Vai zini, kādai ir mākslīgo saldinātāju ietekme uz centrālo nervu sistēmu?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai zini, kādai ir mākslīgo saldinātāju ietekme uz centrālo nervu sistēmu?

Visā pasaulē pārtikai un dzērieniem pievieno saldinātājus (gan dabiskos, gan mākslīgos). Daudz pētījumos ir pārbaudīts saldinātāju efekts uz veselību kopumā un enerģijas metabolismu, taču saldinātāju ietekme uz centrālo nervu sistēmu (CNS) nav pietiekami pētīta.

Šajā pētījumā tika aplūkota biežas saldinātāju lietošanas ietekme uz CNS un smadzeņu funkcijām, kas tika mērītas, izmantojot neiropsiholoģisko testēšanu un elektroencefalogrammas (EEG) analīzi. Pētījuma autori izmantoja kvantitatīvo EEG (qEEG), kurš mēra smadzeņu elektrisko svārstību amplitūdu un biežumu laikā, lai identificētu izmaiņas smadzeņu aktivitātē.


Seši nedēļu garā randomizēti-kotrolētā pētījumā piedalījās 39 dalībnieki (23 sievietes un 16 vīrieši vecumā no 18 – 35 gadiem). Vispirms tika veikts vienas nedēļas garš attīrīšanās periods, kura laikā dalībnieki ierobežoja visas tās pārtikas uzņemšanu, kurā ir pievienoti cukuri un saldinātāji. Kognitīvās funkcijas sākotnēji tika novērtētas, izmantojot neiropsiholoģiskos testus, kā arī EEG un qEEG analīzi.


Saharoze, sukraloze vai steviola glikozīdi nejauši tika iedalīti eksperimentālajām grupām, kur katrā bija 13 dalībnieki. Sešas nedēļas tika lietoti saldinātāji un pēc tam tika veikta atkārtota testēšana, lai pārbaudītu saldinātāju ietekmi. Sukralozes un steviola glikozīdu grupu dalībnieki patērēja četras saldinātāja paciņas dienā, kur katrā paciņā bija 1 grams, saharozes lietotāju grupa dienā saņēma 8 paciņas cukura, kur katrā paciņā bija 5 grami. Šie saldinātāji tika izmantoti kā piedevas dzērieniem un ēdieniem.


Rezultāti pēc sešu nedēļu ilgas papildus saharozes uzņemšanas grupai liecināja par pasliktināšanos kodējošajā atmiņā. Sukralozes grupas rezultāti norādīja uz neiroloģiskām izmaiņām, kas ievērojami samazināja kodējošās atmiņas darbību, atmiņu, kas atbild par izpildfunkciju, un atmiņu kopumā. Veicot qEEG pirms un pēc iejaukšanās, saharozes un steviola glikozīdu grupā nebija nozīmīgu atšķirību, bet sukralozes grupā bija novērojamas smadzeņu aktivitātes izmaiņas. Šie rezultāti liecina, ka specifisku saldinātāju patēriņš ir saistīts ar reāli izmērāmām izmaiņām smadzeņu un kognitīvajā darbībā.


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra klienti stāsta, ka pēc seansa apmeklējuma mazinās vēlme pēc saldumiem un saldinātiem produktiem.

bottom of page