Pretlīdzeklis sāpēm un negatīvismam. Kas tas varētu būt?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Pretlīdzeklis sāpēm un negatīvismam. Kas tas varētu būt?


Pat neliela apzinātības intervence palīdz cilvēkiem tikt galā ar fiziskām sāpēm un negatīvām emocijām, – tā lasāms jaunajā Jeila Universitātes pētījumā.


Apzinātības praktizēšanas efekts bija tik izteikts, ka pat tad, kad dalībnieki bija pakļauti zināmam sāpju slieksnim - izteiktam karstumam uz apakšdelma, viņu smadzenes reaģēja tā, it kā tā būtu normāla temperatūra.


“Tas ir tā, it kā smadzenes reaģētu uz patīkami siltu temperatūru, nevis ļoti izteiktu karstumu,” saka Jeila Universitātes psihiatrijas un psiholoģijas asociētā profesore Heidija Kobere (Hedy Kober).


Pētniekiem veicot smadzeņu attēlveidošanas skenējumu, pētījuma dalībnieki tika pakļauti diviem kontekstiem, - pirmajā, lai novērtētu reakciju uz fiziskām sāpēm, ko izraisa apakšdelma pakļaušana karstumam, un otrajā, lai novērtētu atbildes reakciju, ja tiek demonstrēti negatīvas emocijas rosinoši attēli. Abos kontekstos pētnieki konstatēja būtiskas atšķirības smadzeņu signalizēšanas ceļos, kad dalībniekiem tika lūgts izmantot apzinātības paņēmienus (eksperimentālās grupas), salīdzinot ar kontroles grupām (reaģēt ierastajā veidā).


Viņu smadzenes uzrādīja ievērojamu aktivitātes samazinājumu, kas saistīts ar sāpēm un negatīvām emocijām. Šīs neiroloģiskās izmaiņas nenotika prefrontālajā garozā, kas regulē apzinātu vai racionālu lēmumu pieņemšanu, un tāpēc tās nebija apzināta gribasspēka rezultāts, atzīmē autori.


Spēja palikt apzinātības stāvoklī, kad rodas sāpes vai negatīvas emocijas, liek domāt, ka arī pat bez ilgas un regulāras relaksācijas metožu intervences mēs varam gūt klīniskus ieguvumus uzvedības praksei,” saka Kobere.


Avots: Hedy Kober, Jason Buhle, Jochen Weber, Kevin N Ochsner, Tor D Wager. Let it be: Mindful-acceptance down-regulates pain and negative emotionSocial Cognitive and Affective Neuroscience, 2020



bottom of page