ZINĀTNE, KAS STĀV AIZ ĶERMEŅA POZAS UN TO, KĀ TAS IETEKMĒ SMADZENES
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

ZINĀTNE, KAS STĀV AIZ ĶERMEŅA POZAS UN TO, KĀ TAS IETEKMĒ SMADZENES

“Es atzīšos jau tagad: man ir briesmīga stāja un tā ir slikta jau kopš vidusskolas, iespējams, ka vēl pat ilgāk. Tā ir viena no tām lietām, kuru paglabāju dziļāk prātā, kā ko tādu, ko es zinu, ka vajadzētu mainīt, bet tas tā īsti nesanāk, tas ir tāpat kā apņemšanās ēst vairāk dārzeņus vai sūtīt vairāk pasta kartītes”, šis ziņojums parādījās vietnē Buffer.

Tas kā mēs stāvam, sēžam un ejam patiesībā ietekmē mūsu garastāvokli un prieka sajūtu vairāk kā mēs domājām. To atklāj arī jaunākie pētījumi.


Galvas pakratīšana ietekmēs tavas domas

Ķermeņa valoda ir cieši saistīta ar stāju – tas, kā mēs kustinām savu ķermeni ietekmē, kā citi mūs redz, tāpat tas ietekmē mūsu garastāvokli un paradumus. Lūkojot no zinātniskās pētniecības puses, šie termini pārklājas daļēji. Tas nav pārsteidzoši, bet tas, kā mūsu stāja un ķermeņa valoda ietekmē domas ir.

2003. gadā Ohaio universitātē veiktā pētījumā tika atklāts, ka mūsu domas neapzināti ietekmē mūsu fizisko uzvedību. Lūk, divi fascinējoši piemēri:

· kad pētījuma dalībnieki piekrītoši pamāja ar galvu, vai noliedzoši to pakratīja, lai norādītu par nevienprātību, šīs darbības ietekmēja viņu viedokli pat to neapzinoties;

· pētījums atklāja arī to, ka dalībnieki, kuri sevi apskāva, reizēm spēja mazināt savas fiziskās sāpes.


Holandiešu uzvedības zinātnieks (behavioral scientist) Ēriks Pepers (Erik Peper) šajā jomā arī ir veicis plašu pētījumu. Viņš savās klasēs parasti aicina visus piecelties un izstaipīties līdzīgu iemeslu dēļ – jo vingrojumi ir saistīti ar prieku, kā šeit:


Šeit būs uzskaitītas pāris fascinējošas lietas, kas notiek tiklīdz tiek veikta pozas maiņa:

1. Piemēram,kad mēs sēžam taisni, mēs vairāk atceramies pozitīvās atmiņas vai domājam par kaut ko pozitīvu kopumā, liecina šis eksperiments;

2. Cits atklājums bija: pārvietojoties pārtraukuma laikā, mēs varam ievērojami paaugstināt savu enerģijas līmeni, no otras puses, lēna pastaiga šļūcošā gaitā var darīt tieši pretēju un atņemt mums enerģiju.

3. Pētījums atklāja arī to, ka tie, kurus pirms pētījuma bija skārusi depresija,novēroja, ka viņiem enerģija izsīkusi vairāk nekā citiem.


Tātad Ēriks Pepers ir pārliecināts, ka mums uzmanīgi jāvēro sava stāja un ķermeņa valoda, lai tā mūs nepieviltu mums to pat nenojaušot.


Stāja izmaina mūsu hormonus

Kad par ķermeņa valodu tiek runāts plašāk, pretstatā labai pozai, iespējams redzēt, kāda tai ir ietekme uz attiecībām, vērojot dzīvnieku valstību. Ķermeņa valoda tiek izmantota, lai izrādītu spēku ar plaši atvērtām pozām (piemēram, stāvēt plašāk, tādējādi atverot ķermeni) un lielu ķermeņa izmēru (vai sajūtu, ka ķermenis ir liels).

Slavenā TedTalk runātāja Eimija Kadija (Amy Cuudy) savā runā sniedza izcilu ieskatu tajā, kā stāja un poza izmaina hormonu līmeņus. Arī pētījumi turpināja šo padziļinātāk pētīt. Apvienotajā Kolumbijas un Harvārdas universitātes pētnieku pētījumā tika atklāts, ka ķermeņa valoda simbolizē spēku, kas neviļus var ietekmēt mūsu lēmumu pieņemšanu. Pētnieki vēroja dalībnieku apetīti un riskus dalībniekiem ekspansīvās (atvērtās) pozās un slēgtās pozās (aizņem minimālu vietu, ekstremitātes tuvu ķermenim). Tiem, kuri atradās spēcīgā pozā izjuta ne tikai lielāku spēku un kontroli, bet arī bija 45% drošāki veikt riskantu darbību.

Pētījumā tika izmantoti siekalu paraugi, lai pierādītu, ka atvērtām pozām ir tieša saikne ar dalībnieku hormonu līmeņiem – kortizola samazināšanos un testosterona paaugstināšanos.


