Mūsu smadzenes prognozē
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Mūsu smadzenes prognozē

Jaunās zinātnieku atskārsmes vedina domāt, ka cilvēka smadzenes prognozē vidi, situāciju un notikumu attīstības gaitu, nevis reaģē uz esošajiem apstākļiem. Tieši šī spēja prognozēt palīdz mums izdzīvot un nemitīgi pielāgoties mainīgajai ikdienai.


Tieši šobrīd miljardiem neironu smadzenēs darbojas, lai kopā radītu cilvēka apzināto pieredzi – pieredzi par pasauli un sevi tajā.


Klasiskā paradigma, proti, ka smadzenes saņem informāciju, uz kuru pēc tam reaģē, zinātniskajā pasaulē nu aizstāta ar citu – mēs nereaģējam uz pasauli, mēs to drīzāk konstruējam, veidojam savu realitāti. Smadzenes paredz pasauli un pārbauda šīs „hipotēzes”, salīdzinot ienākošo sensoro informāciju ar esošo pieredzi. Būtībā smadzenes nepārtraukti rada halucinācijas.


Cilvēks ir tik efektīva būtne, jo smadzenēm piemīt ļoti labas spējas prognozēt. No tā atkarīgs arī emocionālais stāvoklis – proti, mēs tiecamies justies labi, ja šis salīdzinājums sakrīt, un mēs pieredzam to, ko saprotam kā realitāti. To sauc par introcepciju.


Raksta autors: RigaBrain psiholoģe Linda Rūsa


P.S. Ja iesprūdis un neredzi izeju, tad https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page