7 smadzeņu noslēpumi, kas var palīdzēt uzlabot koncentrēšanās spējas darbā
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

7 smadzeņu noslēpumi, kas var palīdzēt uzlabot koncentrēšanās spējas darbā


Spēja fokusēties jeb koncentrēties uzdevumam pilnībā ir viens no galvenajiem tavas nākotnes veiksmes indikatoriem.


Visi miljonāri un biljonāri ir apguvuši šo īpašo mākslu – koncentrēties uz vienu lietu līdz tā ir pabeigta, pirms tiek uzsākta nākamā lieta. Tomēr mēs dzīvojam pasaulē, kas ir pilna ar traucēkļiem un ziņojumiem, kas pastāvīgi alkst tavas uzmanības.


Mūsu smadzenes nav pietiekami aprīkotas, lai tiktu galā ar milzīgo “spīdīgo objektu” daudzumu, kas pastāvīgi cenšas novērst tavu uzmanību. Iemācīties kļūt par savu smadzeņu meistaru nevis vergu nav viegls uzdevums, bet ir pāris vienkārši noslēpumi jeb triki, kas ātri palīdzēs valdīt pār prātu un attīstīt ļoti precīzu fokusu.



1. Sāc katru rītu ar vingrošanu

Viena no svarīgākajām lietām, kuru vari darīt savu smadzeņu labā, ir kopējā labsajūta, kuru vari veicināt, katru rītu iesākot ar vingrošanu. Nav nepieciešams doties uz trenažieru zāli un pavadīt tajā 3 stundas, “pumpējot” muskuļus. Vienkārša piecelšanās un vingrošana 20 minūšu garumā palīdzēs iegūt tavam prātam asumu un attīstīs labāku fokusu visas dienas garumā. Lieliskas aktivitātes ir peldēšana, joga, riteņbraukšana, kā arī skvošs. Šie vingrojumi relatīvi mazāk ietekmē ķermeni, un tie ir daudz jautrāki kā vienkāršs skrējiens par skrejceliņu katru rītu.


2. Ievērojiet periodisku badošanos

Ja pēdējā laikā tev ir izdevies sekot līdzi veselības, fitnesa vai biohakinga industrijai, tad noteikti esi dzirdējis par fenomenu, kas tiek saukts par periodisko badošanos. Periodiskā badošanās (intermittent fasting (IF)) patiesībā ir ļoti vienkāršs koncepts. 8 stundas no dienas tu drīksti ēst un atlikušajā 16 stundu logā tu izmanto uzņemtās kalorijas. Īstenībā tas ir daudz vienkāršāk kā izklausās, un tam ir vairāki plusi.


Neiedziļinoties ieguvumos, kopumā šis koncepts palīdz vielmaiņai un palīdz zaudēt svaru, tas palīdz arī labāk koncentrēties no rīta, jo ķermenis netērē tik daudz enerģijas pārtikas sagremošanai. Tā vietā tas sniedz visus resursus, lai palīdzētu tev koncentrēties uz konkrētā uzdevuma veikšanu. Labākais veids, ko raksta autors ir atklājis, šai IF diētai ir izlaist brokastis, tā vietā dzerot 1-2 melnas kafijas krūzītes, un tad brokastot ap plkst. vieniem un ēst pēdējo dienas maltīti ap plkst. deviņiem vakarā, kas sniedz ļoti pozitīvu rezultātu attiecībā uz fokusu.


3. Ievies vairāk labos taukus savā uzturā

Cilvēka smadzenes, rupji sakot, ir veidols no 60 % tauku. Tas ir diezgan diksutējams jautājums, kad sāc par to domāt. Tas rada sarežģījumus cilvēkiem, kuri galvenokārt ir bijuši zema tauku satura diētu piekritēji. Lai smadzenes atbilstoši funkcionētu, tām ir nepieciešams pietiekams daudzums labo tauku. Viens no veidiem, lai ātri uzlabotu kognitīvās funkcijas un palielinātu fokusu, ir savā uzturā ieviest vairāk taukus. Ja seko IF diētai, tiek rekomendēts pusdienās uzņemt vismaz 30 gramus tauku. Rieksti, avokado, olas un kokosriekstu eļļa ir lielisks veids, kā ieviest labos taukus uzturā un tādējādi palīdzēt smadzenēm strādāt efektīvāk.



