Vai par līderi piedzimst vai kļūst?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai par līderi piedzimst vai kļūst?

Līderība ir tēma, par kuru tiek diskutēts jau gadsimtiem ilgi. Daži cilvēki uzskata, ka par līderi piedzimst, citi uzskata, ka līderību var apgūt.



Iedzimtības teorija apgalvo, ka līderība ir iedzimta īpašība, kas atrodas cilvēka gēnos. Šīs teorijas piekritēji uzskata, ka līderiem ir dažas rakstura iezīmes, kas viņus padara par piemērotiem līderiem, piemēram, pārliecība, drosme, spēja pieņemt lēmumus un ietekmēt citus.


Vides teorija apgalvo, ka līderība ir apmācāma prasme, kas iegūta dzīves laikā. Šīs teorijas piekritēji uzskata, ka līderības prasmes var attīstīt, iegūstot atbilstošu izglītību un pieredzi.


Pētījumi par līderību liecina, ka gan iedzimtība, gan vide spēlē lomu līderības izaugsmē. Dažas rakstura iezīmes, kas tiek saistītas ar līderību, ir iedzimtas, bet citas var attīstīt. Piemēram, pētījumi liecina, ka līderiem ir iedzimta tendence būt draudzīgiem, uzticēšanās vērtiem un spējīgiem uz augstu emocionālo intelektu. Tomēr spēja pieņemt lēmumus, risināt problēmas un motivēt citus var attīstīt, iegūstot atbilstošu pieredzi un apmācību.


Tātad, vai par līderi piedzimst vai kļūst? Atbilde ir - gan viens, gan otrs. Ir dažas rakstura iezīmes, kas var predisponēt cilvēku līderībai, bet līderības prasmes var attīstīt, iegūstot atbilstošu izglītību un pieredzi.


Kā kļūt par līderi?

Ja vēlaties kļūt par līderi, ir svarīgi attīstīt šādas prasmes:

  • Rakstura iezīmes: pārliecība, drosme, spēja pieņemt lēmumus, ietekmēt citus, draudzīgums, uzticēšanās, emocionālā inteliģence.

  • Vadības prasmes: mērķu noteikšana, plānošana, motivēšana, komandas darbs, problēmu risināšana.

  • Izglītība: līderības apmācība, biznesa izglītība.

  • Pieredze: iespēja vadīt cilvēkus un projektus.

Ir pieejami dažādi resursi, kas var palīdzēt attīstīt līderības prasmes, piemēram, līderības apmācības kursi, biznesa skolas un pašmācības materiāli.


Kā RigaBrain® neurofeedback seansi var palīdzēt kļūt par izcilu līderi?

Neurofeedback ir metode, kas ļauj cilvēkiem apzināties un mainīt savu smadzeņu darbību. RigaBrain® neurofeedback seansi var palīdzēt uzlabot šādas līderības prasmes:

  • Pārliecība: Neurofeedback palīdz cilvēkiem attīstīt spēju saglabāt mieru un pārliecību stresa situācijās.

  • Drosme: Neurofeedback palīdz cilvēkiem attīstīt spēju pieņemt riskus un izvirzīt mērķus.

  • Spēja pieņemt lēmumus: Neurofeedback palīdz cilvēkiem attīstīt spēju analizēt informāciju un pieņemt atbilstošākos lēmumus.

  • Spēja ietekmēt citus: Neurofeedback palīdz cilvēkiem attīstīt spēju komunicēt efektīvi un ietekmēt citu cilvēku domas un rīcību.

  • Emocionālais intelekts: Neurofeedback palīdz cilvēkiem attīstīt spēju izprast savas un citu cilvēku emocijas.

Ja vēlaties kļūt par izcilu līderi, RigaBrain® neurofeedback seansi var būt vērtīgs instruments, kas palīdzēs jums attīstīt vajadzīgās prasmes. https://www.RigaBrain.com/starts

bottom of page