Pateicības mehānismi tavām smadzenēm!
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Pateicības mehānismi tavām smadzenēm!

Kā pateicību apzināšanās var izmainīt tavu dzīvi?


Pateicību praktizēšanas ieguvumi ir neizmērojami. Cilvēki, kas regulāri piefiksē un pārdomā lietas vai notikumus, par ko viņi ir pateicīgi, piedzīvo vairāk pozitīvu emociju, jūtas možāki, labāk guļ, izpauž vairāk līdzjūtību un laipnību, kā arī viņiem ir stiprāka imūnsistēma. Pateicība nav jāpraktizē tikai atsevišķos vai nozīmīgos gadījumos: protams, paaugstinājums darbā var radīt pateicības izjūtu, bet tu vari būt pateicīgs arī par kādu nieku, piemēram, par gardu kūkas gabaliņu. Pētījuma (UC Davis psihologs Robert Emmons, Thanks! autora pētījums: How the New Science of Gratitude Can Make You Happier) rezultāti liecina, ka regulāra pateicību dienasgrāmatas veidošana, pierakstot īsas pārdomas par šādiem mirkļiem, var ievērojami palielināties dzīves labklājību un gandarījumu.


Ja pēc šiem pētījuma rezultātiem jūtaties motivēts, iespējams tas saglabāsies kādas trīs dienas. Tālāk uzskaitām metodes, kas palīdzēs ne tikai uzsākt pateicību praktizēšanu, bet arī turpināt ilgtermiņā.


Atsvaidzini savu pateicību.

Labākais veids, kā to veicināt, ir katru dienu pamanīt jaunas lietas, par kurām esi pateicīgs. Pateicību dienasgrāmata ir efektīva, jo tā lēni izmaina veidu, kā uztveram situācijas un uz ko koncentrējamies. Kamēr mēs varam nedēļu no nedēļas domāt, ka esam pateicīgi par ģimeni, tas neliktu smadzenēm piepūlēties, tāpēc tā vietā ieteicams piefiksēt specifiskākas pateicības, piemēram, “Šodien mans vīrs izmasēja muguru, zinot, cik stresaina diena bijusi” vai “Māsa uzaicināja uz vakariņām, lai nebūtu jāgatavo vakariņas pēc tik garas dienas”. Un centieties būt daudzpusīgāki idejās. Atverot acis plašāk uz apkārtējo pasauli, iespējams padziļinātāki pilnveidot pateicības praktizēšanu. Izaicini sevi pamanīt jaunas lietas katru dienu!


Esi reālistisks.

Pateicību apzināšanās un patīkams satraukums par to potenciālajiem ieguvumiem var dot stimulu uzsākt izmaiņas. Kad vēlamies sasniegt mērķi, cenšanās būt optimistiskam par jaunā paraduma ieguvumiem, tajā pašā laikā esot reālistiskam par to, cik sarežģīta var būt jaunu paradumu veidošana, liek mums pielikt vairāk pūļu. Jāapzinās un jāizplāno, kas varētu radīt šķēršļus. Piemēram, kad naktī jūties pārguris, pieņem to, ka nav īstais brīdis fokusēties šim uzdevumam, tā vietā to atliec uz rītu.


Padari pateicību praktizēšanu interesantāku.

Ročesteras universitātes pētnieki Edward Deci un Richard Ryan pētīja iekšējo motivāciju, kas rada vēlmi pieturēties pie apņemšanās. Viens no noteicošajiem faktoriem ir autonomija, spēja darīt lietas tādā veidā, kā mēs to vēlamies. Tāpēc neierobežo sevi – ja neizdodas rakstiski apkopot šos pateicību mirkļus, pamēģini jaunus un radošus veidus, kā tos piefiksēt. Piemēram, izveidot pateicības burku, kurā pateicības tiek sarakstītas uz lapiņām, lai Vecgada vakarā iztukšotu un pārlasītu šos ikdienā gūtos pozitīvos mirkļus, tādā veidā padarot šo aktivitāti vēl jēgpilnāku un ļaujot meklēt vairāk.


Dalies ar citiem.

Mūsu attiecības ar citiem ir nozīmīgs laimes priekšnosacījums. Tāpēc ir būtiski domāt arī par apkārtējiem cilvēkiem. Robert Emmons iesaka vairāk fokusēties uz cilvēkiem, par kuriem jūtamies pateicīgi, kas ir efektīvāk, nekā tik daudz par apstākļiem vai materiālām lietām. Un kāpēc gan neiesaistīt citus pateicību izteikšanā? Piemēram, izteikt kādam personīgi pateicību, ko nebiji darījis iepriekš, vai dalīties ar ģimeni dienas patīkamajos momentos. Šādas sarunas var tikai veicināt jaunu lietu apzināšanos, par ko vēlies pateikties.


RigaBrain komandai klientu pateicība ir kā eliksīrs nākamajām nedēļām! Strādājot jau 14 gadus, mēs saņemam daudz pateicības vārdu no klientiem! Tas mūs iedvesmo un mēs priecājamies un pasakāmies par katru cilvēku, kurš gūst rezultātus ar RigaBrain seasniem! Un tādu cilvēku ir daudz!

Kāda ir Tava pateicība šodien?

Citi resursi, kur runā par pateicību: https://outwittrade.com/why-is-gratitude-important/

bottom of page