Elektromagnētisms un smadzeņu darbība
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Elektromagnētisms un smadzeņu darbība

Elektromagnētisms ir vārds, kas var šķist tāls un sarežģīts, bet patiesībā tas ir fundamentāls dabas spēks, kas ik dienu ietekmē mūsu dzīves. Sākot no saules gaismas, kas silda mūsu sejas, līdz mūzikai, ko klausāmies ar savām iecienītajām austiņām - elektromagnētiskie spēki ir visur ap mums.


Kas ir Elektromagnētisms?

Elektromagnētisms ir fizikas nozare, kas pēta un apraksta elektriskās un magnētiskās spēku mijiedarbības. Šīs divas parādības, lai gan šķietami atšķirīgas, patiesībā ir cieši saistītas un veido vienotu elektromagnētisko spēku.


Elektriskās un Magnētiskās Parādības

  • Elektriskās parādības ir saistītas ar elektrisko lādiņu. Piemēram, kad berzējam savas kājas pa paklāju un pēc tam pieskaramies durvju rokturim, izjūtam mazu elektrisko triecienu. Tas ir statiskās elektrības piemērs.

  • Magnētiskās parādības ir saistītas ar magnētiskiem laukiem. Vispazīstamākais piemērs ir parastais magnēts, kas piesaista dzelzs priekšmetus.

Elektromagnētiskā Radiācija

Elektromagnētiskā radiācija ir viens no elektromagnētisma aspektiem. Tas ietver gaismu, radioviļņus, infrasarkanos starus un pat rentgenstarus. Šī radiācija veido elektromagnētisko spektru, kurā katram viļņa garumam ir sava vieta, no ļoti īsiem gamma staru viļņiem līdz ļoti gariem radio viļņiem.


Elektromagnētisms Mūsu Ikdienā

Elektromagnētismu izmanto daudzas mūsu ikdienā sastopamas tehnoloģijas. Piemēram, mobilie telefoni izmanto radioviļņus, lai nodrošinātu sakaru, bet mikroviļņu krāsnis izmanto mikroviļņus, lai uzsildītu ēdienu. Pat mūsu sirds un smadzenes rada nelielas elektromagnētiskās aktivitātes formas, ko var reģistrēt ar medicīnas iekārtām.


Elektromagnētisma Ietekme uz Veselību

Elektromagnētiskie lauki un radiācija var ietekmēt mūsu veselību dažādos veidos. Piemēram, pārmērīga ultravioletā starojuma (UV) iedarbība no saules var izraisīt ādas bojājumus. Tomēr zinātnieki arī pēta elektromagnētisko lauku terapeitisko izmantošanu medicīnā, piemēram, magnētiskās rezonanses attēlveidošanā (MRI).



elektromagnetisms


Elektromagnētisms un Smadzeņu Darbība

Elektromagnētisms spēlē būtisku lomu smadzeņu darbībā. Mūsu smadzenes ir kā augstas tehnoloģijas bioelektriskās ierīces, kas nepārtraukti ražo un reaģē uz elektromagnētiskajiem signāliem.


  • Smadzeņu Viļņi un Elektromagnētiskā Aktivitāte

Smadzeņu darbība ir saistīta ar elektrisko impulsu ģenerēšanu un pārraidi starp neironiem. Šie elektriskie impulsi ir būtībā elektromagnētiski signāli. Smadzeņu viļņi, kas tiek mērīti EEG (elektroencefalogrāfijā), ir šo elektromagnētisko aktivitāšu atspoguļojums. Smadzeņu viļņu veidi - delta, theta, alfa, beta un gamma - atbilst dažādām smadzeņu stāvokļiem, sākot no dziļas relaksācijas līdz augstai koncentrācijai.


  • Elektromagnētisma Ietekme uz Smadzenēm

Elektromagnētiskie lauki (EML) var ietekmēt smadzeņu darbību. Pētījumi liecina, ka noteikti EML var veicināt smadzeņu plastiskumu un var palīdzēt uzlabot atmiņu un mācīšanās spējas. Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka pārmērīga vai nepareiza EML iedarbība var arī radīt negatīvu ietekmi.

