Smadzeņu treniņi palīdz mazināt migrēnas simptomus. Intervija ar Dr. Braunu – NeurOptimal@
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Smadzeņu treniņi palīdz mazināt migrēnas simptomus. Intervija ar Dr. Braunu – NeurOptimal@


Dr. Sjū Brauna (Sue Brown), neiropsiholoģe, NeurOptimal@ Neurofeedback līdzdibinātāja

Migrēna skar ap 30 miljoniem cilvēku visa pasaulē, un darba produktivitātes mazināšanās šī traucējuma dēļ rada uzņēmumiem zaudējumus 13 miljardu dolāru vērtībā ik gadu. Migrēnas lēkme var ilgt pat 72 stundas, taču saskaņā ar Migraine Research Foundation datiem, lielākā daļa cilvēku, kurus tā skar, pat nemeklē palīdzību.

Dr. Sjū Brauna agrāk cieta no migrēnas lēkmēm vismaz 3 reizes nedēļā. Viņa gan nedibināja NeurOptimal@ Neurofeedback ar mērķi mazināt tieši šo traucējumu, taču secināja, ka smadzeņu trenēšana palīdzēja viņai no tā atbrīvoties. Lūk, ko Sjū stāsta!


Vai varat padalīties pieredzē par laiku, kad cietāt no migrēnām?

Mana pirmā migrēnas lēkme notika, kad man bija 19 gadu. Toreiz mācījos par medmāsu. Pēkšņi sapratu, ka puse no maņām it kā nereaģē, un ļoti sāp galva. Biju pārbijusies, bet ātri atradu skaidrojumu – migrēna. Kopš tā laika man bijušas dažādu tipu migrēnas lēkmes – piemēram, “klusā migrēna”, kad pēkšņi sākas redzes vai citu maņu traucējumi, bet nav sāpju, un, protams, arī klasiskās migrēnas. Atceros laiku, kad dzīvoju tikai “uz zālēm” – Tailenola, Advila.


Kā tas mainīja Jūsu dzīvi?

Vienmēr nodrošinājos, lai man līdzi būtu šie medikamenti. Nekur bez tiem negāju. Izvairījos no lietām un vietām, kas varētu izraisīt kārtējo lēkmi, piemēram, sarkanvīna un cita alkohola, šokolādes, dažādām smaržām. Zināju, ka esmu ievainojamāka noteiktos hormonālos stāvokļos.


Kad pirmo reizi satiku dr. Vilu Braunu (NeurOptimal@ Neurofeedback līdzdibinātājs), viņš mācīja kursu par neiroloģiskās atgriezeniskās saites metodēm, un es biju studentu vidū. Mēs visi izmēģinājām metodi. Kad viņš ieraudzīja manu elektroencefalogrammu, viņš jautāja, vai lietoju medikamentus. Es sacīju, ka nē. Vēlāk tajā pašā dienā man sākās ļoti stipra migrēnas lēkme. Pēkšņi man radās apjausma, ka smadzenes jau iepriekš “paredzēja” šo lēkmi. Tādēļ Vils mani izjautāja.


Es nolēmu izpētīt neiroloģiskās atgriezeniskās saites metodes dziļāk. Sākumā strādāju ar trīs dažādām, pirms attīstīju NeurOptimal®. Sākumā biju ļoti uzmanīga, lai neizraisītu sev vai citiem cilvēkiem galvassāpes, izmantojot beta 15 – 18 Hz frekvenci. Kāpēc izvēlējos NeurOptimal®? Citām sistēmām bija daudzi ierobežojumi, salīdzinot ar šo metodiku.

NeurOptimal® palīdz smadzenēm līdzsvarot pašām sevi tieši tur, kur tas nepieciešams. Pati ļoti bieži trenēju smadzenes. Atceros pirmo reizi, kad izgāju no mājas bez saviem migrēnas medikamentiem – man nebija ne mazāko šaubu, ka droši varu to darīt!


Vai kopš NeurOptimal® treniņu uzsākšanas migrēnas lēkmes ir Jūs piemeklējušas?

Vairs īsti ne. Migrēna vai citi neiropsiholoģiski traucējumi – kad trenējam smadzenes, es droši varu apgalvot, ka tie samazināsies – gan intensitātes, gan ilguma, gan arī biežuma ziņā. NeurOptimal® palīdz smadzenēm saprast labāko funkcionēšanas veidu.

bottom of page