Kā fiziskā aktivitāte veicina smadzeņu veselību: BDNF loma neirālo ceļu veidošanā
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā fiziskā aktivitāte veicina smadzeņu veselību: BDNF loma neirālo ceļu veidošanā

Mūsu ikdienas dzīvē mēs bieži pievēršam uzmanību fiziskai aktivitātei, lai uzturētu mūsu ķermeņa veselību. Bet vai zinājāt, ka fiziskā aktivitāte ir tikpat svarīga arī jūsu smadzeņu veselībai? Šajā bloga ierakstā mēs aplūkosim, kā muskuļu darbība ietekmē neirālo ceļu veidošanos smadzenēs, izceļot BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) lomu šajā procesā.




Fiziskā aktivitāte un smadzeņu veselība:

  • Fiziskā aktivitāte veicina ne tikai muskuļu, bet arī smadzeņu spēku.

  • Muskuļu kontrakcijas fiziskās aktivitātes laikā rada BDNF, kas ir izšķirošs smadzeņu plastiskumam - spējai mainīties un pielāgoties jaunām situācijām.

  • Vingrošana paaugstina BDNF līmeni, veicinot neironu augšanu un atjaunošanos, kā arī uzlabojot sinaptisko savienojumu veidošanos.

BDNF un tā nozīme:

  • BDNF ir proteīns, kas darbojas kā neirotrofīns, veicinot neironu izdzīvošanu un augšanu.

  • Paaugstināts BDNF līmenis veicina smadzeņu plastiskumu un uzlabo mācīšanās spējas.

  • Fiziskā aktivitāte stimulē arī citu neiroproteīnu un neirotransmiteru ražošanu, kas veicina neirālo ceļu veidošanos.

BDNF ietekme uz dažādām smadzeņu funkcijām:

  1. Neironu izdzīvošana un diferenciācija: BDNF veicina neironu izdzīvošanu un diferenciāciju, kas ir svarīgi smadzeņu attīstībai un veselības uzturēšanai (Kawamoto et al., 2000).

  2. Mācīšanās un atmiņa: Tas modulē sinaptisko plastiskumu, kas ir pamatā mācībām un atmiņai (Mizui et al., 2014).

  3. Tīklenes veselība: BDNF ir svarīgs tīklenes integritātes uzturēšanai, novēršot deģeneratīvas izmaiņas (Gupta et al., 2014).

  4. Apetītes un svara regulēšana: Tas spēlē galveno lomu apetītes un ķermeņa svara regulēšanā, ietekmējot aptaukošanos un vielmaiņas traucējumus (Vanevski & Xu, 2013).

  5. Stresa reakcija: BDNF ir saistīts ar neirobioloģiskām izmaiņām, kas saistītas ar stresu, potenciāli palielinot neaizsargātību pret trauksmi un garastāvokļa traucējumiem (Cirulli & Alleva, 2009).

  6. Neirodeģenerācijas profilakse: Tas ir svarīgs Alcheimera slimības un citu neirodeģeneratīvu slimību patoģenēzē (Jiao et al., 2016).

Noslēgumā, fiziskās aktivitātes ietekme uz smadzeņu veselību, caur BDNF, ir plaša un daudzveidīga, atspoguļojot šī proteīna nozīmīgumu dažādu smadzeņu funkciju uzturēšanā un uzlabošanā. Tas apliecina, ka regulāra fiziskā aktivitāte ir būtisks elements ne tikai ķermeņa, bet arī smadzeņu veselības veicināšanā.




bottom of page