Vai zināji, ka jēgpilnas filmas skatīšanās var būt palīgs cīņā ar dzīves grūtībām?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai zināji, ka jēgpilnas filmas skatīšanās var būt palīgs cīņā ar dzīves grūtībām?

Personisku vai emocionāli nozīmīgu, aizkustinošu filmu skatīšanās var likt mums justies vairāk sagatavotiem, lai risinātu dzīves izaicinājumus un gribētu kļūt labākiem, – tā konstatēts 2021. gadā veiktā pētījumā.



Atklājumos skaidrots, kāpēc cilvēki izvēlas skatīties filmas, kas padara viņus skumjus vai laimīgus – tās faktiski palīdz izpētīt sarežģītus tematus, kuri ne vienmēr ir pacilājoši, taču sniedz spēcinošu izjūtu attiecībā uz savām spējām tikt galā ar izaicinājumiem.


Pētnieki atklāja, ka tad, kad cilvēki atcerējās tādas saturīgas filmas kā “The Shawshank Redemption” un “Up”, viņi tās sasaistīja ar dažādām pozitīvām reakcijām, piemēram, labāku spēju pieņemt grūtības un risināt problēmas personīgajā dzīvē.

Šie novērojumi nebija klātesoši, ja cilvēkiem lūdza atcerēties filmas bez dziļa satura, piemēram, vieglas un muļķīgas komēdijas.

“Emocionāli pacilājošas filmas patiesībā palīdz cilvēkiem tikt galā ar grūtībām pašu dzīvē un palīdz viņiem tiekties pēc nozīmīgākiem mērķiem,” saka Džareds Ots (Jared Ott), pētījuma vadītājs Ohaio štata universitātē.


Jau iepriekš šī izpētes tēma bijusi aktuāla, un pētījumos mēģināts noteikt, kā cilvēki reaģē uz jēgpilnu filmu vai klipu skatīšanos “laboratorijas” vidē. Šis pētījums tika veidots, lai novērtētu, kā šīs filmas ietekmē cilvēku emocijas un pašizjūtu reālajā pasaulē. “Mēs vēlējāmies noskaidrot, kā cilvēki piedzīvo šīs filmas sasaistē paši ar savu ikdienu,” saka Ots. Pētījums publicēts tiešsaistē žurnālā “Mass Communication and Society”.

Pētnieki izveidoja divus sarakstus ar 20 Holivudas filmām, no tiem vienu emocionāli nozīmīgu filmu sarakstu un vienu – mazāk nozīmīgu. Visas izvēlētās filmas sarakstos bija ar augstu skatītāju vērtējumu (pēc IMDb).

Emocionāli nozīmīgas filmas, kuru vidū bija “Viesnīca Ruanda”, “Šindlera saraksts” un “Graustu miljonārs”, bija tās, kuras skatītāji apzīmēja kā tēlainas, iedvesmojošas un jēgpilnas. Dažas no filmām otrajā sarakstā bija, piemēram, “Gardēdis”, “Cīņas klubs” un “Lubene”.


Pētījumā tiešsaistē piedalījās 1098 pieaugušie. Dalībnieki tika izvēlēti pēc nejaušības principa, sadalot tos “nozīmīgu filmu” un “mazāk nozīmīgu filmu” sarakstu grupās. Tad katrs no pētījuma dalībniekiem atzīmēja, kuras filmas viņš jau ir redzējis. Tika lūgts skatīties kādu no filmām, kas iepriekš nebija redzēta. Pēc filmas noskatīšanās tika lūgts aizpildīt pašnovērtējuma aptauju par savām izjūtām.


Aptaujā tika uzdoti dažādi jautājumi par to, kā katrs dalībnieks reaģēja pēc filmas noskatīšanās. Emocionāli nozīmīgu filmu grupā statistiski nozīmīgi biežāk tika atzīmēts, ka, piemēram, filma likusi “izjust, ka dzīvei ir iemesls un jēga” un “vieglāk tikt galā ar sarežģītām situācijām ar eleganci un drosmi”. Tāpat šīs grupas dalībnieki norādīja, ka filma radījusi sajūtu, ka “gan laimīgie, gan skumjie pārdzīvojumi dod jēgu mūsu dzīvei” un “guvumi un zaudējumi ir daļa no dzīves”. Dalībnieki, kas skatījās nozīmīgās filmas, arī drīzāk varēja teikt, ka filma viņus motivē būt labākiem cilvēkiem, darīt labas lietas citiem cilvēkiem un meklēt to, kas dzīvē patiešām ir svarīgs.


“Šis pētījums mums palīdz skaidrot, kāpēc daudzi cilvēki filmas uztver kā kaut ko vairāk nekā tikai izklaidi,” piebilst Ots. “Dažas filmas var palīdzēt cilvēkiem tikt galā un augt cauri grūtiem periodiem viņu dzīvē. Un cilvēki var atpazīt šo efektu jau vairākus gadus pēc tam, kad ir noskatījušies kādu filmu.”


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji vēsta, ka pēc seansiem ir sajūta, ka lietas redz daudz skaidrāk un rodas vēlme iesaistīties vairāk jēgpilnās aktivitātēs.

bottom of page