Atkarības ietekme uz ķermeni un smadzenēm: fiziskās un psiholoģiskās sekas
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Atkarības ietekme uz ķermeni un smadzenēm: fiziskās un psiholoģiskās sekas

Atkarības ietekmē ķermeni un smadzenes dažādos veidos, un šī ietekme var būt gan fiziska, gan psiholoģiska. Zemāk ir daži veidi, kā atkarība var ietekmēt cilvēku:



Fiziskā Ietekme

  1. Orgānu Bojājumi: Atkarība no narkotiskām vielām, alkohola vai pat nikotīna var radīt nopietnus orgānu bojājumus. Piemēram, aknu ciroze, plaušu problēmas, sirds un asinsvadu slimības.

  2. Imūnsistēmas Vājināšanās: Atkarība var vājināt imūnsistēmu, padarot organismu vairāk pakļautu infekcijām.

  3. Metabolisma Traucējumi: Dažas vielas var traucēt normālu vielmaiņu, kā arī uzturvielu uzsūkšanos un izmantošanu.

  4. Hormonālie Traucējumi: Atkarības izraisītās vielas var ietekmēt hormonu līmeņus, kas savukārt var traucēt dažādas ķermeņa funkcijas, tostarp garastāvokli un libido.

Psiholoģiskā Ietekme

  1. Dopamīna Sistēma: Dažādas atkarības izraisītās vielas ietekmē neurotransmiteru, īpaši dopamīna, līmeņus, kas ir saistīti ar mūsu spēju sajust prieku.

  2. Stresa Hormoni: Atkarība var palielināt stresa hormonu līmeni, izraisot hronisku stresu un tā saistītās veselības problēmas.

  3. Kognitīvās Funkcijas: Atkarība var negatīvi ietekmēt atmiņu, koncentrēšanās spēju un citus kognitīvos procesus.

  4. Emocionālā Labklājība: Atkarība bieži izraisa depresiju, trauksmi un citus garīgos veselības traucējumus.

  5. Sociālās Sekas: Atkarība var izraisīt izolāciju, attālināšanos no ģimenes un draugiem, kā arī darba un mācību problēmas.

  6. Pašapziņa: Atkarības dēļ cilvēki bieži vien ir gatavi ignorēt savas vajadzības un pienākumus, kas ietekmē viņu pašcieņu un pašvērtējumu.

Tādējādi atkarība ir komplekss stāvoklis, kas ietekmē visu ķermeni un smadzenes. Tās pārvarēšana bieži prasa integrētu pieeju, kas ietver gan medikamentus, gan psihoterapiju, un, dažos gadījumos, tehnoloģijas, piemēram, RigaBrain® Dynamical Neurofeedback®




Ko zinātne saka par alkohola ietekmi uz smadzenēm?

Alkohols ietekmē smadzenes dažādos veidos, sākot no akūtiem līdz hroniskiem bojājumiem un no atgriezeniskiem līdz neatgriezeniskiem. Lūk, daži galvenie secinājumi no neseniem pētījumiem:


Alkohola lietošana var izraisīt gan tūlītēju, gan ilgtermiņa negatīvu ietekmi uz smadzenēm, tostarp izmaiņas smadzeņu struktūrā un funkcijās, kas noved pie kognitīviem traucējumiem un atkarības veidošanās (Nutt u.c., 2021).


Pat mērena alkohola lietošana var izraisīt izmaiņas smadzeņu struktūrā, piemēram, smadzeņu saraušanos, galvenokārt balto vielu zuduma dēļ. Šīs izmaiņas dažkārt var būt atgriezeniskas (Harper, 1998).


Prenatāla alkohola iedarbība var izraisīt smagas un neatgriezeniskas izmaiņas jaundzimušā smadzenēs, izraisot virkni attīstības traucējumu, ko sauc par alkohola spektra traucējumiem auglim (Kar & Dalal, 2014).


Secinājumi, alkohols var radīt smadzenēm kaitīgu ietekmi, kas ievērojami atšķiras atkarībā no patērētā daudzuma un ilguma, kā arī no individuālajiem un attīstības faktoriem. Šie efekti svārstās no viegliem kognitīviem traucējumiem līdz smagiem smadzeņu bojājumiem.



