Kā antioksidantu līmenis organismā ietekmē miegu?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā antioksidantu līmenis organismā ietekmē miegu?


Miega mehānismu izpratne mūsdienu sabiedrībā ir ļoti svarīga, jo daudzi cieš no hroniskiem miega traucējumiem. Ir atklāta saistība starp miega trūkumu un veselības traucējumiem, tomēr joprojām miega augstākā jēga organismam ir noslēpums zinātnei.

Kāpēc mēs guļam? Miega laikā esam ievainojami, statiski, mazāk spējīgi reaģēt uz vides apdraudējumiem. Tomēr mēs guļam, un acīmredzot tam ir kāda nozīmīga jēga.


Iespējams, ka miegs ir veselības pamats. Tādu pieņēmumu zinātnieki izdarījuši tādēļ, ka pētot augļu mušiņas (Drosophila), kas guļ patiešām maz, atklāts, ka tās visas ir izteikti jūtīgas akūta oksidatīva stresa situācijās. Oksidatīvais stress rodas no pārlieku lielas brīvo radikāļu ietekmes uz organismu, kas bojā šūnas un var novest līdz organisma disfunkcijām.


Tādēļ izdarīts secinājums, ka antioksidantiem ir liela nozīme miega cikla un kvalitātes regulācijā. Tie ir resurss, kas palīdz saglabāt rezistenci pret brīvajiem radikāļiem. Arī cilvēku neirodeģeneratīvās saslimšanas, tādas kā Alcheimera, Pārkinsona vai Hantingtona slimības, ir cieši saistītas ar oksidatīvo stresu. Tādēļ rūpējieties par atbilstošu antioksidantu daudzumu savos organismos!



Avots: Vanessa M. Hill, Reed M. O’Connor, Gunter B. Sissoko, Ifeoma S. Irobunda, Stephen Leong, Julie C. Canman, Nicholas Stavropoulos, Mimi Shirasu-Hiza. A bidirectional relationship between sleep and oxidative stress in Drosophila. PLOS Biology, 2018; 16 (7)



Ja miegs ir nestabils vai ir bezmiegs, tad ieskaties šeit! : https://www.rigabrain.com/miegs

bottom of page