Vai vīrieši, kuri dāvina ziedus sievietēm, dzīvo ilgāk un laimīgāk nekā vīrieši, kuri to nedara?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai vīrieši, kuri dāvina ziedus sievietēm, dzīvo ilgāk un laimīgāk nekā vīrieši, kuri to nedara?

Kāpēc lai vīrietis dāvinātu ziedus sievietei?

Kāda pētījuma pētnieku komanda aprēķinājusi šūnu skaitu smadzeņu daļā – ožas sīpolā – atrodamajās struktūrās un konstatējusi, ka vidēji sievietēm šajā smadzeņu apvidū ir par 43% vairāk šūnu nekā vīriešiem. Ja to skaitā tika ierēķināti neironi, kas veic aizsardzības funkciju attiecībā uz citām šūnām, piemēram, gliālās vai strukturālās šūnas, šis skaitlis sasniedza gandrīz 50%.


Kāpēc ziedi dara mūs laimīgus

Puķes izraisa saviļņojuma sajūtu, smadzenēs aktivizējot dopamīnu un oksitocīnu. Vai esat pamanījuši, kā mežā atrasts zieds uzreiz izraisa mūsos prieka sajūtu? Tas aktivizē smadzeņu ķīmiskos procesus. Lūk, kā tas notiek!

Dopamīns rodas kā atlīdzības mehānisms smadzenēs. Puķes ir apbalvojuma signāls un arī evolucionārs ķīmisko procesu ierosinātās, jo senajā pasaulē, kurā mūsu smadzenes tikai attīstījās, pēc smagas ziemas tās iezīmēja pārpilnības tuvošanos. Šodien mēs varam pilnvērtīgi ēst visu gadu, un, protams, apzināti nesaistām ziedus ar ēdienu. Bet zieda ziedēšana arvien izraisa sajūtu, ka nāk kaut kas īpašs, jo tas arvien izraisa dopamīna pastiprinātu producēšanu smadzenēs.

Un ir vēl viens hormons – oksitocīns, kas rada sociālās uzticēšanās sajūtu – vai nu romantisku mīlestību, vai pieķeršanos, vai grupu solidaritātes izjūtu. Mēs visi zinām, cik grūti šo sajūtu atrast, un cik viegli to var pazaudēt. Tāpēc mēs tik ļoti vēlamies rast veidus, kā to stimulēt. Ziedi palīdz! Kā? Tie “paziņo” par dāvinātāja nodomu ieguldīt pūles attiecībās. Un tie pauž cieņu pret trauslumu. Tie mums atgādina, ka rūpes ir nepieciešamas, lai uzturētu dzīvību. Attiecības var būt tikpat trauslas kā ziedi, un rūpes, ko mēs sniedzam augiem, palīdz mums atcerēties rūpes, kas nepieciešamas mūsu attiecībām.

Nelielākās devās, bet tiek stimulēta arī serotonīna producēšana. Šo ķīmisko vielu bieži min antidepresantu kontekstā, bet pētījumi ar pērtiķiem divdesmitajā gadsimtā lika noprast, ka sertonīna raisīta labā sajūta rodas tad, kad zīdītājs iegūst savu sociālo nozīmi. Ziedi var palīdzēt to veicināt. Neatkarīgi no tā, vai jūs tos audzējat, pērkat vai apbrīnojat no attāluma, ziedi var stimulēt lepnuma izjūtu, ko meklē arī jūsu zīdītāju smadzenes.

Nevienam nepatīk atzīt, ka viņiem rūp sociālā nozīme, bet, ja jūs nestimulējat savu serotonīnu, jūs galu galā jūtaties slikti. Tāpēc mēs vienmēr meklējam sociāli pieņemamus veidus, kā to iedarbināt. Daudzi no mūsu sociālajiem rituāliem pastāv, lai apmierinātu šo dabisko tieksmi veselīgā veidā. Ziedi atbalsta šos rituālus. Neatkarīgi no tā, vai jūs tos piešķirat, saņemsiet vai iegādājaties sev, ziedi palīdz jums justies svarīgam tādos veidos, kas nav kaitīgi.

Bet vai ziedi var nākt par labu smadzenēm?

Ņemot vērā pašreizējo stāvokli pasaulē, stress un nemieri sit augstu vilni. Tā kā lielākā daļa no mums katru dienu strādā mājās un ir iestrēguši iekštelpās, cilvēki var izjust trauksmi. Ziedu novietošana telpā, īpaši tajā, kurā jūs strādājat, var dot labumu jūsu smadzenēm un kļūt par īstu pozitīva garastāvokļa stiprinātāju!