4. Lieto nootropos augus

Raksta autors ir mēģinājis testēt augu – lakricas sakni, sekojot drauga rekomendācijai, un tās lietošanai bija lieliski rezultāti. Lakricas sakne satur glicirizīnu, vielu, kas palīdz izvairīties no smadzeņu miglas, dūmakainas galvas, pēcpusdienas noguruma un miega traucējumiem, novēršot virsnieru hormona, kortizola, izdalīšanos. Lakricas sakne tiek lietota vienkārši – kā tēja, ir arī citi augi, kas nāk par labu smadzeņu funkcijām, kā, piemēram, Ginko-biloba vai šizandra.


5. Pieraksti savus svarīgos un steidzamos darbus katru stundu

Labs veids, kā saglabāt smadzeņu fokusu ir izrakstīt uzdevumus, kurus vēlies paveikt nākamās stundas laikā, un tad pieraksti laiku, cik ilgi šī uzdevuma veikšana varētu aizņemt. Pierakstot galvenos uzdevumus katrai stundai, tu spēsi pārfokusēt savas smadzenes uz pašiem svarīgākajiem projektiem, un laika atskaite pievienos steidzamības sajūtu, kas arī ir palīdzoša, lai saglabātu fokusu.


6. Novērs nevajadzīgus traucēkļus

Šo pat nebūtu nepieciešams atsevišķi izdalīt. Ja tavs telefons nepārtraukti sūta paziņojumus vai dators signalizē katru reizi, kad tiek saņemti jaunumi Facebook, kā iespējams sagaidīt, ka būsi nofokusēts? Tev nepieciešams izskaust visus šos nevajadzīgos traucēkļus.

Tas nozīmē, ka, kamēr strādā, tavam telefonam ir iestatīts lidojuma režīms, datorā atspējoti visi paziņojumi, un tavi padotie, kolēģi ir informēti, ka tevi nedrīkst traucēt.


7. Uzstādi mazus mērķus katrai dienai

Ja tev ir lieli un dzīvi mainoši mērķi, tas ir lieliski. Katram vajadzētu būt lielākai vīzijai par to, kas viņi vēlas būt un kā to sasniegt. Bet saglabāt fokusu ilgtermiņa vīzijai nav viegli, īpaši kad jātiek galā ar nogurdinošajiem ikdienas sīkumiem. Vai tevi nogāž ar milzīgu mārketinga saturu, vai tā ir kaitinoša sarakste ar klientiem, vai jauna satura rakstīšana – tas viss ļoti viegli ļauj pazaudēt fokusu uz kopainu. Tā vietā, lai fokusētos uz savu lielo ilgtermiņa mērķi, sāc uzstādīt mazus ikdienas mērķus. Koncentrējoties uz to, kas ir jāpaveic katrā dienā, tu nostādīsi sevi pretī veiksmei. Sasniedzot mazos mērķus, tu vadīsi savas smadzenes, lai gūtu gandarījumu un iedarbinātu apbalvošanas mehānismu, atbrīvojot dopamīnu, kad sasniegsi savu mērķi. Tas palīdzēs būt fokusētākam un palielinās vēlmi sasniegt rītdienas mērķus.


8. Pietiekami izgulies

Nekas nesabojās tavas koncentrēšanās spējas kā pastāvīga miega nepietiekamība. Daudzi veiksmīgi cilvēki mūsdienu biznesa dzīvē daudz no savas veiksmes panākuši, guļot naktī 8 stundas. Ja vēlies maksimālu fokusu, nepieciešams izgulēties. Tas attiecas uz visiem cilvēkiem, īpaši tiem, kuri saskaras ar jet lag jeb miega ritma traucējumiem, kas rodas, pārlidojot pār dažādām laika zonām. Mēģini gulēt vismaz 7 kvalitatīvas miega stundas, kā minimums.


Kopsavilkums

Tikt galā ar savu fokusu nav viegls uzdevums. Šajā rakstā netika iekļauts milzums traucēkļu, ar kuriem saskaramies savā ikdienas dzīvē. Tomēr var teikt, ka atbilstoši barojot un stimulējot savas smadzenes, tiekot vaļā no traucēkļiem, cik viens tas iespējams, tu spēsi vadīt savu smadzeņu darbību un paaugstināsi savas koncentrēšanās spējas!


Arī RigaBrain var palīdzēt uztrenēt smadzenes, lai tās spētu pašorganizēties: http://www.RigaBrain.com/pieteikties


bottom of page