Dzimums ietekmē alkoholiķu smadzeņu aktivitāti
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Dzimums ietekmē alkoholiķu smadzeņu aktivitāti


Salīdzinot ar alkoholiķēm sievietēm, alkoholiķiem vīriešiem ir mazāka smadzeņu aktivitāte smadzeņu reģionos, kas ir atbildīgi par emociju apstrādi (limbiskie reģioni, tostarp amigdala un hipokamps), kā arī par atmiņu un sociālo signālu apstrādi (kortikālie reģioni, ieskaitot augstākos frontālos reģionus). Kā tas tika atklāts, un ko tas nozīmē?

2015. gada narkotiku un alkohola lietošanas statistiskajā pētījumā konstatēts, ka 15,1 miljoniem pieaugušo ir novēroti ar alkohola lietošanu saistīti traucējumi (Alcohol Use Disorder jeb AUD). Lai gan alkoholisms ir viena no visizplatītākajām slimībām pasaulē, tomēr emocionālo signālu apstrādes problēmas, kas ir tās pamatā, nav līdz galam izprastas, jo tās ir ļoti komplicētas un individuālas. Līdz šim lielākā daļa publicēto pētījumu, kuros tiek aprakstītas smadzeņu darbības novirzes no normas, kas saistītas ar AUD, neattiecas uz dzimumu atšķirībām, bet galvenokārt ir tikušas balstītas pētījumos par alkoholiķiem vīriešiem vai kombinētām dzimumu grupām.


Iepriekšējos alkoholiķu pētījumos atbildes reakcijas uz emocionāliem signāliem tikušas pētītas, pētījumu respondentiem rādot attēlus ar emocionāli spilgtiem notikumiem; ir atklāts, ka konkrēti smadzeņu reģioni mazina atbildes reakcijas uz emocionāli ļoti spilgtiem vizuāliem attēliem/ signāliem. Pētnieki no Bostonas Universitātes Medicīnas skolas (BUSM) kopā ar Bostonas veselības aprūpes sistēmas speciālistiem izmantoja funkcionālo magnētiskās rezonanses attēlveidošanas metodi (fMRI), lai noteiktu atšķirību starp smadzeņu aktivitāti, apziņai uztverot atšķirību starp emocionāli spilgtiem un neitrāliem attēliem. Šajā pētījumā tika konstatēts, ka šīs atbildes reakcijas vīriešiem un sievietēm atšķiras.

Šis pētījums sniedz ieskatu emocionālo signālu apstrādes atšķirībās alkoholiķiem. Ir nepieciešami papildus pētījumi, lai zinātnieki varētu izdarīt detalizētākus secinājumus, taču jau šobrīd skaidrs, ka cilvēki sāk lietot alkoholu pastiprinātu emocionālu signālu dēļ, un šos signālus vīriešu un sieviešu smadzenes apstrādā atšķirīgi. Iespējams, ir nepieciešamas arī atšķirīgas terapijas metodes.


Avots: Kayle S Sawyer, Nasim Maleki, Trinity Urban, Ksenija Marinkovic, Steven Karson, Susan M Ruiz, Gordon J Harris, Marlene Oscar-Berman. Alcoholism gender differences in brain responsivity to emotional stimuli. eLife, 2019


Atkarības bieži vien ir saistītas ar nestabilitātēm smadzeņu darbībām un nepareizu dopomīna apguvi smadzenēs. Izmēģini dinamisko neirofīdbeku kā risinājumu, https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page