Atšķirība starp serotonīnu un dopamīnu
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Atšķirība starp serotonīnu un dopamīnu

Dopamīns un serotonīns ir divi vissvarīgākie smadzeņu neirotransmiteri. Šo dabiski sastopamo ķīmisko vielu iedarbība ir pētīta un saistīta ar daudzām smadzeņu funkcijām. Lai arī šķiet, ka tie darbojas vienādi, viņiem smadzenēs ir atšķirīgas funkcijas un simptomi. Bieži gadās arī tas, ka pacienti tiek nepareizi diagnosticēti. Piemēram, pacientam ar dopamīna deficītu var kļūdaini ordinēt serotonīna zāles. Tāpēc tas nozīmē, ka ir svarīgi saprast galvenās atšķirības starp šiem neirotransmiteriem.


Dopamīna definīcija

Dopamīns ir neirotransmiters, kas atbild par mūsu priekiem, ekstāzi, gandarījumu, sasniegumu svētkiem utt. Kad svinam savus sasniegumus, piepildījumu vai iemīlamies, mūsu smadzenes izdala dopamīnu. Tas ir ļoti labi, jo tas paaugstina mūsu veselību, jo dopamīna deficīts ir saistīts ar daudziem veselības traucējumiem.

Diezgan bieži par dopamīna trūkumu liecina motivācijas trūkums, zemas enerģijas sajūta, Parkinsona slimība, slikta gremošana utt. Gan zemais, gan augstais dopamīna līmenis var kaitēt jūsu veselībai. Un, lai ārstētu šo trūkumu, pacientiem bieži tiek izrakstītas zāles, kas papildinās ķīmisko vielu.

Šizofrēnijas slimība ir saistīta arī ar dopamīna nelīdzsvarotību smadzenēs. Serotonīna nelīdzsvarotība tiek attiecināta arī uz šīs slimības izplatību. Lai to ārstētu, narkotikas tiek izmantotas, lai apkarotu tā simptomus. Ņemiet vērā, ka dažos gadījumos zems serotonīna un dopamīna līmenis dažos gadījumos var pārklāties.

Ikreiz, kad rodas maz enerģijas, vai arī jūs motivējat veikt uzdevumus vai atlikt darbu uz vēlāku laiku, tas var būt saistīts ar dažiem dopamīna trūkumiem jūsu smadzenēs. Klīniskajos testos ar žurkām žurkas ar zemu dopamīna līmeni parādīja nepatiku pret pārmērīgu barību. Tas ir līdzīgs gadījums cilvēkiem. Tiem, kam ir zems līmenis, parasti ir zema interese par pārtiku. Tas varētu būt laiks, lai apmeklētu savu veselības aprūpi vai nogādātu pacientu pie ārsta, jo tiem, kas cieš no tā, var nebūt iespējas paņemt sevi pie ārsta.

Dopamīns faktiski tiek klasificēts kā uzbudinošs neirotransmiters, jo tam ir smadzenēs stimulējoša iedarbība, turpretī serotonīns ir nomākts neirotransmiters tā nomierinošās ietekmes dēļ smadzenēs. Bet dopamīns dažos gadījumos var būt gan kavējošs, gan ierosinošs. Lai palielinātu dopamīna līmeni, tiek izmantoti narkotiku stimulanti, piemēram, ADHD un kofeīns.

Serotonīna definīcija

Serotonīns ir inhibējošs neirotransmiters smadzenēs. Atšķirībā no dopamīna, serotonīnam nav stimulējošas ietekmes smadzenēs, tāpēc tas var būt tikai inhibējošs, nevis uzbudinošs. Neskatoties uz to, tam ir nozīmīga loma arī smadzenēs. Tas liek jums būt mierīgam vai radīt jums labu noskaņu. Serotonīns palīdz regulēt apetīti, miega ciklu, kavē vardarbību un nomāc sāpes. Šīs ķīmiskās vielas deficīts var izraisīt arī depresiju, turpretī zemais dopamīna līmenis noved pie Parkinsona slimības (Train, et al., 2011). Turklāt zemais serotonīna līmenis var būt ceļš uz dažādām slimībām, piemēram, imūnsupresiju.

Cilvēks ar labu serotonīna līdzsvaru jūtas ļoti svarīgs dzīvē. Tie, kuriem ir nelīdzsvarotība, var būt pašnāvnieciski. Sabiedrības noziedznieki, visticamāk, cieš no zemā serotonīna līmeņa. Apskatot pagātnes sasniegumus, jūs varat izraisīt serotonīna līmeņa paaugstināšanos smadzenēs. Pat saules gaismas iedarbība var izraisīt šo pieaugumu, jo no gaismas tiek nodrošināts D vitamīns. Tomēr nepakļaujiet sevi saules stariem pārāk zemu, jo tas var kaitēt jūsu ādai.

