Veselīga miega paradumi
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Veselīga miega paradumi

Veselīgs miegs sniedz mums vairāk kā tikai možumu pēc izgulēšanās – tas vispār palīdz saglabāt labāku veselību. Labāks miegs padara jūs par labāku darbinieku vai studentu.

Veselīga miega paradumiem ir liela ietekme uz vispārējo veselību un labsajūtu jebkurā vecumā. Veselīgs miegs ļauj mums pamosties atjaunotiem, ļauj skaidri domāt, veikt potenciāli bīstamus uzdevumus, kāda ir, piemēram, autovadīšana, kas prasa pilnīgu uzmanības koncentrēšanu, kā arī sekmīgi veikt jebkuru uzdevumu darba vai mācību vietā.

„Miega nozīme ir tik ļoti daudzpusīga”, apgalvo medicīnas zinātņu doktore Līza Šaivsa (Lisa Shives),Amerikas miega medicīnas akadēmijas preses pārstāve. „Tā ir ārkārtīgi svarīga prāta un ķermeņa veselības saglabāšanai”.


Veselīga miega paradumu ignorēšanas izraisītie draudi

Veselīga miega paradumu neievērošanas sekas var būt jebkāda veida veselības problēmas, saka Dr.Šaivsa: „Slikts miegs noved pie sirds un asinsvadu darbības traucējumiem, pazeminātas imunitātes, glikozes un insulīna koncentrācijas novirzēm no normas, hormonu regulācijas traucējumiem, kas kontrolē ēstgribu, kā arī pavājinātas kognitīvās funkcijas.”


Neizgulēšanās sekas var būt daudzas un nopietnas – sākot ar garīga rakstura traucējumiem līdz pat nelaimes gadījumiem. Piemēram, veicot pētījumu ar jauniešiem, kuriem divas nedēļas bija ļauts gulēt ne vairāk par četrām līdz sešām stundām naktī, atklājās nopietni modrības un garīgo funkciju traucējumi, kurus viņi bieži pat neapzinājās. Rezultātā pētnieki secināja, ka vidusmēra cilvēkam ir nepieciešamas apmēram astoņas stundas veselīga miega naktī, lai visas organisma sistēmas spētu normāli funkcionēt.

Filozofijas un medicīnas zinātņu doktors Sī-zi Filiss (Phyllis C. Zee), viņš arī neiroloģijas profesors un Miega traucējumu centra direktors Ziemeļrietumu universitātes Feinberga medicīnas skolā Čikāgā, apgalvo, ka veselīgs miegs ir izšķirošs faktors veselīga prāta un ķermeņa saglabāšanai. Un miega trūkums var izraisīt dažāda veida fiziskās un garīgās problēmas – no krasām garastāvokļa maiņām līdz pat pārēšanās lēkmēm.

Konkrētāk, pētnieki ir atklājuši, ka neievērojot veselīga miega paradumus, var tikt izraisīti dažādi traucējumi:

Enerģijas zudums un iztukšotības sajūtaNemiers, depresija un aizkaitināmībaAtmiņas problēmas, uzmanības koncentrēšanas grūtības, aizkavēta reakcija un pazeminātas mācīšanās spējasAizkavētas domāšanas spējas un spējas izvairīties no kļūdām un negadījumiemIerobežotas spējas veikt dažādus uzdevumus

„Neizgulēšanās, ko izraisa bezmiegs, vai saraustīts miegs, kas mēdz izpausties kā obstruktīvas miega apnojas, divas līdz trīs reizes palielina risku saslimt ar hipertoniju, izraisīt sirds slimības, aritmiju, insultu, cukura diabētu, demenci, svara pieaugumu, aptaukošanos un depresiju”, apgalvo Dr.Šaivsa. „Vairums pētījumu rāda, ka, ārstējot miega traucējumus un uzlabojot miega kvalitāti, šos riskus var būtiski samazināt”.


Kāpēc veselīgs miegs ir ļoti svarīgs bērnam? 

Bērni ir īpaši neaizsargāti pret miega traucējumiem. Ir ārkārtīgi svarīgi saprast, ka bērnu miega traucējumi jāuztver ļoti nopietni, jo viņi ir īpaši neaizsargāti no negatīvās ietekmes, ko izraisa hroniska neizgulēšanās. Piemēram, tās var būt ļoti nopietnas neirokognitīvas problēmas, kā arī garastāvokļa svārstību izraisītas uzvedības novirzes.

Ja jūs bērns naktī vairākkārt mostas, viņam guļot ir elpošanas problēmas, vai pamanāt ievērojamas garastāvokļa un uzvedības izmaiņas, tā varētu būt pirmā pazīme, ka bērnam nav izstrādājušies veselīga miega paradumi.

Nezaudējiet iespēju izgulēties! Veltiet vairāk laika veselīgam miegam, tādējādi paaugstinot savu produktivitāti, saglabājot labu veselību, možumu un augstu dzīves kvalitāti.



Autore: Clare Kittredge

Medicīniskā konsultante: Christine Wilmsen Craig


bottom of page