  1. Kā elektromagnētisms ietekmē smadzenes? Elektromagnētisms ietekmē smadzenes, jo tās pašas ir ļoti jutīgas pret elektromagnētiskajiem laukiem. Smadzenes rada elektromagnētiskos signālus, kas ir pazīstami kā smadzeņu viļņi, un šie signāli ir būtiski smadzeņu darbības un komunikācijas procesos. Elektromagnētiskie lauki var ietekmēt šo smadzeņu viļņu aktivitāti, tādējādi mainot garastāvokli, uzmanību, miega ritmus un pat atmiņas veidošanu.

  2. Kāpēc magnētiskie lauki vispār maina smadzeņu darbību? Magnētiskie lauki var mainīt smadzeņu darbību, jo smadzeņu šūnas, neironi, radīto elektroķīmisko aktivitāti ietekmē arī ārējie elektromagnētiskie lauki. Šie lauki var modulēt neironu elektroķīmiskās impulsu pārraidi, tādējādi mainot smadzeņu aktivitātes modeli. Piemēram, magnētiskā stimulācija, kas ir zinātniski izpētīta metode, izmanto šo principu, lai veicinātu vai nomāktu noteiktu smadzeņu daļu aktivitāti.

  3. Vai domām ir elektromagnētiskā enerģija? Domas ir smadzeņu aktivitātes rezultāts, un tās saistās ar elektroķīmiskajām izmaiņām neironos. Katra šī aktivitāte rada nelielu elektromagnētisko lauku. Lai gan šie lauki ir ļoti vāji un tos ir grūti mērīt, teorētiski var teikt, ka domām ir elektromagnētiskā enerģija. Tomēr šī enerģija ir tik neliela, ka tās praktiska ietekme vai izmantošana ir ierobežota.

  4. Vai magnēti ietekmē smadzeņu viļņus? Jā, magnēti var ietekmēt smadzeņu viļņus, bet šī ietekme ir atkarīga no magnētiskā lauka stipruma un frekvences. Piemēram, transkraniālā magnētiskā stimulācija (TMS) ir metode, kas izmanto spēcīgus magnētiskos impulssus, lai ietekmētu smadzeņu darbību. Šie impulsi var mainīt neironu aktivitāti noteiktās smadzeņu daļās, tādējādi ietekmējot smadzeņu viļņu rakstus. Tomēr ikdienas lietotie magnēti, piemēram, dekoratīvie magnēti vai dabīgie magnēti, parasti ir pārāk vāji, lai radītu jebkādu nozīmīgu ietekmi uz smadzeņu viļņiem.


Elektromagnētisms un Hipersensitivitāte

Hipersensitivitāte pret elektromagnētiskajiem laukiem ir stāvoklis, kas izpaužas kā paaugstināta jutība pret EML, ko rada dažādas ierīces, piemēram, mobīlie telefoni, Wi-Fi tīkli un citas elektroniskās ierīces.


  • Simptomi un Pētījumi

Indivīdi ar hipersensitivitāti pret elektromagnētiskajiem laukiem ziņo par dažādiem simptomiem, tostarp galvassāpēm, nogurumu, trauksmi, miega traucējumiem un citām veselības problēmām. Tomēr zinātniskā kopiena joprojām diskutē par šīs hipersensitivitātes fizioloģisko pamatojumu un to, vai tā tiešām ir saistīta ar EML iedarbību.


  • Risinājumi un Aizsardzības Pasākumi

Lai gan šī hipersensitivitāte vēl ir zinātniski pilnībā neizpētīta, daudzi eksperti iesaka samazināt iedarbību no elektromagnētiskajiem laukiem, it īpaši mājas un darba vidē. Tas ietver ierīču, kas rada EML, lietošanas ierobežošanu, kā arī aizsardzības pasākumu veikšanu, piemēram, speciālu aizsargmateriālu izmantošanu.


