Centrālā Laboratorija un smadzeņu darbība
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Centrālā Laboratorija un smadzeņu darbība

Centrālā laboratorija ir iestāde, kas piedāvā virkni biomarķieru testu smadzeņu veselības novērtēšanai. Uzzini vairāk par to, kādas analīzes ir pieejamas un kā tās var palīdzēt uzlabot savu smadzeņu veselību.


Pasaules Veselības organizācija definē smadzeņu veselību kā smadzeņu darbības stāvokli dažādās jomās, tostarp kognitīvajā, maņu, sociāli emocionālajā, uzvedības un motoriskajās jomās. Tādi faktori kā ģenētika, vides toksīni, smadzeņu traumas un dzīvesveids var ietekmēt smadzeņu veselību un palielināt izziņas pasliktināšanās risku. Neatkarīgi no tā, vai jums ir augsta riska darbs, piedalāties kontaktu sporta veidos vai vienkārši vēlaties uzturēt optimālu smadzeņu darbību, regulāra biomarķieru pārbaude var palīdzēt noteikt iespējamās problēmas un vadīt preventīvus pasākumus.


Vai esat noraizējies par savu smadzeņu veselību? Šeit ir 8 galvenie rādītāji, kas jāuzrauga!


Omega-3

Omega-3 indekss ir divu primāro omega-3 taukskābju, DHA un EPA, procentuālais rādītājs sarkano asins šūnu membrānās. Šīs taukskābes ir ļoti svarīgas, lai saglabātu šūnu struktūru un veicinātu optimālu šūnu darbību. Augsts omega-3 indekss ir saistīts ar labākiem veselības rezultātiem, tostarp sirds un asinsvadu un acu veselību, kā arī uzlabotu smadzeņu darbību un mazāku pēcdzemdību depresijas risku. Tomēr daudziem cilvēkiem, tostarp sportistiem, ir zems omega-3 līmenis, kas var ietekmēt muskuļu iekaisumu, imūnsistēmu un atveseļošanos pēc smadzeņu traumas.


Fosfolipīds DHA

DHA ir omega-3 taukskābe, kas ir ļoti koncentrēta smadzeņu un nervu šūnu membrānu fosfolipīdos. Tam ir izšķiroša nozīme neiroloģiskā attīstībā un kognitīvajā funkcijā visas dzīves garumā. Zems DHA līmenis agrīnā dzīves posmā ir saistīts ar sliktu neiroloģisko attīstību un zemu IQ, savukārt zems līmenis vēlāk dzīvē ir saistīts ar kognitīvo disfunkciju un paaugstinātu Alcheimera slimības risku. Veselīga DHA līmeņa uzturēšana ir īpaši svarīga sportistiem, militārpersonām un tiem, kuriem ir galvas traumu risks, jo gan traumatisks smadzeņu ievainojums, gan atkārtotas mazākas smadzeņu traumas var samazināt DHA saturu smadzenēs. Thorne Advanced Health Panel analizē fosfolipīdu DHA līmeni un sniedz ieteikumus to uzlabošanai. Thorne's Prenatal DHA un Advanced DHA piedevas ir īpaši izstrādātas, lai atbalstītu DHA līmeni augļa smadzeņu attīstībai, veselīgai grūtniecībai un kognitīvajām funkcijām visas dzīves garumā.


hs-CRP

Augstas jutības C-reaktīvais proteīns (hs-CRP) ir iekaisuma marķieris, kas parasti ir saistīts ar paaugstinātu sirds slimību risku. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka augsts hs-CRP līmenis ir saistīts arī ar iekaisumu visā ķermenī, tostarp smadzenēs. Šis iekaisums var veicināt dažādus ar smadzenēm saistītus stāvokļus, tostarp izziņas pasliktināšanos un neirodeģeneratīvas slimības, piemēram, Alcheimera slimību.

Centrālā Laboratorija piedāvā veikt iekaisuma marķiera analīzi - https://www.laboratorija.lv/analizes/visas-analizes/iekaisuma-markieri/cro.html


BDNF

BDNF jeb no smadzenēm iegūts neirotrofiskais faktors ir proteīns, kas ir būtisks smadzeņu un nervu šūnu augšanai un uzturēšanai. Tam ir izšķiroša nozīme mācībās, atmiņā un uzvedībā, un tas būtiski ietekmē garastāvokli, miega modeļus, ēšanas paradumus un apetīti.


