Kāpēc mēs guļam?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kāpēc mēs guļam?

Par soli tuvāk atbildei uz jautājumu par miega nozīmi cilvēka dzīvē.

Iemesls, kāpēc mēs guļam, arvien ir neatrisināts 21. gadsimta jautājums. Sara Marī Ulva Larsena (Sara Marie Ulv Larsen) un viņas kolēģi no Neirobioloģijas izpētes vienības Universitātes slimnīcas Kopenhāgenā publicējuši pētījumu žurnālā PLoS Biology, kurā pierādīts, ka acu kustības (nonREM) dziļajā miega fāzē saistītas ar dažādām ģenētiskām variācijām par gēnu, kurš saistīts ar šķidruma plūsmu smadzenēs.


Jaunākās atziņas – miegs var veicināt cerebrospinālā šķidruma ieplūšanu smadzenēs, kas ir ļoti vērtīgi, jo šādi tiek izvadīti vielmaiņas atkritumi. Šo procesu atbalsta nelieli ūdens kanāliņi, ko sauc par AQP4; tie veido caurlaidīgas poras smadzeņu šūnu membrānās, ko sauc par astrocītiem. Šo ūdens kanālu nozīme cilvēka smadzenēs un tas, vai tie ir saistīti ar dziļā miega regulāciju, ko sauc arī par lēno viļņu miegu, līdz šim vēl nebija pētīts.

Ģenētisko variantu kopums, kas tiek pārmantots kopā, tiek dēvēts par haplotipu. Iepriekš pierādīts, ka viens šāds haplotips (kas satur astoņus individuālus DNS variantus) modulē AQP4 līmeni. Rūpīgi izpētot vairāk nekā 100 veselus indivīdus, pētījuma autori konstatēja, ka lēno viļņu miega dziļums, ko var izmērīt, analizējot miega laikā reģistrētos smadzeņu viļņus, atšķiras starp šī haplotipa nēsātājiem un kontroles grupas dalībniekiem.

Visizteiktākā atšķirība bija nakts sākumā, kad mūsu vajadzība pēc miega ir visaugstākā.

Tā kā AQP4 haplotipa ģenētiskie varianti saistīti arī ar Alcheimera slimības progresēšanu, šī pētījuma rezultāti var liecināt, ka ar miegu saistīta šķidruma apmaiņa caur AQP4 ūdens kanāliem varētu būt saistīta ar Alcheimera progresēšanu.

Lai izpētītu iespējamo saistību starp Alcheimera slimību un AQP4 ūdens kanāliem, jāveic papildu pētījumi. “Uzlabojam mūsu izpratni par miega nozīmi,” atzīmē autori. Citiem vārdiem sakot, šis ir pirmais pētījums ar mērķi pierādīt, ka AQP4 ūdens kanālu ģenētika ietekmē dziļā miega intensitāti un to, kā mēs tiekam galā ar miega trūkumu.

Arī pēc RigaBrain smadzeņu treniņiem, cilvēki stāsta par miega kvalitātes uzlabošanos.

Avots: Sara Marie Ulv Larsen, Hans-Peter Landolt, Wolfgang Berger, Maiken Nedergaard, Gitte Moos Knudsen, Sebastian Camillo Holst. Haplotype of the astrocytic water channel AQP4 is associated with slow wave energy regulation in human NREM sleep. PLOS Biology, 2020; 18 (5).

bottom of page