Jautājumi un atbildes par smadzeņu darbību un alkoholu

  1. Vai alkohola radītie smadzeņu bojājumi ir neatgriezeniski? Alkohola radītie smadzeņu bojājumi var būt daļēji atgriezeniski, atkarībā no bojājuma smaguma un ilguma. Lai gan smadzenes ir spējīgas atjaunoties, ilgstoša alkohola lietošana var izraisīt pastāvīgus bojājumus. Atveseļošanās process ir individuāls un ietver veselīgu dzīvesveidu, atbalstu un dažkārt profesionālu ārstēšanu.

  2. Kādi ir alkohola neiroloģiskie efekti? Alkohols var ietekmēt smadzenes vairākos veidos, tostarp samazinot komunikāciju starp neironiem, traucējot smadzeņu ķīmiju un izraisot neironu bojājumus. Tas var izraisīt atmiņas zudumu, koordinācijas traucējumus, reakcijas laika palēnināšanos, kā arī ilgtermiņā – smadzeņu samazināšanos un demences attīstību.

  3. Cik ilgi smadzenēm nepieciešams atgūties no alkohola? Atveseļošanās laiks no alkohola ietekmes var būt dažāds. Daļēja atgūšanās var notikt jau pēc dažām nedēļām bez alkohola, bet pilnīga smadzeņu funkciju atjaunošanās var prasīt vairākus mēnešus vai pat gadus, atkarībā no lietošanas ilguma un smaguma.

  4. Vai vingrošana var atgriezt alkohola radītos bojājumus? Vingrošana var palīdzēt uzlabot dažādus smadzeņu darbības aspektus un veicināt neironu veselību, tomēr tā nevar pilnībā atgriezt alkohola radītos bojājumus. Regulāra fiziska aktivitāte var uzlabot asinsriti smadzenēs, veicināt jaunu neironu veidošanos un mazināt iekaisumu, tādējādi uzlabojot kognitīvās funkcijas un atbalstot atveseļošanās procesu.


Uzdod savu jautājumu!



Kā RigaBrain® var palīdzēt smadzenēm tikt galā ar alkohola radītajām sekām?

RigaBrain® izmanto NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģiju, kas ir efektīvs rīks, lai palīdzētu cilvēkiem uzlabot smadzeņu darbību un veicināt labāku dzīves kvalitāti. Šī tehnoloģija nestrādā tieši ar simptomiem vai diagnozēm, bet gan uzlabo smadzeņu darbības pašregulāciju, kas var palīdzēt cilvēkiem tikt galā ar dažādām sekām, ko radījusi ilgstoša alkohola lietošana. Lūk, daži veidi, kā RigaBrain® var palīdzēt:

  1. Smadzeņu funkciju uzlabošana: NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® palīdz uzlabot smadzeņu spēju pašregulēties, kas var uzlabot koncentrēšanās spējas, atmiņu un emocionālo stabilitāti.

  2. Stresa un trauksmes mazināšana: Šī tehnoloģija var palīdzēt samazināt stresa un trauksmes līmeni, kas ir bieži sastopami cilvēkiem, kas cenšas atgūties no alkohola atkarības.

  3. Miega kvalitātes uzlabošana: Labāks miegs ir būtisks vispārējās veselības un labklājības aspekts, un NeurOptimal® var palīdzēt uzlabot miega kvalitāti, kas savukārt veicina smadzeņu atveseļošanos.

  4. Emocionālā stabilitāte: Regulāri NeurOptimal® seansi var palīdzēt uzlabot emocionālo līdzsvaru un pašsajūtu, kas ir svarīgi atveseļošanās procesā.

RigaBrain® piedāvā individuālus seansus, kā arī iespēju iegādāties NeurOptimal® treniņu sistēmas mājas lietošanai. Tāpat ir pieejama apmācība NeurOptimal® Basic Certification programmā, kas nodrošina zināšanas un prasmes, lai efektīvi izmantotu šo tehnoloģiju.

bottom of page