12 lietas, kas piemīt produktīviem cilvēkiem
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

12 lietas, kas piemīt produktīviem cilvēkiem

Būt produktīvam nav nekāds iedzimts talants, tās ir pavisam vienkāršas lietas, kuras ievērojot, vari paveikt vairākas lietas pareizi un produktīvi, turklāt salīdzinoši īsā laika posmā.

Kas tad  ir tās īpašības, kas piemīt produktīviem cilvēkiem? Kāda veida paradumi un stratēģijas padara viņu darbu tik produktīvu? Un ko no tā visa var izmantot ikviens no mums, lai paaugstinātu savu darba ražīgumu?


1. Izveido sarakstu “Ko nedarīt” un ievēro to! Tas ir saraksts, kurā uzskaitītas visas tās lietas, kuras nedarīt darba laikā, lietas, kas lieki patērē tavu laiku un nenes nekādu labumu. Šajā sarakstā uzskaitīti visi “laika zagļi”, piemēram, savu profilu pārbaudīšana sociālajos tīklos, bezmērķīga sērfošana internetā. Šo sarakstu ir vērtīgi novietot sev redzamā vietā darba laikā.

2. Sakārto savu darba vidi un darba materiālus! Cilvēkiem, kuri savā darbā sasniedz viss labākos rezultātus, darbam nepieciešamos dokumentus un citus materiālus parasti ir sakārtojuši noteiktā kārtībā, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams ātri un bez liekas kavēšanās atrast meklēto. Sakārto grāmatas plauktos, dokumentus mapēs, arī datorā izveido strukturētus failiņus, lai zinātu, kas un kur atrodas!

3. Darba laikā, nodrošinies, ka nekas un neviens tevi nevarēs traucēt! Kamēr veic kādu uzdevumu, izej no visiem interneta portāliem, kur kāds tev var atsūtīt negaidītu ziņu un novērst tavu uzmanību no veicamā uzdevuma, izslēdz telefonu, palūdz apkārtējiem, lai noteiktu laika posmu tevi netraucē, ja vari, aizslēdz durvis! Protams, nevarēsi slēpties mūžīgi, bet varēsi krietni īsākā laikā pabeigt darbu, tātad būt arī produktīvāks, jo tava uzmanība pilnā mērā būs sakoncentrēta uz veicamo uzdevumu!

4. Izvirzi un seko mērķiem, kas atbilst S.M.A.R.T. koncepcijai!

S – specific (specifiskums, iespējas lielo mērķi sadalīt sīkākos, konkrētība, detalizētība, uzstādījuma precizitāte) M – measurable (izmērojamība ciparos, kvantitātē, salīdzinājumos) A – attainable (sasniegšanas reālās iespējas) R – relevant (arī realistic) (atbilstība situācijai un resursu pieejamība) T – time bounded (laika ierobežojums jeb „rāmis”)

5. Lielus mērķus sadali mazākos! Savu lielo mērķi sadali daudzos mazākos, tā, lai katra mazā mērķa veikšana aizņem salīdzinoši mazu laiku, pirmkārt, tu jutīsies produktīvāks, jo redzēsi, kā tavi mērķi realizējas, turklāt arvien pietuvosies lielajam mērķim, otrkārt, ja pa solītim realizēsi mazos mērķus, sasniedzis lielo, jutīsies tā, it kā to būtu sasniedzis bez milzu piepūles.

6. Strādā tad, kad tavs prāts ir vismožākais un pats esi atpūties! Lai šo soli īstenotu, tev labi jāiepazīst sevi, savs darba ritms, jāzina, kurā dienas daļā esi visproduktīvākais. Liela daļa cilvēku vismožākie ir tieši rīta stundās, ja tā ir arī ar tevi, tad izmanto šo laiku pilnībā, šajā laikā izvairies no tādu nesvarīgu darbu veikšanas kā e-pastu lasīšanas, labāk šo laiku velti produktīvam darbam! Savukārt, ja tavas labākās stundas darbam ir tieši vakarā, tad dienas darbošanos ieplāno tā, lai svarīgākās lietas vari veikt tieši šajā laikā!

