Ko nozīmē - smadzeņu veselība?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Ko nozīmē - smadzeņu veselība?

Kas ir smadzeņu veselība?



Smadzenes ir ķermeņa komandas centrs, kas kontrolē un koordinē kustības un izziņas funkcijas! Izziņas funkcija ietver problēmu risināšanu, atmiņu un informācijas apstrādi.


Smadzeņu veselība - parasti ietver tādu neiroloģisko stāvokļu kā Alcheimera slimības, epilepsijas, smadzeņu traumu un Parkinsona slimības attīstības novēršanu un profilaksi. Pasaules Veselības organizācija (PVO) definē smadzeņu veselību kā “stāvokli, kurā katrs indivīds var realizēt savas spējas un optimizēt savu kognitīvo, emocionālo, psiholoģisko un uzvedības darbību, lai tiktu galā ar dzīves situācijām”.


10 veidi, kā uzlabot smadzeņu veselību

  1. Izmēģini kādu jaunu darbību. Piemēram, kāda instrumenta spēles apguve, krustvārdu mīklas izdomāšana, valodas apguve vai jauns hobijs. Kaut kas, kas aktīvi stimulē jūsu smadzenes.

  2. Pabaro savas smadzenes ar veselīgu, barojošu pārtiku, kas stimulē smadzeņu darbību. Smadzenēm noderēs: augļi, dārzeņi, zivis, rieksti, nepiesātinātās eļļas (olīveļļa) un olbaltumvielas no augu avotiem.

  3. Izkusties katru dienu. Fiziskās aktivitātes nāks par labu jūsu ķermenim un prātam, jo ​​tās var palielināt skābekļa plūsmu asinīs un līdz ar to arī smadzenēs, kā arī var veicināt jaunu nervu šūnu augšanu un savienojumu jeb sinapšu veidošanos starp smadzeņu šūnām. Vingrinājumi pazemina arī asinsspiedienu un var normalizēt holesterīna līmeni, vienlaikus samazinot stresu. Tik daudz priekšrocību ir fiziskajām aktivitātēm, ka tās ir “obligātas” labai smadzeņu veselībai un darbībai.

  4. Izgulies labi. Miega laikā jūsu smadzenes strādā virsstundas, lai sevi labotu un uzlabotu, tāpēc nepalaidiet garām miega dotās iespējas. Tomēr jāzina, ka arī pārāk daudz miega var izraisīt negatīvas sekas, piemēram, mazkustīgumu un aptaukošanos.

  5. Esi sabiedrisks. Kontaktu uzturēšana un veidošana ar citiem cilvēkiem, padara jūsu dzīvi jautrāku, priecīgāku un interesantāku! Esot ar labiem draugiem, mazinās pārlieku augstais asinsspiediens un mazinās iespēja saslimt ar vecuma demenci, kā arī nodrošina garāku un kvalitatīvāku dzīves ilgumu.

  6. Seko līdzi savam asinsspiedienam. Augsts asinsspiediens var izraisīt izziņas pasliktināšanos, kā arī sirds problēmas.

  7. Seko līdzi savam cukura līmeni asinīs. Diabēts ir demences riska faktors, tāpēc ēdiet pareizi, vingrojiet un saglabājiet veselīgu svaru. Ja jums ir augsts cukura līmenis asinīs, ievērojiet ārsta ieteikumus, lai to kontrolētu.

  8. Ierobežo alkohola patēriņu. Pārmērīga alkohola lietošana ir galvenais demences riska faktors.

  9. Sargājiet savu galvu. Galvas traumas palielina smadzeņu darbības traucējumu risku. Izvairieties no kritieniem, valkājiet ķiveri, braucot ar velosipēdu vai slēpojot, samaziniet aizķeršanās iespējamos apdraudējumus uz ceļa, taciņas vai mājās, kā arī padomājiet par labu apgaismojumu!

  10. Pārvaldiet stresu. Ir pierādīts, ka pārmērīgas bažas un stress samazina kognitīvo testu veiktspēju. Izmēģiniet relaksāciju, meditāciju, pastaigājieties vai klausieties mūziku, lai atpūstos un "iztīrītu" galvu. Atpūties cilvēks var labāk koncentrēties uz problēmu cēloni un rast plānu tā novēršanai.

RigaBrain® seansi palīdz uzturēt optimālu smadzeņu darbību un tās pašregulāciju! Veselīga dzīves veida komponente - smadzeņu darbībai!

bottom of page