Dziesmas strutkūra var būt saistīta ar tās popularitāti
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Dziesmas strutkūra var būt saistīta ar tās popularitāti

Negaidīta skaņkārtas, toņkārtas, modulācijas maiņa var būt saistīta ar dziesmas popularitāti, jo rodas pēkšņas izmaiņas tās ierastajā harmonijā. Šāda tipa dziesmas ieņem Billboard TOP 100.

Un interesanti, ka par šo atklājumu runā prestižais žurnāls Frontiers in Human Neuroscience. Kādā pētījumā atklāts, kāpēc mēs dodam priekšroku noteikta veida dziesmām.


“Populārākās dziesmas iekļauj retus akordus, rodas tāds kā harmoniskais pārsteigums,” stāsta Norberto Grivačs (Norberto Grzywacz), Džordžtaunas Universitātes pētnieks un profesors.


Harmonisko pārsteigumu var aprakstīt kā brīdi dziesmā, kurā mūzikas skanējums pēkšņi atšķiras no tā, ko paredz vai sagaida klausītājs. Zinātnieki saka, ka smadzenēs šai brīdī aktivizējas atalgojuma mehānismi – tie paši, kas producē dopamīnu. Grivačs stāsta, ka pārsteiguma moments ir nozīmīgs, jo tas palīdz mērīt, kā smadzenes reaģē uz jaunu informāciju – tā rada pozitīvu emocionālu atbildes reakciju. Tādā veidā Billboard TOPs atspoguļo cilvēku smadzenēs “iebūvēto” priekšrokas došanu noteiktai muzikālai shēmai. Turklāt dopamīnu producē ne tikai pārsteiguma moments, bet arī atgriešanās uz dziesmas ierasto skanējumu.


Pētījumā tika analizētas 545 dziesmu struktūras, kas ieņēma Billboard TOPa vadošās pozīcijas laika posmā no 1958. līdz 1991. gadam.


Avots: Scott A. Miles, David S. Rosen, Norberto M. Grzywacz. A Statistical Analysis of the Relationship between Harmonic Surprise and Preference in Popular Music. Frontiers in Human Neuroscience, 2017; 11.


Smadzeņu darbības kopējā attīstība nodrošina arī to, ka mūzikas mācīšanās pati par sevi ir vieglāka un paliekošāka. Izmantojot RigaBrain neirofīdbeku padara smadzenes plastiskākas jaunas informācijas uztverei.


bottom of page