Kā pirmsskolas skolotāji var mazināt potenciālo trauksmi bērniem nākotnē
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā pirmsskolas skolotāji var mazināt potenciālo trauksmi bērniem nākotnē

Bērnu attiecības ar savām mātēm ietekmē attiecības ar skolotājiem


Bērni, kuri veido “atkarīgas” attiecības ar pirmsskolas izglītības skolotājiem, ir problemātiskas attiecības ar mātēm.

Zinātniskajā pētījumu žurnālā “Attachment and Human Behavior” publicētajā pētījumā apliecināts, ka vēlāk, pamatskolā, šiem bērniem ir nosliece uz uztraukšanos, savrupumu un pārlieku kautrību.

Analizējot datus, kas iegūti, pētot 769 bērnu uzvedību, Neuhausa un viņas kolēģi pētīja atkarīgas attiecības, konfliktus un citu uzvedību starp bērniem un viņu mātēm, kā arī šiem bērniem un viņu skolotājiem.


Ja agrā bērnībā bērnam ir problemātiskas attiecības ar māti, meklējot citu pieķeršanās objektu, viņš bieži veido atkarīgas attiecības ar pirmsskolas izglītības pedagogu. Šādā modelī izteiktas vēlīnāka vecumposma izpausmes – kautrība, problēmas veidot drošu sociālo kontaktu ar vienaudžiem – mēdz izpausties vidēji piektajā klasē.


“Pirmsskolas skolotājiem ir iespēja uzņemties atbildīgu lomu attiecībā uz bērniem, kuri ir vairāk atkarīgi,” saka Robina Neuhausa (Robin Neuhaus), vadošā pētniece un doktorantūras studente NYU Šteinhardta Pedagoģijas fakultātē. “Silti un atbalstoši, un mudinot bērnus mācīties, pirmsskolas skolotāji var mazināt potenciālo trauksmi bērniem, kuriem citādi ar lielu iespējamību tā varētu izpausties pamatskolā.”


RigaBrain komandai ir pozitīva pieredze, strādājot ar bērniem 13 gadus, kuriem ir izteikts kautrīgums, vēlme norobežoties no citiem un pārlieku tramīgums. RigaBrain smadzeņu treniņi.

Avots: Robin Neuhaus, Meghan McCormick, Erin O’Connor. The mediating role of child-teacher dependency in the association between early mother-child attachment and behavior problems in middle childhood. Attachment & Human Development, 2020.

bottom of page