Mūzika trenē arī ilgtermiņa atmiņu
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Mūzika trenē arī ilgtermiņa atmiņu


Ieskatu profesionālu mūziķu smadzenēs 2014. gadā guvuši Teksasas Universitātes zinātnieki. Iespējams, viņi pirmie plašāk aprakstījuši saikni starp mūzikas instrumenta spēli ikdienā un ilgtermiņa atmiņas priekšrocībām.


Hīkjongs Parks (Heekyeong Park), psiholoģijas pētnieks, kurš izmantojis elektroencefalogrāfu (EEG), lai noteiktu elektrisko aktivitāti 14 mūziķu un 15 citu profesiju pārstāvju smadzenēs, atklājis, ka neirālās atbildes reakcijas mūziķu smadzenēs ir par 300 līdz 500 milisekundēm ātrākas, salīdzinot ar citu profesiju pārstāvjiem! Pētījums plašāk aprakstīt žurnālā Neuroscience.


„Zināms, ka mūziķi lingvistiskus materiālus spēj apstrādās vidēji par sekundi ātrāk, salīdzinot ar citu profesiju pārstāvjiem. Zināms, ka šīs profesijas pārstāvjiem izteiktāk darbojas arī darba atmiņa,” stāsta Pārks.


Visi mūziķi, kas piedalījās pētījumā, spēlēja mūzikas instrumentu vismaz 15 gadus. Visos uzdevumos, kas bija saistīti ar darba atmiņu, viņi uzrādīja labākus rezultātus par kontroles grupu, ko sastādīja citu profesiju pārstāvji. Kad pētījuma dalībniekiem bija jāaizpilda ilgtermiņa atmiņu noteicoši uzdevumi, izrādījās, ka arī šeit mūziķiem ir priekšrocība – īpaši smadzeņu pieres un pakauša daivu aktivitātē, kas atbildīgas arī par citiem kognitīviem procesiem – uztveri, uzmanību un, kā jau minēts, atmiņu.


Pētnieki vēlreiz guvuši apliecinājumu, ka mūzika pozitīvi ietekmē arī kognitīvās jeb izziņas spējas.



Avots: University of Texas at Arlington


RigaBrain seansi attīsta smadzenes un atmiņu! Pamēģini.

bottom of page