Kā mazuļi savās zināšanās integrē jaunus notikumus?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā mazuļi savās zināšanās integrē jaunus notikumus?

Mazuļi cenšas izprast apkārtējo pasauli un katru dienu apgūst jaunas lietas. Neparedzēti notikumi, piemēram, kad no galda noripo bumba, sniedz pētniekiem unikālu iespēju izprast zīdaiņu mācīšanās procesus. Kas notiek viņu smadzenēs, kad viņi apgūst un integrē jaunu informāciju?

Pētniece Miriama Langeloha (Miriam Langeloh) ar kolēģiem no Vīnes Universitātes pievēršas šim jautājumam pētījumā ar deviņus mēnešus veciem mazuļiem, kas publicēts prestižajā zinātnes žurnālā Psychological Science.


Izpētes grupa uz laboratoriju aicināja vecākus ar deviņus mēnešus veciem bērniem ar mērķi pētīt zīdaiņu reakcijas uz paredzamiem vai negaidītiem notikumiem. Piemērs no pētījuma dizaina – zīdainis ieraudzīja vīrieti, kurš turēja rokā piparkūku. Gaidītais rezultāts – vīrietis apēd piparkūku. Notikums, kas nesaskan ar zīdaiņa iepriekšējo pieredzi – vīrietis piparkūku aizliek aiz auss.


Svarīgi, ka jaunu vai negaidītu notikumu novērošana ļauj pētniekiem izpētīt, kā zīdaiņi apstrādā jaunu informāciju. Zinātnieki jau ir pierādījuši, ka smadzeņu viļņu teta ritms ir svarīgs jaunu notikumu integrēšanā pieaugušu cilvēku pētījumu izlasēs. Viņu uzdevums bija noskaidrot, vai šis ritms aktīvi iesaistīts arī mazuļu mācīšanās procesos.


“Lai noskaidrotu, kā zīdaiņi integrē jaunu informāciju savās esošajās zināšanās, pētījuma laikā apskatījām zīdaiņu smadzeņu elektroencefalogrammu (EEG),” skaidro Mirjama Langeloha. “EEG mēra elektriskos signālus, kas ir pamatā informācijas pārnesei starp nervu šūnām. Signāls var svārstīties dažādās frekvencēs, kas saistītas ar dažādiem notiekošiem kognitīviem jeb izziņas procesiem.”


Nākamajā posmā pētījuma komanda izdarīja secinājumus attiecībā uz to, kā smadzenes reaģē uz paredzamiem un negaidītiem rezultātiem. “Tikai teta ritms bija jutīgs attiecībā pret negaidītu notikumu pavērsienu, salīdzinot ar sagaidāmajām darbībām. Tas parāda, ka teta ritms ir atbildīgs par jaunas informācijas kodēšanu arī zīdaiņu smadzenēs. Piemēram, alfa ritmā, kuru mēs arī novērojām salīdzināšanai, nebija atšķirības starp gaidītiem un negaidītiem iznākumiem”, saka pētnieki.


Avots: Moritz Köster, Miriam Langeloh, Stefanie Hoehl. Visually Entrained Theta Oscillations Increase for Unexpected Events in the Infant Brain. Psychological Science, 2019x

bottom of page