Kādēļ daži cilvēki nemitīgi izjūt izsalkumu?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kādēļ daži cilvēki nemitīgi izjūt izsalkumu?

Cilvēki, kuri piedzīvo izteiktu cukura līmeņa pazemināšanos asinīs, dažas stundas pēc ēšanas atkal jūtas izsalkuši un dienas laikā patērē simtiem kaloriju vairāk nekā citi.



Pētījumā, kas publicēts Nature Metabolism, proti, pasaulē lielākajā uztura pētniecības programmā, aplūkota reakcija uz pārtiku reālos dzīves apstākļos. ZOE pētījumu komanda (tostarp zinātnieki no Hārvardas Medicīnas skolas, Masačūsetsas slimnīcas, Notingemas universitātes, Līdsas universitātes un Lundas universitātes, kas atrodas Zviedrijā) atradusi iemeslu, kāpēc cilvēkiem bieži neizdodas zaudēt svaru, pat ja viņi tam velta īpašas pūles.


Izpētes grupa apkopoja detalizētus datus par cukura līmeņa ietekmi asinīs un citiem veselības rādītājiem, kas iegūti no 1070 cilvēkiem pēc standartizētu brokastu un brīvi izvēlētām pārējām ēdienreizēm divu nedēļu laikā. Dalībniekiem bija pastāvīgi jāizmanto glikozes monitori (CGM), lai noteiktu cukura līmeni asinīs visā pētījuma laikā, kā arī ierīce aktivitātes un miega periodu monitorēšanai. Pētnieki arī fiksēja dalībnieku izsalkuma laikus, izmantojot tālruņa aplikāciju, kā arī kad un ko ēda dienas laikā.


Iepriekšējos pētījumos par cukura līmeni asinīs pēc ēšanas pievērsta uzmanība tam, kā līmenis pieaug un samazinās pirmajās divās stundās pēc ēšanas, ko sauc par glikozes augstāko līmeni asinīs. Pētnieki novēroja, ka divas līdz četras stundas pēc šī sākotnējā glikozes augstākā līmeņa sasniegšanas asinīs daži cilvēki piedzīvoja ievērojamus cukura līmeņa kritumus, t.i., cukura līmenis asinīs strauji pazeminājās zem sākotnējā līmeņa un tikai pēc tam atgriezās atpakaļ normas robežās.


Cilvēkiem, kam tika konstatēta šāda parādība, tika fiksēts par 9% lielāks izsalkums, un vidēji pirms nākamās maltītes viņi gaidīja par aptuveni pusstundu mazāk nekā cilvēki, kam cukura līmenis saglabājās normas robežās. Cilvēki, kam tika konstatēta šī parādība, arī trīs līdz četru stundu laikā pēc brokastīm apēda par 75 kalorijām vairāk un visas dienas garumā ap 312 kalorijām vairāk nekā pārējie pētījuma respondenti. Gada laikā šie cilvēki riskē pieņemties svarā par vidēji 9,07 kg.


Dr. Sāra Berija (Sarah Berry) komentē: „Pētniekiem jau sen ir aizdomas, ka cukura līmenim asinīs ir liela nozīme izsalkuma kontrolēšanā, taču iepriekšējo pētījumu rezultāti ir bijuši nepārliecinoši. Nu mēs esam pierādījuši, ka cukura līmenis ir labāks izsalkuma un tam sekojošās kaloriju uzņemšanas prognozētājs nekā sākotnējā maksimālā glikozes līmeņa reakcija asinīs pēc ēšanas.


Notingemas Universitātes Medicīnas fakultātes profesore Ana Valdesa (Ana Valdes), kas vadīja pētnieku grupu, piebilst: “Daudzi cilvēki cīnās, lai zaudētu svaru. Šķiet, ka tikai daži simti papildu kaloriju dienā nav nekas liels, taču, regulāri uzņemtas, šīs kalorijas var palielināt svaru par vairākiem kilogramiem gada laikā, turklāt lielāks risks pastāv vīriešu vidū, jo vīrieši jau dabiski ēd nedaudz vairāk kā sievietes.”


Pētījuma galvenais autors Patriks Vaijats (Patrick Wyatt) atzīmē: “Demonstrējot cukura līmeņa un svārstību nozīmi, mūsu pētījums paver ceļu uz datos balstītiem, personalizētiem norādījumiem tiem, kas cenšas pārvaldīt izsalkuma sajūtu un kaloriju uzņemšanu tā, lai labvēlīgi ietekmētu savu veselību.”


RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji ziņo, ka pēc seansiem mazinājusies kāre pēc cukura un saldumiem.

bottom of page