Kā miegs palīdz mums risināt problēmas?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā miegs palīdz mums risināt problēmas?


Miegs ir ļoti svarīgs radošās domāšanas attīstībai,taču – kā tieši tas palīdz un kāda ir katras miega fāzes (REM un non-REM) nozīme? Šie jautājumi arvien ir neskaidri. Pētnieku komanda izvirzījusi teoriju, kas publicēta 2018. gada 15. maija Trends in Cognitive Sciences, un šīs teorijas ietvaros skaidrots, ka miega fāzes veicina problēmu risināšanas iemaņas atšķirīgos, bet savstarpēji papildinošos veidos.


“Iedomāsimies, ka jūsu priekšā ir rēbuss – jums ir pieejama visa informācija, bet jāatrod risinājums, t.i., kas šo informāciju apvieno. Jūs to nevarat, jo esat iesprūdis vienā domāšanas veidā. Kā izkāpt no šī domāšanas veida?” jautā pētījuma autore Penija Luisa (Penny Lewis). “Iespējams, jūs domājat, ka jūsu ierastas domāšanas veids strādā. Bet jums ir jādomā par informācijas gabaliņiem neierastā veidā. Jāveido saistības, kopsakarības, jāintegrē informācijas daļas, kuras, jūsuprāt, nemaz “neiet kopā””.


Pētījumos pierādīts, ka šāda informācijas “pagriešana” apziņai neierastā veidā notiek, kad mēs guļam. Non-REM jeb dziļā miega fāzēs mēs atpazīstam informāciju izmantojamās kategorijās, savukārt ātrā miega – REM – fāžu laikā smadzenes atklāt neierastas saiknes starp informācijas daļām. Non – REM fāzē informācija no hipokampa zinātniekiem vēl neatklātā veidā tiek aizgādāta uz smadzeņu garozu, kur REM fāzes laikā rodas neierasti risinājumi.


Komanda strādā, lai pārbaudītu šo teoriju, un, iespējams, pavisam drīz būs zināmi pirmie rezultāti.

Avots: Penelope A. Lewis, Günther Knoblich, Gina Poe. How Memory Replay in Sleep Boosts Creative Problem-Solving. Trends in Cognitive Sciences, 2018; 22 (6): 491

bottom of page