Vai tiešām “atkārtošana ir zināšanu māte” jeb kāda ir saikne starp iesaisti un mācīšanos
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai tiešām “atkārtošana ir zināšanu māte” jeb kāda ir saikne starp iesaisti un mācīšanos

Mēs visi esam dzirdējuši vārdus: “ja sākumā tev neizdodas, mēģini vēlreiz, kamēr izdodas” vai Latvijā īpaši populāro teicienu “atkārtošana – zināšanu māte”, bet jaunāko pētījumu rezultātos, kas veikti, apvienojoties pētnieku komandām Kārnegija un Melona Universitātē, un Pitsburgas Universitātē, gūts apliecinājums, ka efektīva mācīšanās nav tikai stāsts par atkārtošanu. Drīzāk tāds iekšējs stāvoklis kā iesaiste (aizrautība, motivācija) var ietekmēt mācīšanos.



Pētījumos, kas publicēti Nature, izpētīts, kā izmaiņas iekšējos izziņas vai emocionālajos stāvokļos, piemēram, uzbudinājums, uzmanības intensitātes līmenis, motivācija un iesaiste, var ietekmēt mācību procesu. Pētījumi veikti, izmantojot smadzeņu attēlu metodoloģijas un datortehnoloģijas (Commercial-system interface — BCI). Izrādās, ka izmaiņas šajos iekšējos stāvokļos var sistemātiski ietekmēt to, kā cilvēks mācās, tādējādi “bruģējot ceļu” efektīvākām metodēm, lai pēc iespējas ātrāk iemācītu cilvēkiem prasmes, kas ļautu sasniegt, piemēram, augstāku kvalifikācijas līmeni profesionālajā darbībā.

Izmantojot BCI mācību paradigmu, pētnieki vēroja, kā dažādos mācīšanās posmos mainās pētījuma dalībnieku smadzeņu neirālā aktivitāte un pakāpi, kādā šīs izmaiņas ietekmē cilvēka iekšējos stāvokļus.

Tas, ko pētnieku komanda pētījuma dalībnieku mācīšanās procesā novēroja, bija periodiskas, lielas, straujas neirālās aktivitātes svārstības motorajā garozā. Sākumā viņi nesaprata, kāpēc tas tā notiek, bet laika gaitā noskaidroja, ka svārstības notiek ikreiz, kad pētījuma dalībnieki piedzīvo uzdevuma maiņu. Turklāt izrādījās, ka pētāmo personu iesaistes vai uzmanības noturības līmenis var atvieglot vai apgrūtināt zināšanu apguvi atkarībā no konteksta.


Ko varam secināt? Svarīgāk par atkārtošanu ir mācīties ar motivāciju – ja apgūstamais materiāls vai pati metode, kā mācīties, ir interesanta, varētu pietikt pat ar vienu reizi, lai zināšanas “nosēstos” atmiņā. Šādi atklājumi varētu palīdzēt cilvēkiem apgūt ikdienas prasmes, piemēram, matemātiku vai deju, lai ātrāk un efektīvāk tiktu līdz augstākam kvalifikācijas līmenim.


RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra klienti ziņo, ka pēc seansu apmeklēšanas bērniem, un ne tikai, ir uzlabojusies interese par mācīšanos un koncentrēšanās ir labāka.

bottom of page