Ko nozīmē koncepts “meža pelde”?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Ko nozīmē koncepts “meža pelde”?

Piespiest sevi atpūsties no elektronikas ir lielisks veids, kā atslēgties no darba un citiem ikdienas stresa faktoriem.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā Journal of Environmental Education, atklājās, ka cilvēkiem, kuri pavadīja mežā tikai 20 minūtes, bija zemāks asinsspiediens, mazāka depresija un viņi mazāk izjuta stresu un dusmas.


Koncepts “meža pelde” (forest bathing”) ir prakse, kas ir apzināta laika pavadīšana dabā.


Meža peldes ir populāra japāņu vasaras aktivitāte, un japāņu vārds, kas apzīmē meža peldes, ir “shin-sho”, kas nozīmē “meža peldes”


– peldēšanās mežā

– meža peldes priekšrocības

– meža peldēšanās pētījumi

– meža peldes garīgajai veselībai

– meža peldes stresa mazināšanai

– meža peldēšanās priekšrocības

Tai ir dažādi pozitīvi efekti, kas ietver stresa samazināšanu, potenciāli var uzlabot imunitāti, iespējami mazināt vēža risku. Ņemot vērā saistību starp stresu un hipertensiju, šajā pārskatā tika analizēta literatūra, lai izpētītu meža peldes ietekmi uz hipertensiju.


Pārskats ietvēra 14 pētījumus, kas saistīti ar meža peldi un hipertensiju, vērojot tādus iznākuma rādītājus kā asinsspiediens, pulss, asinsainas marķieri, kas saistīti ar kardiovaskulāro veselību.


Pētījuma rezultāti atklāja, ka meža pelde efektīvi samazina asinsspiedienu, sirdsdarbības ātrumu, psiholoģisko un fizioloģisko stresu, tāpat bija novērojami uzlabojumi marķieros asinīs, kas saistīti ar kardiovaskulāro veselību un metabolismu.


Staigāšana pa mežu un meža terapijas programmas tika atzītas kā visefektīvākās iejaukšanās metodes.


Ņemot vērā pieaugošo urbanizācijas tendenci pasaulē, šis pētījums uzsver, cik ļoti svarīgi ir saglabāt saikni ar dabu. Taču nepieciešami papildus pētījumi par meža peldes ietekmi, lai noteiktu, vai to var efektīvi realizēt arī pilsētu parkos.


Iesakām RigaBrain smadzeņu treniņus apvienot ar pastaigām mežā!


bottom of page