SMADZEŅU MIGLA UN LAIMAS SLIMĪBA
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

SMADZEŅU MIGLA UN LAIMAS SLIMĪBA

Jauns pētījums ir sniedzis ieskatu par to, kāda ir saistība Laimas slimībai un “smadzeņu miglai”.

Laimas slimības fonda veidotāja un viceprezidente Bonija Krātere (Bonnie Crater) stāsta: “Es braucu pa ceļu, pa kuru biju braukusi jau tūkstošiem reižu, kad pēkšņi man nebija ne jausmas, kur es dodos. Es apstājos malā un centos atgūt orientācijas spēju, 5 – 10 minūtes vēlāk es atcerējos, un varēju doties uz savu galamērķi”.


Pāris draugi, kuriem arī ir Laimas slimība, man ir stāstījuši par savu pieredzi. Tā tiek izraisīta Laimas slimības simptoma- smadzeņu miglas dēļ. Ārsti šādu stāvokli bieži sauc par “viegliem kognitīviem traucējumiem”. Par smadzeņu miglu raksta autore pirmo reizi uzzināja, kad ar draudzeni Lauru dibināja Bay Area Lyme Foundation (Laimas slimības fonds). Viņa šo terminu skaidroja kā :”Manā dabā ir būt uzmanīgai un prasīgai, darot kādas lietas. Man ir svarīgi atcerēties cilvēkus, sarunas un spēt sekot tām līdzi arī vēlāk.


Smadzeņu migla liek man justies tā, it kā manas smadzenes būtu piepildītas ar vati, pārvēršot mani par “pārsliņu”, kas ir ļoti nogurdinoši un to ir grūti pieņemt. Ir pat brīži, kad smadzenes ir tik apjukušas, ka telpiskā izpratne, kļūst tik vāja, ka ieskrienu sienā. Bieži, kad piedzīvoju smadzeņu miglu, man ir jālasa viena rindkopa vairākas reizes un es nespēju uztvert saturu, jo neatceros ar ko rindkopa sākās, kad esmu tās beigās”.


Kā varat iedomāties, piedzīvot smadzeņu miglu – kognitīvu disfunkciju, kas iekļauj atmiņas problēmas un prāta neskaidrību, kā arī zemas koncentrēšanās spējas, ir ļoti biedējoši cilvēkiem, kuriem ir Laimas slimība.


Kas ir smadzeņu migla? Tā ir definēta, kā īslaicīga mentālo funkciju samazināšanās, kam raksturīga nespēja koncentrēties vai skaidri domāt un secināt. Laimas slimības pacientiem, smadzeņu migla izpaužas kā domāšanas spēju samazināšanās, kas izraisa apjukumu vai dezorganizāciju, padarot grūtu spēju fokusēties vai sakopot domas vārdos- verbalizējot.


Kāpēc cilvēkiem ar Laimas slimību ir smadzeņu migla? Aptuveni 20 gadus atpakaļ, 2000. gadā, dakteris Diego Kadavids (Diego Cadavid) un citi pētnieki publicēja pētījumu, kurā tika izpētīta Laimas slimības borēlijas baktērijas (Borrelia burgdorferi) izplatīšanās ne cilvēkveidīgos primātos. Tika atklāts, ka baktērija izplatās dažādos orgānos, kas iekļauj – skeleta muskuļus, sirdi (aortu) un urīnpūsli. Baktērija tika atrasta arī primātu smadzenēs.


Dažiem Laimas slimības pacientiem, smadzeņu miglas pieredze var līdzināties Alcheimera slimības fāzēm. Saistītos pētījumos dakteris Alans Makdonalds (Alan MacDonald) atklāja augstu borēlijas baktērijas procentu smadzenēs, kuras skāris Alcheimers. 2007. gada pilotpētījumā 7 no 10 smadzenēm bija borēlijas baktērijas infekcijas pazīmes. Ja borēlijas baktērija un smadzeņu migla ir saistīti, rodas jautājums- Kā smadzeņu inficēšanas ar borēlijas baktēriju var izsaukt smadzeņu miglu?


