Atšķirības smadzenēs saistītas ar bezmiegu
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Atšķirības smadzenēs saistītas ar bezmiegu



Izrādās, cilvēkiem ar hronisku bezmiegu smadzenes ir daudz… plastiskākas un aktīvākas! Vismaz attiecībā uz reģioniem, kas kontrolē kustību.


„Insomnija jeb bezmiegs ir nakts traucējums. Smadzeņu darbības 24 stundu ciklā tas nozīmē analoģiju ar it kā visu laiku ieslēgtu gaismas slēdzi, kuru smadzenes nevar izslēgt,” stāsta Rahele Salasa (Rachel E. Salas, M.D.), pētījuma vadošā autore.



Pētījumā piedalījās 28 pieauguši brīvprātīgie – 18 no tiem cieta no bezmiega, 10 – gulēja labi un regulāri. Ar smadzeņu darbības aktivitātes noteikšanas metodēm tika mērīta smadzeņu mācīties spēja, motorās smadzeņu garozas darbība un koncentrēšanās spējas visas dienas garumā.


Rezultāti bija pretēji gaidītajam. Lai gan pētnieki bija pārliecināti, ka aktīvākas smadzenes būs tiem, kas guļ labi, smadzeņu garozas daļa, kas atbild par motoriku jeb kustībām, cilvēkiem, kas cieš no bezmiega, ir daudz pakļaujamāka pārmaiņām. Arī neironi šajā smadzeņu daļā ir daudz vieglāk uzbudināmi. Tātad insomniķu smadzenēm ir vieglāk apstrādāt informāciju un, iespējams, lielās informāciju plūsmas dēļ, ko apstrādā viņu smadzenes, tiek ietekmēts miega cikls.


Pētnieki cer, ka šis pētījums palīdzēs izprast, kā labāk palīdzēt cilvēkiem, kas cieš no bezmiega. ASV vien tādu ir 15 procenti populācijas.



Avots: Rachel E. Salas, Joseph M. Galea, Alyssa A. Gamaldo, Charlene E. Gamaldo, Richard P. Allen, Michael T. Smith, Gabriela Cantarero, Barbara D. Lam, Pablo A. Celnik. Increased Use-Dependent Plasticity in Chronic Insomnia. SLEEP, 2014

bottom of page