Kas ir mentālā veselība?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kas ir mentālā veselība?

Mentālā veselība ir cilvēka psiholoģiskais, emocionālais un sociālais labklājības stāvoklis. Tā ietekmē, kā cilvēki domā, jūt un rīkojas. Tāpat tā spēj ietekmēt, kā indivīds tiek galā ar ikdienas stresu, veido attiecības ar citiem un pieņem lēmumus. Veselīga mentālā veselība ļauj cilvēkiem realizēt savu potenciālu, strādāt produktīvi, veidot pozitīvas attiecības ar citiem un veikt ieguldījumu savā kopienā.


Tomēr mentālās veselības problēmas var ietekmēt ikviena dzīvi, neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai etniskās piederības. Tās var rasties dažādu iemeslu dēļ, piemēram, ģenētikas, pieredzes un dzīves apstākļu dēļ. Svarīgi ir atzīt un risināt šīs problēmas, jo tās var ietekmēt fizisko veselību, attiecības un ikdienas darbības.


RigaBrain® smadzeņu treniņu centrs, izmantojot NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģiju, pievēršas smadzeņu darbības pašregulācijas uzlabošanai. Šī pieeja nestrādā tieši ar simptomiem vai diagnozēm, bet gan uzlabo smadzeņu spēju pamanīt un pielāgoties dažādām situācijām, kas var veicināt labāku mentālo veselību un kopējo labklājību.


mentālā veselība, mental health
Mentālā veselība iekļauj emocionālos, psiholoģiskos un sociālās labklājības faktorus. Tā ietekmē mūsu domāšanu, emocijas un uzvedību. Tā arī palīdz noteikt, kā mēs adaptējamies stresa situācijām, attiecamies pret citiem un izdarām izvēles. Mentālā veselība ir svarīga visos dzīves posmos.

Mentālā Veselība: Ceļš Uz Labklājību un Spēju Realizēt Savu Potenciālu


Četri Mentālās Veselības Veidi:

1. Emocionālā Veselība: Spēja apstrādāt un izteikt emocijas atbilstošā un veselīgā veidā.

2. Psiholoģiskā Veselība: Spēja pielāgoties mainīgām apstākļiem un risināt ikdienas problēmas.

3. Sociālā Veselība: Spēja veidot un uzturēt veselīgas un atbalstošas attiecības ar citiem.

4. Garīgā Veselība: Spēja atrast mieru un harmoniju sevī un ar pasauli.


Kā Saglabāt Mentālo Veselību?

- Profesionālā Palīdzība: Ja jūtat, ka nepieciešama, nekautrējieties meklēt profesionālu palīdzību.

- Regulāra Komunikācija: Uzturiet kontaktu ar patīkamiem un atbalstošiem cilvēkiem.

- Pozitīva Attieksme: Meklējiet labo katrā situācijā un cilvēkā.

- Fiziskā Aktivitāte: Regulāra vingrošana uzlabo gan fizisko, gan mentālo veselību.

- Palīdzēt Citiem: Sniedzot atbalstu citiem, jūs stiprināt arī savu mentālo veselību.

- Pietiekami Gulēt: Optimāli ir gulēt apmēram 8 stundas dienā.

- Stresa Vadība: Attīstiet prasmes, kas palīdz tikt gala ar stresu.


Kādas Ir Mentālās Veselības Problēmu Cēloņi?

- Bioloģiskie Aspekti: Piemēram, gēni un smadzeņu ķīmiskie procesi.

- Dzīves Pieredzes: Traumas un aizvainojumi var atstāt ilgstošas sekas.

- Ģimenes Anamnēze: Garīgās veselības problēmu vēsture ģimenē var palielināt risku.


Agrīnie Simptomi un No Kā Izvairīties?

- Neveselīgs Miegs un Ēšanas Paradumi: Pārāk daudz vai pārāk maz miega un ēšanas.

- Vientulība un Atsvešinājums: Ilgstoša vientulība var veicināt depresijas attīstību.

- Zems Enerģijas Līmenis: Neskatoties uz atpūtu, pastāvīgs nogurums.

- Bezjēdzības Izjūta: Sajūta, ka dzīvei nav mērķa vai nozīmes.

- Neparastas Sāpes: Neizskaidrojamas fiziskas sāpes bez acīmredzama iemesla.

- Bezpalīdzības Izjūta un Atkarības: Neatbalstītas negatīvas domas un atkarību veidošanās.

- Garastāvokļa Svārstības: Biežas garastāvokļa maiņas, kas ietekmē attiecības.

