Kas ir demence?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kas ir demence?

Demence jeb plānprātība ir simptomu kopums, kurus izraisa smadzeņu slimības.


Demence nav viena slimība, jo ietekmē domāšanu, uzvedību un spējas veikt ikdienas uzdevumus.


Diagnozi ārsti nosaka, ja ir nopietni skartas divas vai vairākas kognitīvās jeb izziņas funkcijas, piemēram, atmiņa, valodas spējas, informācijas izpratne, orientēšanās telpā vai spriešanas spējas un uzmanība, arī spēja kontrolēt emocijas.

Parasti demence progresē. Lūk, 7 pakāpes, saskaņā ar kurām ārsti strādā, lai noteiktu plānprātības izteiktību.


Pirmā fāze: nav kognitīvu traucējumu

Stāvoklis: nav demences

Raksturojums: šajā fāzē cilvēks funkcionē optimāli, viņam ir normām atbilstoša atmiņa, viņš ir mentāli vesels.


Otrā fāze: ļoti minimālas kognitīvas novirzes

Stāvoklis: nav demences

Raksturojums: ar šo fāzi asociē parastu aizmiršanu, kas rodas arī vecuma dēļ. Piemēram, aizmirstam vārdus vai vietu, kur atstājām atslēgas. Nav novērojami demences simptomi.

Ilgums: nav zināms


Trešā fāze: minimālas kognitīvas novirzes

Stāvoklis: nav demences

Raksturojums: šī fāze tiek raksturota ar aizmāršību, grūtībām koncentrēties, samazinātām darba spējām. Cilvēkam var būt grūtības atrast pareizos vārdus, lai izteiktos. Šajā fāzē cilvēka tuvinieki pamana pirmās pazīmes.

Ilgums: parasti ilgst divus līdz septiņus gadus


Ceturtā fāze: vidēji kognitīvi traucējumi

Stāvoklis: agrīnais stāvoklis

Raksturojums: šajā fāzē cilvēkam ir grūtības koncentrēties, atcerēties nesenus notikumus, tikt galā ar, piemēram, savām finansēm un ceļot vienam. Ir grūtības arī efektīvi veikt pienākumus, un viņš var noliegt savas problēmas. Tipiska iezīme – šie cilvēki sevi sāk atstumt no ģimenes/ tuviniekiem, jo socializēties kļūst grūti.

Ilgums: parasti ilgst divus gadus


Piektā fāze: vidēji smagi kognitīvi traucējumi

Stāvoklis: vidusposms

Raksturojums: šajā fāzē cilvēkam ir izteiktas atmiņas problēmas, un ir vajadzīgs atbalsts ikdienas darbu veikšanai/ mājassolim. Atmiņas zudums ir daudz pamanāmāks un var ietvert būtiskus dzīves aspektus. Piemēram, cilvēki, iespējams, neatceras savu adresi vai tālruņa numuru un var nezināt laiku vai dienu, vai savu atrašanās vietu.

Ilgums: parasti ilgst apmēram pusotru gadu


Sestā fāze: smagi kognitīvi traucējumi

Stāvoklis: smagi kognitīvi traucējumi (vidusposma demence)

Raksturojums: cilvēkiem šajā fāzē nepieciešams sniegt plašu palīdzību ikdienas dzīves pienākumu veikšanai. Viņi sāk aizmirst tuvu ģimenes locekļu vārdus, un viņiem ir maz atmiņu par neseniem notikumiem. Vairums cilvēku var atcerēties tikai dažas agrākās dzīves detaļas, ir arī grūtības, piemēram, aizskaitīt no 10 līdz viens. Šajā posmā problēma ir urīnpūšļa vai zarnu kontroles nesaturēšana. Spēja runāt samazinās. Var rasties personības / emocionālas izmaiņas.

Ilgums: šī posma vidējais ilgums ir 2,5 gadi


Septītā fāze: ļoti smagi kognitīvi traucējumi (vēlā demence)

Stāvoklis: vēlīnais posms

Raksturojums: cilvēkiem šajā posmā mēdz būt zudusi prasme runāt vai sazināties. Viņiem nepieciešama palīdzība lielākajā daļā darbību (piemēram, tualetes izmantošana, ēšana). Viņi bieži zaudē psihomotorās prasmes, piemēram, spēju staigāt.

Ilgums: šī posma vidējais ilgums ir 1,5 līdz 2,5 gadi


Atceries, ja ir sanācis sastapties ar demenci, tad ar RigaBrain seansu palīdzība var nostiprināt smadzeņu aizsardzību pret demenci. Demences fāzes iespējams aizturēt, lai tā neiestātos pilnos apmēros. https://www.rigabrain.com/pieteikties



bottom of page