Badošanās ietekme uz smadzenēm
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Badošanās ietekme uz smadzenēm

Badošanās ir ļoti populāra metode, lai samazinātu svaru un uzlabotu veselību. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka badošanās var arī ietekmēt smadzenes un ķermeni negatīvi. Šajā rakstā aplūkosim, kā badošanās ietekmē smadzenes un kā to novērst.


Kas ir badošanās?

Vienkārši sakot, tas nozīmē, ka uz noteiktu laiku pārtraucat ēst pilnībā vai gandrīz pilnībā. Gavēnis parasti ilgst no 12 līdz 24 stundām, bet daži veidi turpinās vairākas dienas. Dažos gadījumos jums var tikt atļauts ūdens, tēja un kafija vai pat neliels pārtikas daudzums "badošanās periodā".



Ko badošanās nodara jūsu ķermenim?

Lai izprastu badošanās būtību, ir lietderīgi saprast procesus organismā, kas notiek badošanās laikā. Glikoze un tauki ir galvenie organisma enerģijas avoti, turklāt glikoze vienmēr ir pats ātrākais enerģijas iegūšanas veids. Tomēr, ja glikoze nav pieejama, organisms var pielāgoties, pārslēdzoties uz tauku vielmaiņu.

Būtībā badošanās attīra mūsu ķermeni no toksīniem un piespiež šūnas iesaistīties procesos, kas parasti netiek stimulēti, ja ķermenim regulāri ir pieejama pārtika. Kad mēs gavējam, ķermenim nav ierastās piekļuves glikozei, liekot šūnām ķerties pie citiem līdzekļiem un materiāliem, lai ražotu enerģiju.


Kādi ir 3 badošanās veidi?

Ir trīs galvenie badošanās veidi: kaloriju ierobežojums, uzturvielu ierobežojums un sezonālā ēšana.


Kā badošanās ietekmē smadzenes?

Badošanās var ietekmēt smadzenes dažādos veidos. Pirmkārt, badošanās var ietekmēt to, cik labi smadzenes strādā. Badošanās var izraisīt smadzeņu bojājumus un traucēt tās funkcijas. Turklāt badošanās var izraisīt depresiju un paaugstināt riskus saslimt.


Badošanās uzlabo kognitīvās funkcijas, ar vecumu saistīto kognitīvo samazināšanos uzlabo, parasti palēnina neirodeģeneratīvo darbību, mazina smadzeņu bojājumus un uzlabo funkcionālo atjaunošanos pēc insulta, kā arī mazina epilepsijas un multiplās sklerozes patoloģiskās un klīniskās iezīmes dzīvnieku pētījumos atklāts.


Tikai pēc sešām badošanās stundām organisms sāk izdalīt vairāk tā saucamā cilvēka augšanas hormona (HGH). Šis hormons maina vielmaiņu pret tauku dedzināšanu, salīdzinot ar olbaltumvielu lietošanu. Tādēļ proteīnus galvenokārt var izmantot šūnu labošanai un smadzeņu šūnu darbības uzlabošanai.


Pētījumi liecina, ka badošanās var palīdzēt attīrīt prātu un atmodināt sajūtas, vienlaikus veicinot arī smadzeņu darbību.


Kāda ir badošanās negatīvā ietekme?

Tukšā dūšā novērojamas blakusparādības ir reibonis, galvassāpes, zems cukura līmenis asinīs, muskuļu sāpes, vājums un nogurums. Ilgstoša badošanās var izraisīt anēmiju, novājinātu imūnsistēmu, aknu un nieru darbības traucējumus un neregulāru sirdsdarbību. Badošanās var izraisīt arī vitamīnu un minerālvielu trūkumu, muskuļu sabrukšanu un caureju.


Kā novērst negatīvo badošanās ietekmi uz smadzenēm?

Badošanās negatīvo ietekmi uz smadzenēm ir iespējams novērst, ievērojot veselības un uztura noteikumus. Ilgstoša badošanās ir kontrindicēta cilvēkiem ar nieru, aknu vai sirds slimībām. Badošanās nav ieteicama grūtniecēm un zīdītājām, jo tā var negatīvi ietekmēt augli vai mazu bērnu attīstību.


Veselības un uztura noteikumi, kas jāievēro, lai novērstu badošanās negatīvo ietekmi uz smadzenēm:

- ēst regulāri un dažādus ēdienus

- ēst pietiekami daudz olbaltumvielu. Proteīni ir vielas, kas veicina šūnu darbību un augšanu, tādēļ to lietošana ir ļoti svarīga smadzeņu darbības uzlabošanai.

- izvairīties no alkohola un nikotīna

- ievērot dienas režīmu, iekļaujot atpūtu un fizisko aktivitāti


Ēdieni, kas palīdz uzturēt labu smadzeņu veselību: - olas - zivis - augļi un dārzeņi.

Izmēģini RigaBrain seansus, lai uzlabotu smadzeņu darbību un to pašorganizēšanos.

bottom of page