- Uzmācīgas Domas un Balsu Dzirdēšana: Nepārtrauktas, traucējošas domas vai halucinācijas.


Mentālās Slimības un To Ārstēšana?

Mentālās slimības var ietekmēt jebkuru cilvēku, neatkarīgi no vecuma vai dzīvesstila. Lai gan ir daudz dažādu mentālo slimību, kuras var variēt smaguma ziņā, lielākā daļa no tām ir ārstējamas. Svarīgi ir nekavējoties meklēt profesionālu palīdzību, jo agrīna iejaukšanās var būtiski uzlabot dzīves kvalitāti.


Top 10 Smagākās Mentālās Slimības:

1. Šizofrēnija

2. Bipolāri traucējumi

3. Smagas depresijas formas

4. Posttraumatiskais stresa traucējums (PTSD)

5. Obsesīvi-kompulsīvi traucējumi (OKT)

6. Panikas traucējumi

7. Anoreksija un bulīmija

8. Personības traucējumi

9. Atkarības traucējumi

10. Generalizēts trauksmes traucējums (GTT)


Secinājums

Mentālā veselība ir būtiska mūsu ikdienas dzīvē, tāpēc ir svarīgi pievērst tai uzmanību un rūpes. Atcerieties, ka palīdzība ir pieejama un nekad nav par vēlu meklēt profesionālu atbalstu. Rūpējieties par sevi un nekautrējieties

lūgt palīdzību, kad tā ir nepieciešama.


RigaBrain® Loma Mentālās Veselības Uzlabošanā

RigaBrain® piedāvā inovatīvas smadzeņu darbības tehnoloģijas, kas var palīdzēt cilvēkiem uzlabot savu mentālo veselību. Izmantojot NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģiju, RigaBrain® palīdz cilvēkiem attīstīt smadzeņu darbības pašregulācijas spējas. Šī metode ir unikāla, jo tā nestrādā ar simptomiem vai diagnozēm, bet gan uzlabo smadzeņu darbības elastīgumu un izturību. NeurOptimal® sistēma ir efektīva, jo tā atgādina centrālajai nervu sistēmai par nepieciešamību pievērst uzmanību dažādībai, palīdzot radīt plūstamību un elastīgumu. RigaBrain® piedāvā individuālus seansus, kā arī apmācības par smadzeņu darbību, prātu, produktivitāti un personīgo izaugsmi. Ar 15 gadu pieredzi šajā jomā un profesionālo zināšanu bāzi, ko RigaBrain® vadītājs Pēteris Urtāns ir apguvis ASV un Kanādā, centrs nodrošina augstas kvalitātes pakalpojumus, lai veicinātu cilvēku labklājību un produktivitāti.



__________________________________

The field of mental health encompasses a wide range of topics, and recent research papers provide valuable insights. Here are some key findings:

  1. Mental health is defined by the World Health Organization as a state of well-being enabling individuals to realize their abilities, cope with life's stresses, work productively, and contribute to their community. However, this definition is debated, as it focuses on positive emotions and functioning, which might not always be applicable or realistic (Galderisi et al., 2015).

  2. Mental health and mental illness are not at opposite ends of a single continuum. Mental health involves positive feelings and functioning, characterized as flourishing or languishing in life. Personality traits like extraversion, neuroticism, conscientiousness, and agreeableness significantly influence mental health levels (Joshanloo & Nosratabadi, 2009).

  3. Mental health is essential for realizing cognitive, affective, and relational abilities. Disorders affecting mental health impede reaching one's full potential. Preventing and treating these disorders is crucial for personal development (Sudarsanan et al., 2002).

  4. Mental health conditions involve significant changes in thinking, feeling, behavior, and social interactions, often leading to distress or disability in various life aspects. Common conditions include schizophrenia, depression, intellectual disabilities, and disorders due to substance abuse (Tabassum, 2020).

  5. Forensic Assertive Community Treatment (FACT), an adaptation of assertive community treatment for justice-involved adults with serious mental illness, has been shown to reduce jail and hospital use and promote engagement in outpatient mental health services (Lamberti et al., 2017).

  6. Focused Acceptance and Commitment Therapy (FACT), a brief intervention derived from Acceptance and Commitment Therapy, shows effectiveness in improving quality of life, reducing depressive symptoms, and enhancing mental health functioning in a VA primary care setting (Glover et al., 2016).

In conclusion, mental health is a complex and multifaceted aspect of human well-being, influenced by various factors including personality traits, life situations, and societal contexts. Effective treatments and interventions are vital for promoting mental health and addressing mental illness.


bottom of page