Ginkgo Biloba un tā ieguvumi kognitīvajām funkcijām
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Ginkgo Biloba un tā ieguvumi kognitīvajām funkcijām


Ginkgo biloba ir viena no senākajām dzīvojošajām koku sugām pasaulē un gadsimtiem ilgi ir izmantota tradicionālajā medicīnā, lai uzlabotu dažādus veselības aspektus. Tās ekstrakti tiek plaši pētīti un izmantoti kā uztura bagātinātāji, kuri var palīdzēt uzlabot asinsriti, jo īpaši galvas smadzenēs, un stimulēt kognitīvās funkcijas.



Kā Ginkgo Biloba darbojas?

Ginkgo biloba galvenais ieguvums ir tā spēja veicināt asins cirkulāciju, kas ir būtiski svarīgi smadzeņu veselībai un kognitīvo funkciju uzturēšanai. Labāka asinsrite nodrošina skābekļa un barības vielu piegādi smadzenēm, kas ir vitāli nepieciešamas to optimālai darbībai. Papildus tam, ginkgo biloba tiek uzskatīts par efektīvu līdzekli atmiņas stimulēšanai un koncentrācijas uzlabošanai, padarot to par populāru papildinājumu ikdienas uzturā cilvēkiem, kuri vēlas saglabāt asu prātu.


Svarīgi ievērojumi lietojot Ginkgo Biloba

Lai gan ginkgo biloba var piedāvāt būtiskus ieguvumus, ir svarīgi būt informētiem par iespējamām blaknēm un kontrindikācijām. Tā kā ginkgo biloba veicina asins plūsmu, to nav ieteicams lietot personām, kas jau lieto antikoagulantus, piemēram, aspirīnu, jo tas var palielināt asiņošanas risku. Ir ziņots arī par dažādām blaknēm, tostarp galvas sāpēm, kuņģa darbības traucējumiem un alerģiskām reakcijām. Tāpēc pirms ginkgo biloba lietošanas uzsākšanas ir svarīgi konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu, lai nodrošinātu, ka tas ir piemērots jūsu individuālajām veselības vajadzībām.


Ginkgo biloba piedāvā interesantas iespējas tiem, kas meklē dabiskus veidus, kā uzlabot smadzeņu darbību un kognitīvās funkcijas. Tomēr, ņemot vērā tā potenciālo ietekmi uz asinsriti un iespējamas blaknes, tā lietošana jāveic apdomīgi un atbildīgi.


Svarīgākie pētījumu Ginkgo Biloba

Neiroprotektīvas īpašības: Ginkgo Biloba ekstraktiem piemīt neiroprotektīvas īpašības tādos apstākļos kā hipoksija/išēmija, krampju aktivitāte un perifēro nervu bojājumi, daļēji pateicoties tā sastāvdaļām, piemēram, ginkgolīds B, spēcīgs trombocītu aktivējošā faktora (PAF) antagonists. Flavonoīdu frakcijai ir arī nozīmīga loma neiroaizsardzībā, jo tā satur brīvo radikāļu iznīcinātājus, kas liecina par potenciālu turpmākai izmeklēšanai kā neiroprotektoriem (Smith et al., 1996).


Metaboliskais sindroms: Ginkgo Biloba palīdz pie svara zaudēšanas, kā arī pretdiabēta, antihipertensīvas un antilipidēmiskas īpašības, kas potenciāli palīdz ārstēt metabolisko sindromu (MetS), kas saistīts ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku. Tas norāda uz tā efektivitāti MetS komponentu uzlabošanā, lai gan ir nepieciešami turpmāki klīniskie pētījumi, lai pārliecinātos par tā drošību un efektivitāti (Eisvand et al., 2020).


Slāpekļa oksīda attīrīšana: Ginkgo Biloba ekstrakts EGb 761 ir pierādījis efektivitāti kā slāpekļa oksīda savācējs in vitro, kas liecina par tā potenciālu kā terapeitisku līdzekli izmainītas slāpekļa oksīda ražošanas apstākļos (Marcocci et al., 1994).


Filoģeogrāfija un saglabāšana: Ginkgo Biloba, dzīvas fosilijas. Nepieciešamība pēc saglabāšanas pasākumiem, lai aizsargātu G. biloba no izzušanas, kā arī notiekošie centieni standartizēt ginkgo lapu ekstraktu lietošanai cilvēku medicīnā (Gong et al., 2008).


Vairāki ieguvumi veselībai: Ginkgo Biloba ekstrakti, kuriem raksturīgs flavonoīdu glikozīdu un terpēnu laktonu saturs, dažādos pētījumos ir parādījuši daudz ārstniecisku un farmakoloģisku īpašību. Tie ietver pretvēža, pretdemences, pretdiabēta, pretaptaukošanās, pretlipidēmisku, pretmikrobu, antioksidantu, antilipīdu peroksidācijas, prettrombocītu, pretiekaisuma, hepatoprotektīvu, antidepresantu, pretnovecošanās, imūnmodulējošu, antihipertensīvu un neiroprotektīvu iedarbību, izceļot tās daudzpusīgo pielietojumu dažādu slimību ārstēšanā (nav. E-Tabassum et al., 2022).


Visbeidzot, Ginkgo Biloba ir ievērojams potenciāls dažādās terapeitiskās jomās, sākot no neiroprotekcijas līdz metaboliskā sindroma vadībai, norādot uz nepieciešamību veikt turpmākus pētījumus, lai pilnībā izprastu tā priekšrocības un pielietojumu.


RigaBrain® un kognitīvā veselība

RigaBrain® smadzeņu treniņu centrā, mēs apzināmies, cik svarīga ir katra cilvēka smadzeņu darbības optimizācija un kognitīvo funkciju atbalstīšana. Izmantojot progresīvu NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģiju, mēs piedāvājam individuālus seansus, kas veicina smadzeņu darbības pašregulācijas uzlabošanu, tādējādi veicinot elastību, izturību un kognitīvo funkciju uzlabošanu. Atšķirībā no tradicionālajām pieejām, mūsu pieeja nekoncentrējas uz simptomiem vai diagnozēm, bet gan uz smadzeņu spēju pašām atgūties un pielāgoties, kas ir īpaši svarīgi mūsdienās, kad kognitīvās prasības ir augstākas nekā jebkad agrāk.


Mēs saprotam, ka smadzeņu veselība ietekmē visus dzīves aspektus - no darbspējām līdz personiskajai laimei. Tāpēc RigaBrain® piedāvā arī apmācības par smadzeņu darbību, prātu, produktivitāti, personisko izaugsmi un attīstību, kas aptver plašu tematu loku, tostarp atmiņu, koncentrēšanos, miegu, stresa mazināšanu un izdegšanas profilaksi.


Mūsu mērķis ir izglītot cilvēkus par to, kā līdzsvarota smadzeņu darbība var ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti, atbilstoši mūsu moto: "Palīdzam ignorēt to, kas nav svarīgs!"


RigaBrain® uzņēmuma pakalpojumi ir veidoti, lai atbalstītu ne tikai individuālus klientus, bet arī uzņēmumus, kuri vēlas veicināt savu darbinieku produktivitāti un kopējo labklājību. Ar Pētera Urtāna, pieredzējuša ergoterapeita un RigaBrain® smadzeņu treniņu centra vadītāja, vadībā mēs esam apņēmušies sniegt tikai augstākās kvalitātes pakalpojumus, izmantojot inovatīvas tehnoloģijas un metodes, lai palīdzētu cilvēkiem sasniegt savu pilno potenciālu.


bottom of page