Pārvarēt svētku stresu
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Pārvarēt svētku stresu

Kā pirmssvētku laikā neapjukt, kad ir tik daudz visādu pasākumu – darbā bieži vien ir papildu slodze gada nogalē, strādājošo vecāku bērniem visādi svētku pasākumi, plus vēl dāvanu iegāde, svētku galda saplānošana, mājas sapošana. Kā lai šādā laikā “nepārkarsē smadzenes”?

Svarīgi saglabāt līdzsvaru ķermenī un garā. Par to gan ieteicams domāt visa gada garumā, ne tikai svētku laikā. Jo vairāk skābekļa un glikozes, jo aktīvāk darbojas mūsu smadzenes; tās ir spējīgas uzņemt vairāk informācijas, samazināt reakcijas laiku uz dažādiem stimuliem. Viens no lieliskākajiem veidiem, kā smadzenēs veicināt šo optimālo darbību, ir regulāri sportojot.


Otrs ieteikums būtu darīt tieši tik daudz, cik cilvēkam ir resursu, patiesa prieka un vēlmes darīt. Katram ir savas stiprās puses, un atbildības taču var dalīt – kāds ģimenē var plānot galdu, cits -rūpēties par dekorācijām mājās. Atcerieties, ka viesi nāks pie Jums pēc sajūtām, jaukas kompānijas, sirsnīguma, un to var panākt ar pavisam vienkāršām metodēm. Galvenais ir nevis tas, kas ir ap jums un kā esat iekārtojuši māju, bet jūs un kopā būšana ar sev tuvajiem un mīļajiem.


Kādi ir mazie knifiņi, kas palīdz saplānot pareizi laiku?

Zinātnieki gadiem strādā, lai palīdzētu mums ar praktiskiem ieteikumiem šai ziņā. Ir kāda atziņa, ko vērts paturēt prātā un kas labi ilustrē, kādēļ reizēm mums ir sajūta, ka nupat vairs netiekam ar visu galā, un proti – ja ieplānotais darbs ir lielāks par 25 procentiem no izmaiņām cilvēka ikdienas dzīvē, tad viņš būs pārņemts ar sajūtu, ka nespēj to izdarīt. Rezultātā pašizjūta saka priekšā – es to nevaru, es nespēju šo mērķi sasniegt, tādēļ tiek darīts viss, lai no darba izvairītos.

Tādēļ patiesībā ir tikai viens nozīmīgs ieteikums – plānot lielos darbus laicīgi un apspiest sevī vēlmi tos atlikt.

Kā? Sāciet ar nelielu vizualizāciju – atslābinieties, dziļi ieelpojiet, tad lēnām izelpojiet un iztēlojieties, kā Jūs jutīsieties, kad plānotie darbi būs izdarīti. Ko Jūs redzēsiet sev apkārt? Ko dzirdēsiet? Kādas būs Jūsu emocijas? Šī vizualizācija aktivizē smadzenēs apbalvojuma centrus.

Tas notiek arī tad, ja fiziski izsvītrojam kaut ko no darāmo darbu saraksta, tādēļ droši veidojiet darāmo darbu sarakstus.

Ja tomēr plānu nav izdevies iezīmēt ātrāk, no rīta mēģiniet īsi ieskicēt (vismaz domās) dienas plānu – tas sniegs pārskatu un skaidrību par dienas darāmajiem darbiem. Plānojiet laikus un maziem, konkrētiem solīšiem!


Ko darīt, ja Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir vairāki ielūgumi – visi svarīgi, bet tomēr kādam ir jāatsaka?

Atcerieties, ka visa steiga ir tikai mūsu galvās – pirmkārt, izvērtējiet savas vēlmes! Kā jūs vēlaties pavadīt svētku vakaru? Iespējams, jums ir sava ideālā vīzija – sekotiet tai! Ja esat nolēmis pieņemt ielūgumu, svētku vakaram izvēlieties nozīmīgāko, un domājot par pārējiem –  ne viss obligāti jāpaspēj Ziemassvētkos, fiziski laika ir tik daudz, cik tā ir, un tā ir lieta, ko nevaram mainīt. Viens no psiholoģijas likumiem – ja nevari mainīt situāciju, maini attieksmi – domājiet par elastīgiem risinājumiem – galu galā, ir arī pēcsvētku un pirmssvētku laiks.


Kā rīkoties apjukuma brīžos, kad jūties kā vāvere ritenī un šķiet, ka nekam nav laika… ir pirmssvētku diena, bet dāvanu maiss ir tukšs un galvā nevienas idejas, kā radīt mājās svētku sajūtu. Kas palīdz koncentrēties uz pašu svarīgāko?

Vissvarīgāk ir sakopot domas, apstāties, ievilkt elpu un veltīt brīdi sev, atslēdzoties no stresa un apjukuma domām. Te var noderēt pastaiga svaigā gaisā. Pēc tam – norobežojieties no traucēkļiem. Var palīdzēt klusa svētku laika mūzika, īpaši, ja tā ir instrumentāla. Arī piecas līdz desmit minūtes starp darbiem palīdzēs koncentrēties daudz labāk.

Cilvēki darba dunā nereti to aizmirst, taču ūdens trūkums organismā var likt cilvēkam justies nogurušam, aizkaitinātam, lēnīgam un pat fiziski slimam. Kad smadzenes saņem pietiekami daudz svaiga, tīra ūdens, mēs spējam krietni uzlabot koncentrēšanos, tādēļ regulāri dzeriet ūdeni.


Kā atgūt spēkus pēc svētkiem?

Lai optimizētu smadzeņu darbību, vēlreiz atgādinām par RigaBrain “Zelta sešinieku” smadzeņu higiēnai un optimālai cilvēka organisma funkcionēšanai.

–  Kvalitatīvs miegs. Cilvēkam guļot smadzenes pārstrādā un noglabā ilgtermiņa atmiņā dienas laika uzkrāto informāciju, kā arī, protams, miegs palīdz atgūt fizisko enerģiju.

–  Uzturs. Lai smadzenes spētu veidot jaunus savienojumus, atjaunot procesus, svarīga organisma bioķīmija, tādēļ ir būtiski, kādus produktus lietojam uzturā.

–  Fiziskās aktivitātes – vērts atcerēties, ka enerģiju sniedz kustīgs nevis mazkustīgs ķermenis. Turklāt sports veicina ne tikai fizisko, bet arī mentālo spēku pieplūdumu.

–  Izzināšanas process – motivāciju un vēlmi darboties atgūt palīdzēs interesi un patiku raisošu lietu/ procesu izzināšana, tādēļ nodarbojieties ar kādu hobiju vai darbiņu, kas nes gandarījumu un pozitīvas emocijas.

–  Komunikācija ar sev mīļiem, tuviem cilvēkiem. Izrādās, ka smadzenes savā starpā sazinās – kalibrējas, tādēļ kopā pavadītais laiks ar ģimeni ir tik svarīgs un sniedz pozitīvas emocijas.

–  Stresa menedžments – meditējiet un biežāk izmantojiet „šeit un tagad” principu. Atpūtiniet smadzenes no domām.

Lai Jums gaišs svētku laiks!


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji ziņo, ka pēc seansa apmeklējuma novēro asinsspiediena stabilizēšanos un stresa mazināšanos.

bottom of page