RigaBrain® Zelta sešinieks
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

RigaBrain® Zelta sešinieks

Smadzeņu higiēnas principi, ikdienā, optimālai smadzeņu darbībai.


1. Miegs

Ejiet gulēt un celieties noteiktā laikā

Aizmirstiet par labu smadzeņu darbību, ja jums nav kvalitatīvs miegs. Tiek daudz runāts par miega stundu skaitu, telpu iekārtojumu utt., bet ļoti svarīga ir tieši miega regularitāte, tas ir, gulētiešana un pamošanās noteiktā laikā. Pat ja šāda regulāra režīma ieviešana un ievērošana sākumā sagādā grūtības, pēc laika smadzenes tam lieliski pielāgojas.


2. Uzturs

Dodiet smadzenēm to, kas tām “garšo”

Zivis, ogas, spināti un brokoļi (visi zaļie dārzeņi), sēklas un rieksti – tie ir daži no galvenajiem smadzenēm būtiskas barības vielas saturošajiem produktiem. Īpaši jāizceļ šķidruma lietošana – ir jādzer ūdens! Ir pierādīts, ka slāpes samazina koncentrēšanās spējas par 20–30%. Interesanti, ka negribēšana dzert nereti liecina par smadzeņu nepietiekamu aktivitāti vai arī to nepietiekamu pašorganizēšanās spēju. Optimāli darbojošās smadzenes kļūst “skaļākas”, un to signāli par ūdens nepieciešamību – regulāri.


3. Komunikācija


Labākais smadzeņu trenažieris – otrs cilvēks

Jūs nevarat attīstīties, ja nekomunicējat ar citiem cilvēkiem. Svarīga smadzeņu veselības uzturēšanas daļa vai, ja vēlaties, trenažieris, ir komunikācija ar otru dzīvu būtni, īpaši ar domubiedru vai kādu, kuram gribat līdzināties. Zinātnieki to sauc par smadzeņu kalibrēšanu. Sarunas telefonā vai skaipā nederēs, tā vietā labāk apmeklēt koncertu vai semināru, kur pulcējas līdzīgi domājošie.


4. Fiziskās aktivitātes

Darbiniet muskuļus, lai veidotos jauni neironu savienojumi

Muskuļu darbības rezultātā rodas vielas, kas nepieciešamas, lai smadzenēs veidotos jauni neironu savienojumi. Pārcensties, protams, nevajag, jo tad tik svarīgā enerģija tiks patērēta atjaunošanās procesā, bet vismaz trīs reizes nedēļā pa vismaz 30 minūtēm jāliek sirdij darboties ātrāk, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm. Atšķirībā no pārējiem ķermeņa orgāniem, smadzenes neuzkrāj sev nepieciešamās vielas – ja asinis plūsma tiek samazināta, arī smadzenēm nepieciešamais resurss samazinās. Tāpēc sirdsdarbība ir ļoti cieši saistīta ar smadzeņu darbību – ja izdodas uzlabot sirdsdarbību, ieguvējas ir arī smadzenes.


5. Mācīšanās/izzināšana

Izziniet un dalieties informācijā

Izziņas process ir vitāli nepieciešams smadzeņu attīstībai, un tam jānododas vismaz reizi nedēļā. Turklāt izzināmajām lietām jābūt interesējošām un saistošām – ideālā gadījumā, lai var tajās iegrimt pilnībā, lai pazūd laiks un telpa. Otrs priekšnoteikums – informācija ne tikai jāpēta un jāpatērē pašam, bet tajā arī jādalās ar citiem. Viena lieta ir izlasīt interesantu grāmatu, bet, ja tā jāpārstāsta, piemēram, kolēģiem sapulcē, tas jau ir daudz nopietnāk un nereti ļauj ieraudzīt daudz jauna.


6. Apzinātība

Iemācieties apstādināt prātu, lai smadzenes varētu pārstrukturēties

Ja vēlaties produktīvas smadzenes, ir jāiemācās apzināti apstādināt prātu, un tas jādara regulāri. Šī procesa laikā smadzenes var pārstrukturēties un pašas nonākt pie sava optimālā stāvokļa. Te labi var palīdzēt relaksācija, meditācija, lūgšana, ķermeņa skenēšana, vienkārša pasēdēšana mierīgi, skatīšanās vienā punktā. Ir daudz apzinātības un tamlīdzīgu prakšu ekspertu, kuri var sniegt labus padomus. Pēteris Urtāns iesaka vispirms uzdot sev vienkāršu jautājumu – kā es šobrīd jūtos? Un verbalizēt to.


Zināšanai: Individuālus gadījumus un statistiku nedrīkst vispārināt. Sasniegumi un rezultāti katram cilvēkam ir individuāli, un seansu daudzums katram ir atšķirīgs. Uzzini vairāk par RigaBrain® seansiem https://www.RigaBrain.com/pieteikties

bottom of page