?


Vingrinājumiem ir labvēlīga ietekme uz smadzeņu darbību vecāka gadagājuma cilvēkiem:

  • Aerobie vingrinājumi uzlabo kognitīvās funkcijas un palielina smadzeņu tilpumu, it īpaši novecojošiem indivīdiem, liecinot par aizsargājošu efektu pret ar vecumu saistīto kognitīvo samazināšanos (Colcombe u.c., 2006).

  • Regulāra fiziskā aktivitāte uzlabo gan kognitīvo sniegumu, gan strukturālo smadzeņu veselību vecāka gadagājuma pieaugušajiem, ar ievērojamām priekšrocībām smadzeņu reģionos, kas atbildīgi par atmiņu un izpildfunkciju (Kamijo u.c., 2009); (Chen u.c., 2020).

  • Kognitīvie uzlabojumi pēc vingrinājumiem ir saistīti ar palielinājumu neirotrofiskajos faktoros, piemēram, BDNF, kas atbalsta neironu izdzīvošanu un jaunu neironu augšanu, it īpaši hipokampā — kritiskā atmiņas jomā (Lee & Rhyu, 2009).

  • Vingrinājumi arī izraisa īstermiņa uzlabojumus kognitīvajos uzdevumos, piemēram, atmiņā un izpildfunkcijā, atspoguļojot tūlītējas priekšrocības smadzeņu veselībai vecāka gadagājuma cilvēkiem (Pennington & Hanna, 2013).

Kopumā gan akūti, gan regulāri vingrinājumi ir izteikti efektīvi, uzlabojot kognitīvo funkciju un smadzeņu strukturālo integritāti vecāka gadagājuma cilvēkiem, piedāvājot spēcīgu nefarmaceitisku pieeju kognitīvās samazināšanās apkarošanai.


Jautājumi un atbildes par senioriem un fiziskajām aktivitātē


Kāpēc fiziskā aktivitāte ir svarīga senioriem?

Fiziskā aktivitāte ir būtiska senioru veselībai, jo tā palīdz uzturēt un uzlabot muskuļu spēku, locītavu kustīgumu, sirds un asinsvadu sistēmas darbību, kā arī samazina hronisku slimību risku. Regulāri vingrojumi var arī palīdzēt uzlabot garastāvokli un samazināt depresijas simptomus, kas ir bieži sastopami vecāka gadagājuma cilvēkiem.


Kāds ir fiziskās aktivitātes galvenais efekts vecumdienās?

Galvenais fiziskās aktivitātes efekts vecumdienās ir dzīves kvalitātes uzlabošana. Tas ietver labāku fizisko veselību, piemēram, samazinātu osteoporozes un sirds slimību risku, kā arī labāku mentālo veselību, kas ietver atmiņas un kognitīvo funkciju uzlabošanu. Aktīvs dzīvesveids var arī palīdzēt saglabāt neatkarību, veicinot mobilitāti un pašpārliecinātību.


Kāpēc fiziskā aktivitāte var būt grūta vecumdienās?

Vecākiem cilvēkiem fiziskā aktivitāte var būt grūtāka vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, ar vecumu saistītas veselības problēmas, piemēram, locītavu sāpes, sirds problēmas un mazāks muskuļu spēks, var ierobežot spēju un vēlmi nodarboties ar fiziskiem vingrinājumiem. Otrkārt, bailes no traumām un kritieniem var samazināt motivāciju un iespējas piedalīties regulārās fiziskās aktivitātēs. Treškārt, sociālā izolācija un trūkstoša atbalsta sistēma var arī ierobežot vecāka gadagājuma cilvēku pieeju piemērotām fiziskām aktivitātēm.


Kādas fiziskās aktivitātes ir piemērotas senioriem?

Senioriem ir pieejamas dažādas fiziskās aktivitātes, kas ir piemērotas viņu fiziskajam stāvoklim un interesēm. Populāras izvēles ietver:

  • Staigāšana — vienkārša, bet efektīva aktivitāte, kas neprasa īpašu aprīkojumu.

  • Vingrošana — grupu nodarbības, kas speciāli izstrādātas vecāka gadagājuma cilvēkiem, piemēram, veselības vingrošana vai ūdens aerobika.

  • Joga un pilates — ar mērenu intensitāti, kas palīdz uzlabot elastību, spēku un līdzsvaru.

  • Dejas — ne tikai fiziska, bet arī sociāla aktivitāte, kas var palīdzēt uzlabot garastāvokli un sociālo dzīvi.

  • Riteņbraukšana — uz stacionārā riteņa vai ārā, piedāvā kardiovaskulārus un muskuļu stiprināšanas ieguvumus.

Izvēloties aktivitātes, ir svarīgi ņemt vērā personiskās vajadzības, veselības stāvokli un priekšroku, lai nodrošinātu drošību un maksimālu labumu no fiziskās aktivitātes.



Kā RigaBrain® var palīdzēt senioriem?


RigaBrain® var piedāvāt senioriem vairākas būtiskas priekšrocības, lai uzlabotu to dzīves kvalitāti un mentālo labsajūtu. Šeit ir daži veidi, kā RigaBrain® var atbalstīt vecāka gadagājuma cilvēkus:

  1. NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® sesijas: Šīs sesijas palīdz smadzeņu darbības pašregulācijā, kas ir ļoti svarīgi vecumā, kad smadzeņu funkcijas var sākt pasliktināties. NeurOptimal® sistēma nodrošina atgriezenisko saiti smadzenēm, palīdzot tām efektīvāk pašregulēties un uzlabot tādas funkcijas kā atmiņa, koncentrēšanās un vispārējā garīgā skaidrība.

  2. Individualizētas pieejas: Katrs NeurOptimal® seanss tiek pielāgots individuālajām vajadzībām, tādējādi nodrošinot, ka seniori saņem tieši viņiem nepieciešamo atbalstu.

  3. Pozitīva ietekme uz garīgo veselību: Veicinot labsajūtu un samazinot stresa līmeni, NeurOptimal® palīdz senioriem justies mierīgākiem un emocionāli stabilākiem. Tas var būt īpaši noderīgi, risinot izolācijas un vientulības jūtas, kas bieži vien skar vecāka gadagājuma cilvēkus.

  4. Kognitīvo funkciju uzlabošana: Kā minēts iepriekš, NeurOptimal® var palīdzēt uzlabot tādas kritiskas kognitīvās funkcijas kā atmiņa un izpildfunkcijas, kas ir būtiski, lai seniori varētu saglabāt savu neatkarību un dzīves kvalitāti.

  5. Apmācības un izglītība par smadzeņu veselību: RigaBrain® piedāvā arī apmācības un seminārus par smadzeņu veselību un garīgo labsajūtu, kas ir izcila iespēja senioriem uzzināt par veidiem, kā veicināt un uzturēt savu mentālo veselību.

Kopumā, RigaBrain® nodrošina efektīvus un pielāgotus rīkus un stratēģijas, kas palīdz senioriem uzlabot un saglabāt savu smadzeņu darbību un vispārējo labsajūtu.


bottom of page