Smadzenes un cukurs – ko zinātne par to saka
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Smadzenes un cukurs – ko zinātne par to saka

Kurš gan nemīl saldumus? Bet pārāk daudz cukura mūsu uzturā var veicināt svara pieaugumu un aptaukošanos, kā arī otrā tipa cukura diabētu un zobu bojāšanos. Ikvienam zināms, ka nevajadzētu ēst saldumus, saldējumu, cepumus un dzert saldinātos dzērienus, bet tomēr dažreiz ir tik grūti atturēties. It kā smadzenes nevarētu pretoties šiem ēdieniem.


Šķiet, ka cukurs un smadzeņu darbība ir cieši saistīti! Cukurs var ietekmēt smadzeņu darbību, un tā pārmērīga patēriņa risks var būt liels. Uzzini, kā uzturēt cukura līmeni līdzsvarā, lai nodrošinātu, ka tavs smadzeņu darbs netiek traucēts.


saldumi, kūciņas, cukurs

Kā cukurs ietekmē smadzeņu darbību?

Cukurs var ietekmēt smadzeņu darbību, jo tas var izraisīt asas cukura līmeņa svārstības. Pārmērīgs cukura patēriņš var izraisīt nogurumu, samazinātu koncentrēšanās spēju un pat garastāvokļa izmaiņas. Turklāt, ilgstošs pārmērīgs cukura patēriņš var palielināt risku attīstīt diabētu, kas var ietekmēt smadzeņu darbību un izraisīt citus veselības problēmas. Tāpēc ir svarīgi uzturēt cukura līmeni līdzsvarā, lai nodrošinātu, ka smadzenes var darboties optimāli.


Kā pārtika, ko ēdam, maina mūsu uzvedību?

Neirozinātnieces Amy Reichelt pētījums koncentrējas uz to, kā mūsdienu aptaukošanos veicinošā diēta maina smadzenes. Kā pārtika, ko ēdam, maina mūsu uzvedību? Vai izmaiņas smadzeņu darbībā var mazināt citi dzīvesveida faktori?


Dopamīna līmeņa “trieciens”

Balstoties uz evolūcijas teoriju, mūsu primitīvie senči bija maitēdāji. Saldi ēdieni ir lielisks enerģijas avots, tāpēc laika gaitā saldu pārtiku izvēlamies labprātāk. Pārtika ar nepatīkamu, rūgtu vai skābu garšu var liecināt par kaut ko nenogatavojušos, indīgu vai puvušu, kas izraisa nelabumu. Līdz ar to, lai maksimizētu mūsu sugas izdzīvošanas iespējas, mums ir dabiski izveidojusies tāda smadzeņu sistēma, kas dod priekšroku saldām garšām, jo tas ir lielisks enerģijas avots, lai apgādātu mūsu ķermeni. Mūsu organisms patērē cukuru jeb glikozi. Glikoze nāk no grieķu vārda glukos, kas nozīmē saldu. Glikoze ir degviela mūsu ķermeņa šūnām, ieskaitot smadzeņu šūnas (neironus). Kad mēs ēdam saldu pārtiku, smadzeņu atalgojuma sistēma (mezolimbiskā dopamīna sistēma) tiek aktivēta.


Dopamīns ir smadzeņu ķīmiskā viela, ko izdala neironi un kas signalizē, ka notikums bijis pozitīvs. Kad atalgojuma sistēma tiek aktivēta, tā pastiprina šo uzvedību – veicinot atkārtotu šo darbību veikšanu. Dopamīna līmenis palielinās, ēdot cukuru, un smadzenes ātri iemācās, radot atkārtotu vēlmi uzņemt to. Mūsdienās mums apkārt ir sastopams daudz saldu, ar enerģiju bagāti produkti, tie ir pieejami visur. Diemžēl mūsu smadzenes joprojām ir ļoti līdzīgas senču smadzenēm, kurām ļoti patīk cukurs.


Vai cukurs var pārkārtot smadzenes?

Smadzenes nepārtraukti pārveidojas, un šo procesu sauc par neiroplasticitāti. Šī pārkārtošanās var notikt caur atalgojuma sistēmu. Atkārtota atalgojuma sistēmas aktivēšana, lietojot narkotiskas vielas vai ēdot daudz saldumus, veicina smadzeņu adaptēšanos biežai stimulācijai, radot sava veida toleranci. Ēdot saldumus, mums prasās patērēt tos arvien vairāk, lai gūtu tādu pašu atalgojuma sajūtu – klasiska atkarības pazīme.


Cukurs var negatīvi ietekmēt atmiņu veidošanos

Vēl viens smadzeņu reģions, ko ietekmē augsts cukura patēriņš uzturā, ir hipokamps – atmiņas centrs. Pētījumi liecina, ka žurkas, kas patērēja vairāk cukura, spēja mazāk atcerēties objektus, kurus bija redzējušas noteiktās vietās. Cukura izmainītās izmaiņas hipokampā bija saistītas gan ar jauno neironu samazināšanos, kas ir nozīmīgi atmiņas šifrēšanā, gan ķīmisko vielu palielināšanos, kas saistītas ar iekaisuma procesiem.


Kā pasargāt smadzenes no cukura?