7. Fokusējies uz produktivitāti, nevis aizņemtību! Darbojies tā, lai darbi ko dari būtu svarīgi, nevis tos jāveic tikai veikšanas pēc. Rezultāti vienmēr ir svarīgāki nekā to sasniegšanai veltītais laiks! Paturi to prātā! Uz mirkli apstājies un pavaicā sev, vai tavs darbs ir uzstādītā mērķa vērts? Vai šī brīža darbošanās palīdzēs tev sasniegt mērķi? Bieži vien sīki uzdevumiņi ir tieši tie, kas pietuvina tevi mērķa sasniegšanai.

8. Koncentrē uzmanību uz vienu uzdevumu konkrētajā mirklī! Nedari vairākas lietas vienlaicīgi, un svarīgākās lietas dari laikā un apzinīgi! Pirms ķeries pie jauna darba, pabeidz iesāktos! Bieža pārslēgšanās no viena darba uz otru, kad tie tiek veikti paralēli, padara tavas prāta spējas mazāk efektīvas. Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuriem astoņu stundu darba dienas laikā jāpārslēdzas no viena uz citu uzdevumu vismaz 10 reizes, rezultāti IQ testos samazinās par 10-15 vienībām. IQ testa aizpildīšana Internetā.

9. Darbojies 90 minūšu intevālos! NewYork Times bestsellera “The Way We’re Working Isn’t Working” autors Tonijs Švarcs (Tony Schwartz) apgalvo, ka mūsu organisms darbojas 90 minūšu intervālos, tas nozīmē, ka ik pēc 90 minūtēm mūsu organisms pats sāk dot mums zīmes, kas liecina, ka nogurums ir klāt un organisms prasa, lai to atkal “uzpilda”, tādēļ ik pēc 90 darba minūtēm piecelies, apej pazu riņķīti, izstaipies, apēd kaut ko, vai vienkāši pārslēdz uzmanību uz ko citu!

10. Uz e-pastiem, balss pastiem un vēstulēm atbildi noteiktos laikos dienas garumā! Šis ieteikums iet roku rokā ar ietikumu nedarīt vairākus darbus vienlaicīgi. Tātad atvēli sev noteiktu laiku, piemēram, 8:00, 11:00 un 15:00 pārlūkot savu e-pasta iesūtni un atbildēt uz e-pastiem! Mēģini ievērot šo apņemšanos!

11. Investē mazliet laika, lai ietaupītu daudz laika! Padomāsim, kā tu vari jau šodien ietaupīt savu nākotnes laiku? Pārskati savu darāmo darbu sarakstu, varbūt tur ir uzdevumi, kurus vari optimizēt, nedarīt nemaz, nodeliģēt citiem, darīt savādāk? Varbūt vari ieviest jaunu darba sistēmu, pati jaunumu ieviešana var aizņemt vairākas stundas, taču tas ir vienreizējs ieguldījums, kas nākotnē tev ļaus katru dienu noteiktām lietām veltīt krietni mazāk laika kā līdz šim! Varbūt ir uzdevumi, kuru veikšanu vari automatizēt, tādējādi taupot savu laiku (e-pasta filtri, šabloni, automātiska rēķinu apmaksa)?

12. Pēc iespējas samazini iespēju nokļūt riskantās situācijās! Citiem vārdiem sakot iemācies teikt “nē”, tad, kad tas ir nepieciešams! Dažkārt pat tad, ja tev ir zināšanas, darbojoties pārlieku daudzās frontēs, savu produktivitāti vari ne vien pazemināt, bet dažkārt pat iesaldēt! Dažkārt produktivitāte slēpjas nevis tajā, ka spēj izdarīt vienlaicīgi ļoti daudz lietu, bet gan faktā, ka spēj izšķirt prioritātes un atteikties no nodarbēm, kuras tev konkrētā mirklī nav nepieciešamas!


bottom of page