Kā palīdzēt cilvēkam mentālas krīzes situācijā?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā palīdzēt cilvēkam mentālas krīzes situācijā?

Ikvienam no mums ir svarīga mentālā jeb garīgā veselība, tāpat kā fiziskā veselība. Tas šķiet loģisks, vispārpieņemts fakts. Tomēr atšķirībā no fiziskās veselības ap mentālo veselību joprojām ir tik daudz aizspriedumu, stigmu, stereotipu.



Visbiežākā psihiskā slimība pasaulē ir depresija (saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem). Katrs piektais cilvēks šobrīd piedzīvo mentālās veselības traucējumus, un pandēmijas laikā šie cipari ir krasi auguši.


Kā atbalstīt cilvēku, kas “iet cauri” šādai saslimšanai? Kā palīdzēt?


  • Klausieties un novērtējiet

Izrādiet interesi par to, ar ko jūsu draugs cīnās un kā tas viņu iespaido. Tā vietā, lai uzdotu “jā” vai “nē” jautājumus, uzdodiet atvērtus jautājumus, lai ļautu šim cilvēkam dalīties savā pieredzē. Pat tad, ja nevarat pilnībā saprast viņa jūtas vai pārdzīvojumus, jūs varat paust atbalstu ar vārdiem, piemēram, pasakot vienkārši “tas izklausās patiešām grūti” un “kā tu redzi, kā es varētu tev palīdzēt?”.


  • Jā, jautājiet, kas viņiem ir vajadzīgs no jums

Tā vietā, lai izteiktu pieņēmumus par to, kas būtu noderīgs jūsu tuvajam cilvēkam, jautājiet viņiem tieši: “Kā es varu tevi atbalstīt?” vai “Kas tev tieši šodien būtu noderīgs?”. Atcerieties, atbalsts katram izskatās citādi, un tas, kas jums var šķist otram nepieciešams, iespējams nav tas, kas vajadzīgs šim cilvēkam, īpaši brīžos, kad viņam ir grūti.


  • Palīdziet ikdienas darbos

Daudziem cilvēkiem, kam ir mentālās veselības problēmas, var būt neticami grūti pieņemt pat viselementārākos lēmumus vai veikt pat šķietami nelielus uzdevumus. Tā vietā, lai izmantotu vispārīgu frāzi “Es esmu šeit, ja tev kas ir vajadzīgs”, centieties runāt konkrēti par to, ko jūs piedāvājat, lai jūsu draugam nebūtu jādomā, kas viņam vispirms vajadzīgs. Ja jūs viņu apciemojat, apskatieties apkārt, ar ko viņam varētu palīdzēt, piemēram, nomazgāt traukus, pagatavot ēst, iztīrīt māju vai salocīt veļu, vai pa ceļam varētu iegriezties pārtikas veikalā vai aptiekā.


  • Sviniet uzvaras! Arī mazas

Kad cilvēks cīnās ar garīgās veselības traucējumiem, katra diena var būt izaicinājumiem pilna. Tāpēc novērtējiet viņa sasniegumus un uzvaras. Apsveiciet viņu pat par došanos uz darbu vai par to, ka viņš izved savu suni pastaigā. Tai pat laikā iejūtībai šeit ir īpaša nozīme, tā var nozīmēt sapratni, kad cilvēks atceļ plānus, jo viņam ir īpaši grūta diena, nevis tekstus par to, ka “tas viss ir tikai galvā” vai “tas viss jau tādas iedomas vien ir”.


  • Esiet informēts par konkrētas mentālās veselības traucējumiem

Veltiet laiku sevis izglītošanai par to, ko jums tuvais cilvēks piedzīvo, piemēram, uzziniet vairāk par depresiju, panikas lēkmēm vai trauksmi, lai jūs varētu saprast viņa pieredzi un apzināties smagas vai riskantas uzvedības iespējamību, kā arī simptomus, kas jāņem vērā. Ne visi garīgās veselības traucējumi vai slimības izskatās vienādi. Daži cilvēki var netikt galā ar savu psiholoģisko stāvokli konkrēta notikuma vai apstākļu dēļ, bet citi cilvēki dzīvo ar hronisku psihisku slimību. Mūsdienās tiešsaistē ir tik daudz vietņu, kur atrast informatīvu, noderīgu saturu, sākot ar speciālistu publicētiem žurnāliem un rakstiem un beidzot ar pieredzes stāstiem no cilvēkiem, kas kam līdzīgam “gājuši cauri”.


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji stāsta, ka pēc seansa apmeklējuma mazinās depresijas un trauksmes simptomi.

bottom of page