Elektromagnētisms ir svarīgs gan smadzeņu darbībā, gan modernajā dzīvesveidā, taču tā ietekme un mijiedarbība ar cilvēka veselību vēl ir jāizpēta un jāsaprot dziļāk. Ir svarīgi būt informētiem un apzināties iespējamos riskus, vienlaikus izmantojot tehnoloģiju sniegtās priekšrocības.


Secinājumi

Elektromagnētisms ir spēks, kas ir tikpat noslēpumainā cik aizraujošā veidā ietīts mūsu ikdienā. No tā, kā mēs sazināmies ar mūsu ierīcēm, līdz tam, kā mēs baudām saules siltumu, elektromagnētisms ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa. Tāpat kā mēs ik dienu atklājam jaunas tehnoloģijas un izmantojam zinātnes sasniegumus, elektromagnētisms turpinās būt neatņemams mūsu eksistences un attīstības pamats.


_________

Pētījumi par elektromagnētismu un samdzeņu darbību

Elektromagnētismam ir nozīmīga loma smadzeņu darbībā, par ko liecina dažādi pētījumi, kas pēta mijiedarbību starp elektromagnētiskajiem laukiem un neironu funkciju.


Galvenās atziņas no jaunākajiem pētījumiem šajā jomā ietver:

  • MEG un EEG datu apstrāde: MNE ir programmatūras pakotne, kas nodrošina visaptverošus analīzes rīkus magnetoencefalogrāfijas (MEG) un elektroencefalogrāfijas (EEG) datu apstrādei. Šie rīki palīdz raksturot un noteikt smadzeņu darbību, mērot vājus elektromagnētiskos signālus no neironu strāvām (Gramfort et al., 2014).

  • Biomagnētiskā sistēma smadzeņu darbības pētījumam: Daudzkanālu biomagnētiskā sistēma ir izstrādāta smadzeņu un sirds radīto vājo magnētisko lauku neinvazīvai mērīšanai, sniedzot ieskatu šo orgānu elektriskajā aktivitātē (Schneider et al., 1990).

  • Staru veidotāju metodes biomagnētiskajā neiroattēlveidošanā: staru veidotāju metodes biomagnētiskajā neiroattēlveidošanā palīdz raksturot elektriskās aktivitātes spatiotemporālo sadalījumu smadzenēs. MEG sistēmas izmanto SQUID sensorus apvienojumā ar trokšņu slāpēšanas paņēmieniem, lai noteiktu magnētiskos laukus no neironu darbības (Quraan, 2011).

  • Inducētās strāvas reģionālā apstrāde smadzenēs: Pētījumi liecina, ka dzīvās smadzenes reaģē uz pulsējošiem elektromagnētiskajiem laukiem, un pētījumi ar ex vivo neironu audiem liecina, ka dažādas smadzeņu audu apakšnodaļas šos laukus apstrādā atšķirīgi (Rouleau & Persinger, 2017).

  • Transkraniālā magnētiskā stimulācija (TMS) un smadzeņu darbība: TMS ir neinvazīvs rīks smadzeņu darbības modulēšanai. Pētījumi liecina, ka elektromagnētiskā stimulācija var ietekmēt dziļākos smadzeņu reģionus, izmantojot baltās vielas šķiedru traktus, kas liecina par aktivitātes izplatīšanos smadzenēs (Geeter, Dupré & Crevecoeur, 2016).

Šie pētījumi izceļ sarežģītās attiecības starp elektromagnētiskajiem laukiem un smadzeņu darbību, sākot no vāju magnētisko lauku mērīšanas, ko rada smadzenes, līdz smadzeņu funkcijas modulācijai, izmantojot elektromagnētiskās stimulācijas metodes, piemēram, TMS. Šo mijiedarbību izpratne ir ļoti svarīga, lai attīstītu diagnostikas un terapeitiskās pieejas neirozinātnē.

bottom of page