UDHS pieaugušajiem: simptomi, iemesli un efektīvas ārstēšanas pieejas.
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

UDHS pieaugušajiem: simptomi, iemesli un efektīvas ārstēšanas pieejas.

Uzmanības deficīta hiperaktivitātes traucējumi (UDHS) pieaugušajiem ir stāvoklis, kas prasa rūpīgu izpratni un pieeju. Lai gan UDHS bieži tiek uzskatīti par bērnu slimību, pieaugušajiem tā ir nopietna problēma, kas var ietekmēt gan personīgo, gan profesionālo dzīvi.



UDHS pieaugušajiem biežākie simptomi

Pieaugušajiem ar UDHS simptomi ietver, bet nav ierobežoti ar:

  • Nespēja koncentrēties: Pastāvīgas grūtības uzturēt uzmanību uzdevumos un aktivitātēs.

  • Impulsivitāte: Pārmērīga impulsivitāte, piemēram, pārtraucot sarunas vai rīkojoties bez iepriekšējas domāšanas.

  • Hiperaktivitāte: Pastāvīga nepieciešamība kustēties vai būt "noslogotam"


UDHS pieaugušajiem iemesli un cēloņi

UDHS cēloņi pieaugušajiem var būt dažādi, ieskaitot ģenētiskos faktorus, smadzeņu traucējumus un vides ietekmes. Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka UDHS nav vienkārši "slikta uzvedība" vai personības defekts.


UDHS pieaugušajiem ārstēšanas pieejas

Pētījumi norāda, ka efektīvas ārstēšanas metodes pieaugušajiem ar UDHS ietver:

  • Kognitīvi-uzvedības terapija (KBT): Palīdz attīstīt prasmes uzmanības kontrolei un impulsu pārvaldībai.

  • Farmakoloģiskā ārstēšana: Metilfenidāts ir drošs un efektīvs, un bupropions var būt labs nestimulējošs variants (Galvez-Contreras et al., 2022; Verbeeck et al., 2017).


Ko darīt, ja man ir UDHS pieaugušajiem?

  1. Atzīt Problemu: Pieaugušajiem ir svarīgi atpazīt un atzīt UDHS pieaugušajiem simptomus un meklēt profesionālu palīdzību.

  2. Izglītošanās: Uzzināt vairāk par UDHS pieaugušajiem, tā ietekmi un ārstēšanas iespējām.

  3. Meklēt Profesionālu Palīdzību: Konsultēties ar veselības aprūpes speciālistiem par piemērotākām UDHS pieaugušajiem ārstēšanas metodēm.


Kāpēc UDHS pieaugušajiem izvēlēties RigaBrain® seansus?

RigaBrain® seansi, izmantojot NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģiju, piedāvā unikālu pieeju smadzeņu darbības pašregulācijas uzlabošanai. Mūsu metode ir īpaši svarīga pieaugušajiem ar UDHS, jo mēs koncentrējamies nevis uz simptomiem vai diagnozēm, bet gan uz smadzeņu spēju pašregulēties un adaptēties. Tas var sniegt būtisku atbalstu tradicionālajām UDHS ārstēšanas metodēm, veicinot labāku koncentrēšanās spēju, samazinātu impulsivitāti un vispārēju labklājību.


Pēc Charlen Zietsma Ph.D. no Viktorijas universitātes Kanādā veiktās statistikas izpētes, pēc 20 NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® seansiem 83,7% klientu atzīmē UDHS radīto seku samazināšanos.


Aicinām jūs uzzināt vairāk un rezervēt seansu mūsu mājaslapā www.RigaBrain.com, lai sāktu ceļojumu uz labāku pašregulāciju un dzīves kvalitāti.


Secinājums

UDHS pieaugušajiem ir komplekss, taču pārvarējams izaicinājums. Ar pareizu pieeju, kas balstās uz zinātniskiem pētījumiem un inovatīvām terapijām, iespējams uzlabot dzīves kvalitāti un pārvaldīt šos traucējumus.



 

Uzzini vairāk par UDS un UDHS:


  • Uzmanības deficīta sindroms un hiperaktivitātes sindroms ir divi līdzīgi traucējumi, kurus atšķir pamatā pēc bērna hiperaktivitātes pakāpes. Šobrīd tie ir visbiežāk diagnosticētie uzvedības traucējumi bērniem ASV – skar 3-5% skolas vecuma bērnu (un šim skaitam ir tendence augt ģeometriskā progresijā). Ir pamats domāt, ka Eiropas (tai skaitā arī Latvijas) statistika cieši seko.


  • 2003. gada zinātniskajā žurnālā „Applied Psychophysiology And Biofeedback” marta numura publikācijā klīniskie pētījumi liecina, ka NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® ir efektīva kā atbalstoša pieja cilvēkiem ar uzmanības deficīta sindromu un hiperaktivitāti. Periodiski tika salīdzinātas elektroencefalogrammas (EEG) rezultāti trīs mēnešu garumā, lai novērotu smadzeņu darbības laikā smadzeņu garozas sensori – motoros ritmus (12-15 Hz) un beta 1 aktivitāti (15-18 Hz) smadzenēm pielietojot NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback®. Procedūras apraksts: Pie galvas tiek piestiprināti divi mazām austiņām līdzīgi sensori, kas fiksē smadzeņu viļņus. Informācija tiek ierakstīta programmā, kas līdzīgi „Google” meklētājam veic smadzeņu pārmeklēšanu (neraizējieties, tas neizplatīs nevēlamās e-pasta vēstules, kuras jūs nekad negribētu nosūtīt!) un identificē tās smadzeņu vietas, kas funkcionē neatbilstoši, proti, darbojas pārlieku aktīvi, ir mazaktīvas, vai konstatē abas šīs pazīmes reizē. Tad iegūtā informācija tiek pārraidīta atpakaļ smadzenēm kā mūzika, kuru pārtrauc pārlēcieni un traucējumi. Cilvēka smadzenes ir tik gudras, ka tās pašas spēj sakārtoties, palielinot aktivitāti vietās, kur tā ir pārāk maza, un samazinot tur, kur tā ir pārlieku liela. Pēc kāda laika un pēc vairākiem seansiem smadzenes sasniedz savu optimālo darbības un hiperaktivitāti smadzenes sak uzskatīt, kā nestabilitāti no kuras tās dabiskā veida izvairās. Ir jāņem vēra, ka katram seansu skaits, lai nonāktu optimālā stāvoklī, ir savs.

​​




bottom of page