Homocisteīns

Homocisteīns ir aminoskābe, kas dabiski rodas, mainoties metionīnam cisteīnam. Lai gan tas ir zināms sirds un asinsvadu slimību riska faktors, paaugstināts homocisteīna līmenis ir saistīts arī ar smadzeņu atrofiju, klusiem smadzeņu infarktiem un baltās vielas hiperintensitāti. Ikvienam ir svarīgi saglabāt zemu homocisteīna līmeni, bet tas ir īpaši svarīgi personām, kuras ir iesaistītas darbībās ar paaugstinātu galvas traumu risku vai kurām iepriekš ir bijusi galvas trauma.

Centrālā Laboratorija piedāvā veikt kardioloģisko marķieru analīzi- https://www.laboratorija.lv/analizes/visas-analizes/kardiologiskie-mark/homocisteins.html


RBC Magnijs

Magnijs ir būtisks elements, kam ir būtiska nozīme nervu transmisijā un neiromuskulārajā vadīšanā smadzenēs. Tas tiek aktīvi transportēts smadzenēs, kur tas uzlabo mācīšanos un atmiņu, veicinot saziņu starp neironiem. Pētījumi liecina, ka magnija līmenim asinīs, cerebrospinālajā šķidrumā un citās vietās ir apgriezta saistība ar migrēnu, depresiju, hroniskām sāpēm, trauksmi un insultu. Turklāt indivīdiem, kuri ir piedzīvojuši traumatisku smadzeņu traumu, parasti ir pazemināts magnija līmenis, kas var veicināt neironu degradāciju un šūnu nāvi. Tā kā organisms izmanto magniju daudzos procesos un zaudē to ar sviedriem un urīnu, magnija stāvokļa novērtēšana ir būtiska.

Centrālā Laboratorija piedāvā veikt elektrolītu analīzes - https://www.laboratorija.lv/analizes/visas-analizes/elektroliti/mg-8803.html


D vitamīns

D vitamīns ir būtiska uzturviela, kas spēlē lomu dažādās ķermeņa funkcijās, piemēram, stipru kaulu un muskuļu uzturēšanā, imūnsistēmas atbalstīšanā un kognitīvo funkciju veicināšanā. Novecojot, mūsu organisms var ražot mazāk D vitamīna, un mūsu uztura daudzums var samazināties, radot deficīta risku. Šis trūkums ir saistīts ar izziņas pasliktināšanos, demenci un nervu sistēmas traucējumiem. Pat sportisti ir pakļauti deficīta riskam viņu palielināto vajadzību dēļ.

Centrālā Laboratorija piedāvā veikt D vitamīna analīzes - https://www.laboratorija.lv/analizes/visas-analizes/citi-izmeklejumi/vitd_8855.html



Smadzeņu darbības uzlabošanai iesaka arī neirofeedback seansus

Uzņēmumā RigaBrain® mēs apzināmies optimālas smadzeņu un ķermeņa veselības nozīmi, un esam apņēmušies palīdzēt saviem klientiem sasniegt viņu labsajūtas mērķus. Izmantojot mūsu dinamiskās neiroatgriezeniskās saites sesijas (Dynamical Neurofeedback®), mēs varam jums palīdzēt uzlabot vispārīgo smadzeņu darbības veiktspēju, kas var veicināt kognitīvās funkcijas uzlabošanos. Mūsu sesijas ir paredzētas šo problēmu pamatcēloņiem, un ar regulārām, personalizētām sesijām jūs varat sasniegt optimālo smadzeņu darbību, kuru esat pelnījis. Turklāt mēs iesakām veikt nepieciešamos pasākumus, lai uzlabotu savu vispārējo veselību, piemēram, regulāri veikt asins analīzes, lai novērtētu D vitamīna, homocisteīna un aknu darbības biomarķieru līmeni, kā arī BDNF un magnija līmeni. Šo darbību veikšana var palīdzēt uzlabot vispārējo veselību un pašsajūtu, kā arī veicināt labāku smadzeņu darbību. Mēs esam šeit, lai sniegtu Jums atbalstu un resursus, kas nepieciešami jūsu labsajūtas mērķu sasniegšanai. Sazinieties ar mums jau šodien, lai sāktu savu ceļojumu uz optimālu veselību un labklājību. https://www.RigaBrain.com/pieteikties

bottom of page