Bērni instinktīvi izmanto valodai līdzīgu struktūru pat žestos!
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Bērni instinktīvi izmanto valodai līdzīgu struktūru pat žestos!


Pētījumā, ko vadījuši Varvikas universitātes pētnieki, atklāts, ka tad, ja maziem bērniem tiek lūgts izmantot tikai žestus, lai komunicētu, viņi tos strukturē tāpat, kā valodā – teikumus. Tas norāda, ka mēs ne tikai iemācāmies valodu. Tās izjūta ir instinkts.


Pētnieks Sotaro Kita (Sotaro Kita) žurnālā Psychological Science publicētā pētījuma komentāros stāsta, ka viņa komanda pētījusi bērnus. Kā minēts ievadā, šiem bērniem ļauts tikai žestikulēt, lai izteiktu domu – bērniem tika rādītas īsas animācijas filmiņas, lūdzot atspoguļot redzēto.


„Salīdzinot 12 gadus un četrus gadus vecus bērnus ar pieaugušajiem, izrādās, ka četrgadīgajiem ir spēcīgāk izteikta tendence žestikulēt tā, kā veidojam teikumus. Pieaugot domāšanas abstrakcijas pakāpei, šī konkrētība un tieksme pēc teikuma struktūras arī neverbālā ziņā mazinās, tomēr pavisam nepazūd.”


Visas pasaules valodas mēs varam sadalīt mazākās vienībās – piemēram, vārdos, izsakot tos vienu pēc otra. Izrādās, ka šāda domas izteikšana cilvēkiem kļuvusi par instinktam tuvu automātisku reakciju.


Avots: University of Warwick


RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji arī ziņo par valodas un informācijas uztveres uzlabojumiem pēc seansu apmeklējumiem.

bottom of page