Vai viedās tehnoloģijas samazina mūsu prāta spējas vai tieši otrādi - uzlabo?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai viedās tehnoloģijas samazina mūsu prāta spējas vai tieši otrādi - uzlabo?

Ar viedajām tehnoloģijām saistās daudz negatīvu stereotipu un pieņēmumu. Tomēr Sinsinati universitātes sociālais / uzvedības eksperts Entonijs Kemero (Anthony Chemero) ar kolēģiem drosmīgi stājas pretī šiem uzskatiem, sakot – pretēji pieņēmumiem digitālais laikmets mūs nepadara dumjākus.

"Neskatoties uz pieņēmumiem, neviena pētnieka rīcībā nav zinātnisku pierādījumu, kas liecinātu, ka viedtālruņi un digitālās tehnoloģijas kaitē mūsu bioloģiskajām kognitīvajām spējām," saka UC filozofijas un psiholoģijas profesors, līdzautors pētījumam par šo tēmu, kas publicēts Nature Human Behavior.


Šajā rakstā, kas balstīts vairāku pētījumu meta-analīzē, Kemero un viņa kolēģi no Toronto Universitātes izskaidro digitālā laikmeta attīstību, paskaidrojot, kā viedās tehnoloģijas patiesībā papildina un attīsta domāšanas procesus, tādējādi palīdzot mums gūt panākumus un būt zinošākiem savā ikdienā.

"Tas, ko šķietami dara viedtālruņi un digitālās tehnoloģijas, - tās maina veidus, kā mēs izmantojam savas bioloģiskās kognitīvās spējas," saka Kemero, piebilstot, ka šīs izmaiņas faktiski ir kognitīvi izdevīgas.


“Piemēram,” viņš saka, “jūsu viedtālrunis “zina” ceļu uz sporta spēļu stadionu, lai jums nebūtu jāmeklē papīra karte vai uz ielas cilvēkiem jālūdz norādījumi. Mēs pieņemam, ka tas automātiski ir slikti – mazāk sociālu saišu, neprasme interpretēt karti. No kognitīvā viedokļa jūs tāpat mācāties interpretēt karti, to atverot un redzot savā acu priekšā. Attiecībā uz sociālām saitēm – reti kad garāmgājējs kļūst par tuvu cilvēku, taču no sociālās psiholoģijas zinām, ka svarīgākie ir tieši mums tuvie sociālie kontakti. Tādēļ uz sabiedrībā valdošiem pieņēmumiem es aicinu domāt no otras puses – šāds palīgs, proti, viedtehnoloģijas, ikdienā atbrīvo smadzeņu enerģiju, lai, iespējams, risinātu fundamentālākas kognitīvas un sociālpsiholoģiskas problēmas.”


Datori, planšetdatori un viedtālruņi darbojas kā palīgierīces, kas kalpo kā instrumenti, kas lieliski iegaumē, aprēķina un uzglabā informāciju, kā arī sniedz informāciju, kad tā jums nepieciešama.


“Turklāt viedās tehnoloģijas papildina lēmumu pieņemšanas prasmes, kuras mums būtu grūti sasniegt pašiem,” saka raksta vadošais autors Lorenco Kekuti (Lorenzo Cecutti), Toronto Universitātes doktora grāda kandidāts. GPS tehnoloģiju izmantošana tālruņos, pēc viņa teiktā, var ne tikai palīdzēt mums nokļūt konkrētā vietā, bet arī izvēlēties maršrutu, pamatojoties uz satiksmes apstākļiem. "Tas būtu izaicinošs uzdevums, piemēram, pirmo reizi nonākot jaunā pilsētā."


Kemero piebilst: "Jūs tāpat visu piedāvāto informāciju “saliekat kopā” un apstrādājat ar savām cilvēka smadzenēm, taču rezultātā iegūstat kaut ko advancētāku, un rezultāts ir tāds, ka mēs, izmantojot tehnoloģiju iespējas, faktiski esam spējīgi paveikt daudz sarežģītākus uzdevumus nekā varētu, izmantojot tikai mūsu bioloģiskās spējas."


Pētnieki norāda, ka tas gan nenozīmē, ka viņi piekrīt un atbalsta stundām ilgu laiku, kas pavadīts internetā bez ķermeņa un acu atpūtināšanas, bet uzsver, ka "padarīt mūs dumjākus noteikti nevar nevienas viedtehnoloģijas izmantošana – gluži otrādi.”


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra klienti stāsta, ka pēc seansa apmeklējuma izjūt kognitīvo spēju uzlabošanos un vieglāku informācijas apstrādes procesu.

bottom of page