Kāpēc cilvēki tik pozitīvi reaģē uz ziediem?

Pētījumos ir pierādīts, ka tas, ka apkārt ir buķetes skaistu ziedu, rada pozitīvas emocijas un palīdz mazināt depresijas un nemiera sajūtu. Jau vairāk nekā 5000 gadu cilvēki audzē ziedus estētiskiem un medicīniskiem mērķiem.

Lorija Dovnvaita (Lovri Dowthwaite), Lankašīras universitātes psiholoģijas lektore, stāsta: “Raugoties uz ziediem, smaržojot tos un pat domājot ar ziediem iespējams samazināt kortizola jeb stresa hormona līmeni un palīdzēt jums justies brīvākam.”

Jau zinām, ka ziedi stimulē vairākas ķīmiskas vielas, piemēram, dopamīnu, oksitocīnu un serotonīnu mūsu smadzenēs. Tās ir “laimīgās” ķīmiskās vielas. Un ikreiz, kad mēs redzam vai saņemam kādu skaistu ziedu, mūsu smadzenes to uzreiz atzīst par labu mums. Būtībā ir gandrīz neiespējami justies skumīgi, skatoties uz skaistiem ziedu pušķiem!

Vai ziedu kārtošana var mazināt stresa sajūtu?

Ziedu kārtošana patiesībā var likt mums relaksēties un mazināt spriedzi, jo šāda aktivitāte var pazemināt asinsspiedienu un līdzsvarot sirdsdarbību. Jā, tiešām! Pagātnē veikti vairāki psiholoģiski testi un pētījumi par ietekmi no ziediem. Vienā no pētījumiem, kas īpaši izceļams, tika parādīts, kā, dāvājot seniorēm svaigu rožu pušķi, viņām kļūst vieglāk atbrīvoties no stresa. Dalībnieku vidū tika fiksēti tādi fiziskie rādītāji kā zemāks asinsspiediens un sirdsdarbības ritms. Tas pierāda, ka puķēm ir tūlītēja ietekme uz laimes izjūtu, tās palīdz mazināt raizes un palielina emocionālo saikni starp draugiem un ģimeni.

Vēl kādā pētījumā pētnieki konstatēja, ka pievēršanās kaut kam radošam palīdz mazināt pētījuma dalībnieku stresa līmeni – piemēram, viņi jūtas koncentrējušies, kārtojot ziedus, un nepatīkamās izjūtas, piemēram, stress, tādēļ mazinās. Vidēji 30 minūšu laikā ziedu kārtošana lika sirdsdarbības ritmam kristies par 7,17 bmp – sirds rādītāji pēc ziedu kārtošanas aktivitātes turpināja kristies par vēl 4,8 bmp.

Vai ziedu audzēšana mājās palielina produktivitāti?

Un vēl kas – ziedu izvietošana birojā var palielināt produktivitāti, novatorisku domāšanu un palīdzēt radīt labvēlīgāku emocionālo vidi! Piemēram, Francijā, kur ziedi ir ikdienas dzīves sastāvdaļa, tiek uzskatīts, ka cilvēkiem caurmērā ir labāks darba un privātās dzīves līdzsvars. Tagad, kad vairums cilvēku ir karantīnā un strādā mājās, mums ir iespēja ienest ziedus darbistabā un redzēt, cik lielā mērā tie ietekmē mūsu noskaņojumu un motivāciju.

Augu, dabisko materiālu un, protams, ziedu pušķu izvietošana savā vidē var uzlabot ne tikai jūsu produktivitātes līmeni, bet arī jūsu vispārējo labklājības izjūtu.

Lorija Dovnvaita piebilst: “Kad esam pie dabas, mēs automātiski kļūstam mierīgāki, mūsu reakcija uz stresu mazinās, mums ir lielāka iespēja piedzīvot piederības izjūtu un mieru. Eksperimenta “Flower Power” ietvaros mēs dalībniekiem jautājām, vai ziedi ir uzlabojuši produktivitāti, strādājot no mājām. Teju katrs cilvēks atbildēja vairāk vai mazāk apstiprinoši un plānoja, ka nopirks vairāk ziedu, jo tie viņiem liek justies laimīgākiem un rosina palielināt darba ražīgumu.

RigaBrain smadzeņu treniņi, Atsauksem: “Paldies, ka atgriezāt man atpakaļ sievu, kādu es viņu aprecēju!”

Avoti:

bottom of page