Šis neiroendokrīnais profils ar augstu testosteronu un zemu kortizolu patstāvīgi tiek saistīts ar tādiem rezultātiem, kā rezistence pret slimībām un labām līdersima prasmēm.

Tātad ir skaidrs, ka pozai ir daudz vairāk kopīgā ar mūsu prātu, kā sākumā varēja šķist. Patiesībā šķiet, ka pirmais ir mūsu ķermenis un tikai tad mēs mainām savu pozu un ķermeņa valodu, kas neapzināti ietekmē mūsu domāšanu un lēmumu pieņemšanu.

Nav viena “vislabākā” stāja


Tātad, ja vēlies gūt ieguvumus un izmantot šos pierādījumus, lai dzīvotu veselīgāku un priecīgāku dzīvi, ar ko sākt? Zināms, ka ir liels klāsts dažādu jomu, kas var būt sāpīgas, kad ir slikta ķermeņa poza- slikta stāja. Zemāk būs uzskaitīti tikai dažas no tām:


· sāpes kakla daļā;

· sāpes plecos;

· sāpes muguras lejasdaļā;

· sāpes plaukstas locītavās.


Diemžēl, nav daudz pētījumu par to, kā tieši ieviest pareizu pozu – daudz no tā, kas mums zināms sākas ar frāzi bērnībā “sēdi taisni”. 1999. gada pētījumā tika atklāts, ka sēdēšana 110 – 130 grādu leņķī ir optimāla muguras komfortam, cits pētījums 2007. gadā parādīja, ka sēžot 135 grādu leņķī, poza ir izcila, lai novērstu muguras deformācijas.


Jāatzīst gan, ka šādu pozīciju ir grūti izmērīt un ievērot (vai tiešām tu zini, kādā leņķī sēdi šobrīd?), kā arī ne visi tam piekrīt. Komanda LUMOback ir izveidojuši pozas sensoru, ko iespējams nēsāt ap vidukli dienas laikā, tādējādi palīdzot ieviest pareizu pozu. Ierīce vēro kā slīdi vai pārvietojies uz sāniem un vibrē, lai atgādinātu, ka nepieciešams sēdēt taisni. Komanda, kuras sastāvā ir arī ārsts un datu zinātnieks (kā arī medicīnas padomdevējs) neiesaka atliektu pozu (plašā leņķī) darba dienai. Kā arī viņi uzsver, ka pirmkārt “labākā poza vienmēr ir nākamā poza” jeb citiem vārdiem sakot, vienmēr nepieciešams kustēties.

Zināms, ka lielai daļai cilvēku darbs pieprasa ilgu laiku pavadīt pie darba galda, tātad zināt kā pareizi sēdēt un stāvēt labā pozā ir būtiski personas veselībai un labklājībai. Tiek teikts, ka cilvēka ķermenis ticis veidots, lai kustētos, nevis pavadītu 8 stundas pie datora.


Kamēr liela daļa aplikāciju un ierīču, kas paredzētas ikdienas aktivitāšu vērošanai, fokusējoties uz treniņiem un regulārām vingrojumu rutīnām, LUMOback vairāk koncentrējas uz mazām, regulārām kustībām.

Pastaigāšanās palīdz ķermenim pašam nonākt atpakaļ veselīgā pozā, tādēļ vismaz divas reizes stundā, ievies mirkli, kad piecelies no sava galda un nedaudz pastaigā.


Atgriežoties pie pozas, LUMOback rekomendē neitrālu iegurņa pozīciju, tas ir, sēdēšanu taisni. Šāda poza tiek ieteikta īpaši sēdēšanai ilgākā laika periodā, piemēram, kad visu dienu jāpavada pie rakstāmgalda.

Kad iegurnis atrodas neitrālā pozīcijā, ar taisnu muguru, muguras skriemeļi labi izlīdzinās, tā noņemot lielu spiedienu no mugurkaula un muguras muskuļiem, tādējādi mazinot muguras sāpes.


Šajā attēlā atspoguļots, kā izskatās sēdēšana 135 grādu leņķī.


LUMOback uzsver, ka lai gan šī poza ir patīkama muguras lejas daļai (ja poza tiek saglabāta taisni), muguras augšdaļa un kakla daļa cieš, ja šādā pozā tiek mēģināts strādāt.

Ofisa apstākļos, visdrīzāk, lai redzētu datora ekrānu kakls tiks saliekts un tiks sasprindzināta gan mugura, gan pleci, lai sasniegtu klaviatūru. Šādā gadījumā potenciālie ieguvumi atliektai pozīcijai nav būtiskāki kā negatīvā ietekme uz muguras augšdaļu un kakla daļu.

Raksta autore saka, ka turpmāk sēdēs taisni, jo vismaz tagad būs zināms, ka taisna pozīcija var veicināt labu garastāvokli.


Tags:

bottom of page