Kā atbrīvoties no negatīvām emocijām? (I daļa)
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā atbrīvoties no negatīvām emocijām? (I daļa)


Tas, kam mēs pretojamies, eksistē. Mēs dabiski vēlamies atbrīvoties no sāpēm, un tās iekļauj mūsu izjūtas. Centieni emocijas ‘pastumt malā” kādu laiciņu var strādāt, tomēr ar tām jātiek galā, pretējā gadījumā var būt sliktāk.

Izprintē šos risinājumus un pārskati tos ik pa laikam. Kad negatīvās emocijas parādīsies, iespējams, jau zināsi, ko ar tām iesākt.

Apzinies emociju esamību! Atrodi negatīvo izjūtu „sakni”. Nevis iemeslu. Sakni! Nevis – „kādēļ es tā jūtos?”, bet „kādēļ es izvēlos šo situāciju interpretēt tieši šādi?”

– Piemērs: pieņemsim, ka draudzene Marija ir nosaukusi Annu par resnu Annai „aiz muguras”, un šobrīd Anna jūtas neglīta, ar zemu pašvērtējumu. Vairums cilvēku šajā situācijā varētu būt dusmīgi uz Mariju – bet kādēļ?

– Saprotot, ka emocijas rodas no nepārliecinātības par sevi un – jo īpaši – savām iepriekšējām attiecībām vai no iepriekšējas negatīvas pieredzes, mēs saprotam, ar ko „mums ir darīšana”. Negatīvas emocijas bieži ir saistītas ar nezināmo. Ja to izzinām, šādām izjūtām ir mazāk spēka un varas pār mums.

Saproti, kā jūtas ķermenis. Mēs nereti sakām: „Man nav ne jausmas, no kurienes ir šī izjūta!” Un tas ir labi. Ja tāda ir tava atbilde, padomā, kur tajā ir ķermenis. Protams, prāts sūta signālus ķermenim, bet arī ķermenis „runā” ar prātu! Vai esi noguris? Strespilns? Vai muskuļi sāp? Vai esi uzsācis jaunu medikamentu kursu? Bieži vien fiziski aspekti tiešā veidā ietekmē emocijas, un mēs to pat neapzināmies.

– Pamēģini šādi: sāc elpot ātri un sekli! Dari tā apmēram 15 sekundes. Tad aizturi elpu! Kā jūties? Vairums no mums jūtas ja ne gluži nervozi, tad nelielā diskomfortā gan. Tādēļ nākamreiz, kad jūties strespilns, dari pretēji – elpo lēni un mierīgi.

5 views
bottom of page