Hronisko sāpju apslēptais cēlonis: Kādēļ tavas smadzenes reizēm nespēj palaist vaļā sāpes
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Hronisko sāpju apslēptais cēlonis: Kādēļ tavas smadzenes reizēm nespēj palaist vaļā sāpes

Kā atpazīt centrālas sāpes un kādēļ tas ir svarīgi?

Vai Tevi gadiem ilgi ir mocījis artrīts un sāpes ceļu locītavās, līdz veikta ceļa locītavas protezēšana, bet sāpes jūti vēl tagad?



Vaino tajā savas smadzenes! Sāpju pārvaldības speciālists dr. Roberts Bolašs (Robert Bolash, MD) saka: “Tavas smadzenes pierod pie ilgstošu sāpju signālu iedarbības un pielāgojas tiem.”


Tas ir kā pielāgoties laika apstākļiem, kad tu pārcelies, piemēram no dzīves Ohaio uz Floridu, saka speciālists. Sākumā tu neesi pieradis pie karstuma un mitruma, bet pēc ilgāka laika perioda tavs ķermenis ir aklimatizējies un tu spēj šo laiku izbaudīt.

Turpretī, kad smadzenes pierod pie sāpju signāliem rodas problēma, saukta par centrālo sensibilizāciju jeb jūtīgumu pret sāpēm ar mazāku provokāciju, kas sniedz tev arī kādu labumu.


Divi sāpju veidi:

- Periferiālas sāpes ir asas, spēcīgas un tu tās jūt lokāli- piemēram, kad tavā celī kauls berzējas pret otru kaulu.

- Centrālās sāpes ir sarežģītāks sāpju veids, kuru kontrolē un veicina galvas un muguras smadzenes .

“Mēs arvien vairāk un vairāk apzināmies, ka tikai periferiālo sāpju novēršana nav pietiekama pacientiem, kuriem ir arī centrālas sāpes,” saka dr. Bolašs. Viņš periferiālās sāpes salīdzina ar roka koncertu, kura laikā ir viegli dzirdēt smeldzošās ģitāras skaņas un bungu rīboņu, bet kad grupa jau dodas mājup, hronisko sāpju pacienti ar centrālo sensibilizāciju vēl joprojām dzird mūziku.”


Problēmas, kas saistītas ar centrālām sāpēm

Tradicionāli ārsti domājuši, ka centrālās sāpes parādās tikai tad, kad ir notikuši nervu bojājumi, piemēram, muguras smadzeņu bojājums vai insults, ber arvien vairāk apzinot centrālas sāpes, tās tiek saskatītas arī citos stāvokļos, kas iekļauj:

- Artrītu;

- Fibromialģiju- sāpēm visā ķermenī;

- Kairināto zarnu sindromu;

- Hroniskas muguras lejasdaļas sāpes

- Kakla daļas sāpes, kas var būt arī traumas rezultātā, piemēram negadījumā ar auto;

- Hroniskas galvas sāpes

- Hroniskas iegurņa sāpes endometriozes dēļ;

- Persistējošas sāpes pēc operācijas;

- Hroniskā noguruma sindroms.


Katrs sāpju veids tiek ārstēts citādāk

Klasiski, ārsti ārstē periferiālas sāpes ar medikamentiem, lai mazinātu iekaisumu, izmantojot arī injekcijas vai ķirurģisku iejaukšanos, atbilstoši problēmai.

Piemēram, pret iekaisuma medikamenti, tiktu izmantoti lai ārstētu sāpes osteoartrīta gadījumā, lai gan šie medikamenti nav labi centrālajai nervu sistēmai, tādēļ nepieciešams iepazīt citus variantus, skaidro dakteris Bolašs.

Centrālu sāpju ārstēšanai ārsti izmanto medikamentus, kas iedarbojas uz galvas vai muguras smadzenēm. Lai cīnītos ar centrālo sensibilizāciju lietderīgi var būt arī psihologa apmeklēšana. Psihologs, kas specializējies sāpēs būtu ideāli, bet jebkurš psihologs, kurš piedāvā arī kognitīvi biheiviorālo terapiju (CBT) var palīdzēt.

Pierādīts, ka arī stresa menedžmenta tehnikas un trauksmainības novēršana ir efektīvi līdzekļi. “Risinājumam ne vienmēr un ne visiem ir jābūt farmakoloģiskam - lietojot zāles”, piemin dr. Bolšs.


Justies labāk = darīt vairāk

Sāpju speciālisti jau izsenis saviem pacientiem aicinājuši vērtēt sāpes no 0 līdz 10, lai redzētu, cik labi norisinās ārstēšana, “bet mēs esam atklājuši, ka sāpju skala nav īpaši noderīga”, saka dakteris. Piemēram, divi cilvēki, kuri savas sāpes novērtē ar 8 ballēm, bet viens no šiem cilvēkiem visu dienu pavada sēžot dīvānā, kamēr otrs dodas ārpus mājas, iepērkas un pavada laiku kopā ar ģimeni. “Mēs labāk izvēlamies mērīt veiksmi balstoties aktivitātēs, nevis sāpju intensitātē,” viņš saka, tātad, lai ārstētu sāpju ciparu, labāk būtu meklēt veidus, kā panākt funkcionālus uzlabojumus.


Divas lietas, kas norāda uz veiksmīgu sāpju ārstēšanu ir socializācijas līmeņa paaugstināšanās un interpersonālo attiecību uzlabošanās. Tātad, ja gadiem ilgi esi dzīvojis ar muguras, ceļu sāpēm, hroniskām galvas sāpēm vai artrītu pēc veiksmīgas ķirurģiskas iejaukšanās ieteicams apmeklēt sāpju speciālistu, jo var būt nepieciešams novērst centrālas sāpes, kas bieži viens ir “iztrūkstošais puzzles gabaliņš” ceļā uz pilnīgu labsajūtu.


RigaBrain vairāk neka desmit gadu pieredzes esam novērojusi, ka optimizējot smadzeņu darbību persona var vieglāk tikt galā ar sāpju radītiem traucējumiem un risināt pašu sāpju iemeslu.


bottom of page