2012. gadā Laimas slimības fonda dibinātāja iepazinās ar dakteri Džeju Rajadasu (Dr. Jay Rajadas) no Stenfordas universitātes, kura sievas tēvam, diemžēl, bija Alcheimera slimība. Dr. Rajadas bija ļoti ieinteresēts izpētīt amiolīdos plankumus, kas tika atrasti Alcheimera pacientu smadzenēs. Dakteris gribēja izzināt arī iespējamo saistību ar borēlijas infekciju. Lai vairāk to izprastu, dr. Rajadas iniciēja pētījumu. 2015. gadā dr. Rajadas sāka sadarbību ar pētniekiem. Kopīgi tika veikti gan laboratoriski pētījumi, gan pētījumi, izmantojot laboratorijas peles, ar mērķi izprast borēlijas baktērijas iespējamo ietekmi uz smadzeņu neironiem. Tika izvirzīta hipotēze, ka lipopeptīdi, tauku savienojumi, kas noslāņojas borēlijas baktērijas ietekmē var traucēt neironu savienojumu darbību. Pētnieki veica PET skenēšanu pelēm un pārbaudīja sintētiskā lipopeptīda klātbūtnes ietekmi uz neironu savienojumiem un informācijas pārvadi. Tika atklāts, ka lipopeptīda klātbūtnē, neironu saskares vietu blīvums bija ievērojami zemāks, un tika traucēta arī sinaptiskā signalizēšana. Šie rezultāti norāda uz to, ka neironu ceļi var tikt traucēti.


Vai šie signalizēšanas traucējumi var izsaukt smadzeņu miglu?

Ko tas nozīmē Laimas slimības pacientiem? Pirmo reizi pētnieki Neirozinātnes žurnālā publicēja pavedienus, kas atbild uz šo jautājumu. Pētnieki pierādīja to, ka ar borēlijas baktēriju saistītie lipopeptīdi izraisa smadzeņu disfunkciju, veicot peļu smadzeņu pētījumus. Kā arī tas sniedz vairāk iespējas un informācijas, ko apspriest.

Jo, šo pētījumu ir apstipvice prezidente cer, ka pienāks diena, kad Laimas slimība būs viegli diagnosticējama un viegli ārstējama.a mēs varam nodrošināt, ka Laimas slimības pacientiem smadzenēs nav lipopeptīdi, vai izzudīs arī smadzeņu miglas simptomi? Lai gan lipopeptīdu efekts ir jauna un aizraujoša informācija, nepieciešami papildus pētījumi, lai apstiprinātu šos atklājumus un rastu risinājumus Laimas slimības pacientiem. Šis pētījums un paveiktais darbs ir jauns pavediens par Laimas slimību un tās izsauktajiem neiroloģiskajiem simptomiem, tas ir jauns informācijas gabaliņš, ko var izmantot, lai risinātu Laimass slimības radītās problēmas.


Bay Area Lyme Foundation vice prezidente cer, ka pienāks diena, kad Laima slimība būs viegli diagnosticējama un viegli ārstējama.



____

RigaBrain® seansi var būt palīgs tiem, kas dzīvo ar Laimas slimību. RigaBrain® var palīdzēt mazināt, piemēram, nogurumu, sāpes un kognitīvās grūtības. Sniedzot atgriezenisko saiti smadzenēm, izmantojot EEG sensorus, kas mēra elektrisko aktivitāti, RigaBrain® var palīdzēt smadzenēm kļūt efektīvākām, samazināt stresu un uzlabot pašregulāciju. Ar regulārām RigaBrain® nodarbībām personām ar Laimas slimību var uzlaboties fokuss, samazināties trauksme un piedzīvot lielāku mieru un relaksāciju. RigaBrain® var arī palīdzēt samazināt fiziskos simptomus, piemēram, muskuļu sāpes un stīvumu, un var palīdzēt uzlabot vispārējo mentālo prāta skaidrību. Turklāt RigaBrain® var izmantot kā papildinājumu jau esošajai terapijai, lai papildinātu esošos ārstēšanas plānus. Izmantojiet RigaBrain® , lai cilvēki ar Laimas slimību var uzlabot savu dzīves kvalitāti.




bottom of page