Kā dzīvot ilgāk?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā dzīvot ilgāk?


Kā dzīvot ilgāk?

Kad mēs sasniegsim 80 gadu vecumu, lielākā daļa no mums būs inficēti ar kādu herpes vīrusu, kas mazina imūnsistēmas pretestību dažādām slimībām un atņem gadus no dzīves, pat to nezinot.

Kas ir šis vīruss?

Citomegalovīruss – CMV – ir herpes vīruss, kas mūsu organismā “dzīvo” bez simptomiem un ir šķietami nekaitīgs, kamēr vien netiek apdraudēta imūnsistēma. Vīruss mazina imūnsistēmas spēju tikt galā ar citiem vīrusiem un slimībām, kas mūs piemeklē dzīves laikā. Līdz brīdim, kad mēs sasniedzam 80 gadu vecumu, CMV ir skāris aptuveni 85% iedzīvotāju.


Vai jums tas ir, un kā ar to cīnīties?

Tātad jūs pētāt, kas izraisa vīrusu…

Jā. Būtībā vīrusu ir visvieglāk atklāt, kad imūnsistēma ir ļoti spēcīga. Tātad, ja kāds stresors rada ietekmi uz mūsu imūnsistēmu, CMV vīruss no neaktīvā stāvokļa pārtop aktīvā un cenšas un inficēt citas šūnas. Lai ar to tiktu galā, organisms pretojas – no imūnsistēmas tiek ņemta daļa šūnu, kas citkārt palīdzētu cīnīties pret citām slimībām – piemēram, šī gada gripu. Jo vairāk šūnu CMV inficē, jo mazāka top imūnsistēmas rezistence.


Kas to izraisa?

Visbiežāk psiholoģiskie faktori – trauksme, ilgstošs stress, depresija, izsīkums. Vai tie jums ir pazīstami?


Kāda veida uzvedība var novērst vīrusa atkārtotu aktivizēšanos?

Viena no lietām, kas palīdz to aktivizēt, ir psiholoģisks stress. Samaziniet stresu – to allaž ir vieglāk pateikt nekā izdarīt, bet, lūdzu, ņemiet vērā, ka stresa mazināšanas labākais instruments ir sports! Centieties kontrolēt uzņemto uzturu un miega ciklu. Pierādīts, ka miega traucējumiem ir liela ietekme uz imūnsupresiju – guliet 8 stundas diennaktī!


Kā to panākt katram savs ceļš, bet mēs redzam, ka neiroplastiskas smadzenes arī ir viens svarīgs punkts. https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page