Apsēstību, impulsu, atmiņas zudumu un aizkaitināmību var novērst, ievadot serotonīna zāles. Šīs zāles bieži tiek parakstītas pacientiem, kuri cieš no trauksmes un depresijas. Otrs apsvērums saistībā ar serotonīnu ir tā sintēze. Serotonīns (hidroksitriptamīns – tā ķīmiskais nosaukums) tiek ražots no aminoskābēm, kuras jūs patērējat no piena, pilngraudiem un siera.

Galvenās atšķirības starp dopamīnu un serotonīnu

Ietekme uz ķermeni

Dopamīns ir saistīts ar Parkinsona slimību. Ķermenim ir nepieciešams liels dopamīna līdzsvars efektīvām kustībām, jo tas iedarbina izdalīšanās šķidrumus, kas nepieciešami kustībām. Trūkumu novēro ar stīvām kājām. Turpretī serotonīna loma ķermeņa kustībās tomēr nav precīzi noteikta, bet tai ir ietekme uz citu ķīmisku vielu atbalstīšanu.

Ietekme smadzenēs

Iemesls, kāpēc jūtaties motivēts vai satraukts, ir pietiekams dopamīna līmenis smadzenēs. No otras puses, serotonīns palīdz jums nomierināties un uzlabot garastāvokli. Šo ķīmisko vielu nelīdzsvarotība var izraisīt trauksmi un depresijas traucējumus. Pacienti, kuri cieš no serotonīna, biežāk domā par pašnāvību. Viņiem ir arī nosliece uz paaugstinātu impulsivitāti. Turpretī dopamīna deficīts izraisa motivācijas trūkumu.

Ražošana

Dopamīns tiek sintezēts no aminoskābes tirozīna, savukārt serotonīns tiek sintezēts no aminoskābes triptofāna. Hidroksilēšana un dekarboksilēšana ir divi procesi serotonīna neirotransmitera sintezēšanā.

Dopamīns

– Patīkamos brīžos, piemēram, kad esat satraukti, motivēti.

– Uzbudinošs neirotransmiters.

– Hipotalāmā, substantia nigra un smadzeņu vidusdaļā.

– Sintezēts no tirozīna aminoskābes.

– Trūkums ir saistīts ar Parkinsona slimību.

– Zems līmenis noved pie atmiņas zuduma, zema dzimumtieksmes, sliktas gremošanas, sliktas izziņas.

Serotonīns

– Lai jūs nomierinātu, nomāktu sāpes un kontrolētu depresiju.

– Inhibējošs neirotransmiters.

– Hipotalāmā, substantia nigra un smadzeņu vidusdaļā.

– Raphe kodolā un smadzeņu centrālās sekcijas sadaļā.

– Sintezēts no aminoskābes triptofāna.

– Trūkums ir saistīts ar trauksmi un depresijas traucējumiem.

– Zems līmenis izraisa paaugstinātu sāpju jutīgumu, vienmēr ir dusmīgs, cieš no bezmiega

Svarīgi!

  1. Dopamīns un serotonīns ir divi smadzenēs visvairāk sastopamie neirotransmiteri. Dopamīns ir atbildīgs par mūsu laimi, aizrautību, motivāciju utt. Tas ir uzbudinošs neirotransmiters. Tas tiek sintezēts no aminoskābes tirozīna. No otras puses, serotonīns ir inhibējošs neirotransmiters. Tas ir atbildīgs par mūsu noskaņojumu, sāpju nomākšanu, miega ciklu, sociālo izturēšanos utt. Tas ir sintezēts no triptofāna. Tas ir saistīts ar trauksmi un depresijas traucējumiem. Gan zemais dopamīna, gan serotonīna līmenis ir saistīti ar šizofrēnijas slimību. Dažas lomas var pārklāties Zems dopamīna un serotonīna līmenis var tikt ievadīts kopā ar medikamentiem. Svarīgi: Depresiju var izraisīt daudzi faktori, izņemot dopamīna un serotonīna līdzsvara traucējumus smadzenēs. Serotonīns ir populārs neiromediators, par kuru tiek runāts, risinot depresijas problēmu, lai gan tiek uzskatīts, ka arī dopamīnam ir zināma ietekme.

RigaBrain seansi ir fiziskās labsajūtas senss, kas palīdz renormalizēt smadzeņu darbību un atjauno smadzeņu darbības pašorganizēšanos.

bottom of page