Pasaules Veselības organizācija iesaka ierobežot pievienoto cukura daudzumu līdz 5% no mūsu ikdienā uzņemtā kaloriju daudzuma, kas ir 25g jeb 6 tējkarotes. Ņemot vērā, ka vidēji pieaugušais uzņem vismaz divreiz vairāk, tas var būt diezgan liels izaicinājums priekš daudziem. Būtiski ir tas, ka smadzeņu neiroplasticitātes dēļ smadzenes spēj zināmā mērā atjaunoties, samazinot cukura patēriņu uzturā, un fiziskās aktivitātes veicina šo procesu. Pārtikas produkti, kas bagātīgi ar omega-3 taukskābēm (zivju eļļa, rieksti, sēklas), ir arī neiroprotektīvi un palielina ķīmisko vielu daudzumu smadzenēs, kas nepieciešamas, lai veidotu jaunus neironus.


Kaut arī nav viegli mainīt paradumus, kā piemēram, regulāra deserta ēšana vai dubultās kafijas pagatavošana, smadzenes pateiksies par pozitīvo soli paradumu maiņā. Pirmais solis vienmēr ir grūtākais, pēc tam jauno paradumu ievērot kļūs arvien vieglāk.



Kā uzturēt cukura līmeni asinīs?

Lai uzturētu cukura līmeni asinīs līdzsvarā, ir svarīgi ievērot veselīgu un sabalansētu uzturu.

  • Ieteicams ierobežot pārtikas produktus, kas satur lielu daudzumu pievienotā cukura, piemēram, saldumus, gāzētos dzērienus un saldējumu.

  • Tāpat ir svarīgi iekļaut pietiekamu daudzumu šķiedrvielu, kas palēnina cukura uzsūkšanos asinīs.

  • Regulāra fiziska aktivitāte arī palīdz uzturēt cukura līmeni līdzsvarā, jo tā palīdz uzlabot insulīna jutību un uzlabo glikozes izmantošanu organismā.

  • Visbeidzot, regulāra cukura līmeņa pārbaude asinīs var palīdzēt noteikt, vai cukura līmenis ir līdzsvarā un veikt nepieciešamos pasākumus, ja tas nav tā.

Kādi pārtikas produkti veicina smadzeņu darbību?

Ja, jau cukuru labāk nē, tad kurus produktus lietot uzturā? Daži pārtikas produkti var palīdzēt uzlabot smadzeņu darbību un atmiņu. Piemēram, zivju eļļa, kas satur omega-3 taukskābes, var uzlabot smadzeņu funkciju un samazināt iekaisumu. Tumšā šokolāde ar augstu kakao saturu var uzlabot asinsriti smadzenēs un uzlabot garīgo spēju. Tāpat arī daži augļi un dārzeņi, piemēram, spināti, brokoļi un zemenes, satur antioksidantus, kas var palīdzēt aizsargāt smadzenes no bojājumiem un uzlabot to darbību.


Kāda ir saikne starp cukura patēriņu un garīgo veselību?

Cukurs un smadzeņu darbība ir cieši saistīti. Pārāk liels cukura patēriņš var izraisīt cukura līmeņa svārstības asinīs, kas var negatīvi ietekmēt smadzeņu darbību un garīgo veselību. Pārmērīgs cukura patēriņš var izraisīt nogurumu, samazinātu koncentrēšanās spēju un pat depresiju. Tāpēc ir svarīgi uzturēt cukura līmeni asinīs līdzsvarā, lai nodrošinātu optimālu smadzeņu darbību un garīgo veselību.



Kā samazināt cukura patēriņu un uzlabot smadzeņu darbību?

Lai samazinātu cukura patēriņu un uzlabotu smadzeņu darbību, ir svarīgi ievērot veselīgu un sabalansētu uzturu. Ieteicams izvairīties no pārāk saldām un neveselīgām uzkodām, kā arī ierobežot cukura patēriņu dzērienos. Tāpat ir svarīgi nodrošināt pietiekamu ūdens patēriņu, jo dehidratācija var negatīvi ietekmēt smadzeņu darbību. Regulāra fiziska aktivitāte arī var palīdzēt uzlabot smadzeņu darbību un samazināt cukura līmeni asinīs.



RigaBrain® neurofeedback un cukura samazināšana patēriņā

RigaBrain® neurofeedback ir paredzēts, lai uzlabotu smadzeņu darbību un emocionālo līdzsvaru. Neurofeedback seansi var palīdzēt cilvēkiem mācīties regulēt savu smadzeņu viļņu aktivitāti, kas, savukārt, var veicināt uzmanību, fokusu un labāku emociju vadību.


Ja runājam par ieradumu maiņu, RigaBrain® neurofeedback seansi var palīdzēt, piedāvājot atbalstu un palīdzot mācīties regulēt smadzeņu aktivitāti, kas saistīta ar ieradumu veidošanu. Ieradumu maiņa ir sarežģīts process, kas saistīts ar smadzeņu funkcijām un emocionālo reakciju regulēšanu. Neurofeedback seansi var sniegt atgriezenisko saiti un palīdzēt cilvēkiem iemācīties identificēt un kontrolēt smadzeņu aktivitāti, kas saistīta ar konkrētiem ieradumiem.


Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka RigaBrain® vai jebkurš cits neurofeedback nav brīnumlīdzeklis vai vienīgais risinājums ieradumu maiņai. Ieradumu maiņa prasa apzinātas pūles, motivāciju un attiecīgu dzīvesveida izmaiņu veikšanu. Neurofeedback seansi var sniegt papildu atbalstu šajā procesā, piedāvājot atgriezenisko saiti un palīdzot cilvēkiem izprast un regulēt savu smadzeņu aktivitāti.


Ja vēlaties uzzināt vairāk par RigaBrain® un tā efektivitāti attiecībā uz ieradumu maiņu, iesaku sazināties ar RigaBrain® speciālistiem. Viņi varēs sniegt jums konkrētāku informāciju un padomus, pamatojoties uz jūsu individuālo situāciju.


bottom of page