7 smadzeņu noslēpumi, kas var palīdzēt uzlabot Tavu spēju koncentrēties darbā
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

7 smadzeņu noslēpumi, kas var palīdzēt uzlabot Tavu spēju koncentrēties darbā

Tava spēja fokusēties jeb koncentrēties uzdevumam pilnībā ir viens no galvenajiem Tavas nākotnes veiksmes indikatoriem.


Visi miljonāri un miljardieri ir apguvuši šo īpašo mākslu – koncentrēties uz vienu lietu līdz tā ir pabeigta, pirms tiek uzsākta nākamā lieta. Tomēr mēs dzīvojam pasaulē, kas ir pilna ar traucēkļiem un ziņojumiem, kas patstāvīgi alkst tavas uzmanības.

Tavas smadzenes nav pietiekami aprīkotas, lai tiktu galā ar milzīgo “spīdīgo objektu” daudzumu, kas patstāvīgi cenšas novērst tavu uzmanību. Iemācīties kļūt par savu smadzeņu meistaru, nevis vergu nav viegls uzdevums, bet ir pāris vienkārši noslēpumi-triki, kas ātri palīdzēt valdīt pār prātu un attīstīt ļoti precīzu fokusu.

1. Sāc katru rītu ar vingrošanu

Viena no svarīgākajām lietām, kuru vari darīt savu smadzeņu labā ir tava kopējā labsajūta, kuru vari veicināt, katru rītu iesākot ar vingrošanu. Nav nepieciešams doties uz trenežieru zāli un pavadīt tajā 3 stundas pumpējot muskuļus. Vienkārša piecelšanās un vingrošana 20 minūšu garumā palīdzēs iegūt tavam prātam asumu un attīstīs labāku fokusu visas dienas garumā. Lieliskas aktivitātes ir peldēšana, joga, riteņbraukšana, kā arī skvošs. Šie vingrojumi ir relatīvi mazāk ietekmē ķermeni un tie ir daudz jautrāki, kā vienkāršs skrējiens par skrejceliņu katru rītu.

2. Ievēro periodisko badošanos

Ja pēdējā laikā tev ir izdevies sekot līdzi, veselības, fitnesa vai biohakinga industrijai, tad noteikti esi dzirdējis par fenomenu, kas tiek saukts par periodisko badošanos. Periodiskā badošanās (intermittent fasting (IF)) patiesībā ir ļoti vienkāršs koncepts. 8 stundas no dienas tu drīksti ēst un atlikušajās 16 stundu logā tu izmanto uzņemtās kalorijas. Īstenībā, tas ir daudz vienkāršāk kā izklausās un tam ir vairāki plusi.

Neiedziļinoties ieguvumos, kopumā šīs koncepts palīdz vielmaiņai un palīdz zaudēt svaru, tas palīdz arī gūt labāku koncentrēšanos no rīta, jo ķermenis netērē tik dārgo enerģiju pārtikas sagremošanai. Tā vietā, tas sniedz visus resursus, lai palīdzētu tev koncentrēties uz konkrētā uzdevuma veikšanu. Labākais veids, ko raksta autors ir atklājis šai IF diētai ir izlaist brokastis, tā vietā dzerot 1-2 melnas kafijas krūzītes un tad brokastot ap plkst. 13 un ēst pēdējo dienas maltīti ap plkst. 21, kas sniedz ļoti pozitīvu rezultātu uz fokusu.

3. Ievies vairāk taukus (labos) savā uzturā

Cilvēka smadzenes, rupji sakot, ir veidols no 60 % tauku. Tas ir diezgan apspriežams jautājums, kad sāc par to domāt. Tas rada problēmu cilvēkiem, kuri visu gadi ir bijuši zema tauku satura diētu piekritēji. Lai smadzenes atbilstoši funkcionētu tām ir nepieciešams pietiekams daudzums labo tauku. Viens no veidiem, lai ātri uzlabotu kognitīvās funkcijas un palielinātu fokusu ir savā uzturā ieviest vairāk taukus. Ja seko IF diētai, tiek rekomendēts pusdienās uzņemt vismaz 30 gramus tauku. Rieksti, avokado, olas un kokosriekstu eļļa ir lielisks veids, kā ieviests labos taukus uzturā un tādējādi palīdzēt smadzenēm strādāt veiksmīgāk.

4. Izmanto nootropos augus

Raksta autors ir mēģinājis testēt augu- lakricas sakni, sekojot drauga rekomendācijai un tās lietošanai bija lieliski rezultāti. Lakricas sakne satur glicirizīnu, vielu, kas palīdz izvairīties no smadzeņu miglas, dūmakainas galvas, pēcpusdienas noguruma un miega traucējumiem, novēršot virsnieru hormona, kortizola, sadalīšanos. Lakricas sakne tiek lietota vienkārši – kā tēja, ir arī citi augi, kas nāk par labu smadzeņu funkcijām, kā piemēram, Ginko-biloba vai šizandra.

5. Izraksti savus kritiskos darbus katru stundu

Labs veids, kā saglabāt smadzeņu fokusu ir izrakstīt uzdevumus, kurus gribi paveikt nākamās stundas laikā un tad pieraksti laiku, cik laika šī uzdevuma veikšana aizņēmusi. Rakstot atslēgas uzdevumus katrai stundai, tu spēsi pārfokusēt savas smadzenes uz pašiem svarīgākajiem projektiem un laika atskaite pievienos steidzamības sajūtu, kas arī ir palīdzoša, lai saglabātu fokusu.

5.1. Novērs nevajadzīgus traucēkļus

Šo pat nebūtu nepieciešams atsevišķi izdalīt. Ja tavs telefons nepārtruakti ir aizņemts ar paziņojumiem no Snapchat vai dators iepīkstās katru reizi, kad tiek saņemts jaunums Facebook, kā pasaule var no tevis sagaidīt, ka būsi fokusējies? Tev nepieciešams izskaust visus šos nevajadzīgos traucēkļus.

Tas nozīmē, ka kamēr strādā tavam telefonam ir iestatīts lidojuma režīms, datorā atspējoti visi paziņojumi un tavi padotie, un kolēģi ir informēti, ka tevi nedrīkst traucēt.

6. Uzstādi mazus mērķus ikdienai

Ja Tev ir lieli un dzīvi mainoši mērķi, tas ir lieliski. Katram vajadzētu būt lielākai vīzijai par to, kas viņi vēlās būt un kā to sasniegt. Bet saglabāt fokusu uz desmitgades vīziju nav viegli, īpaši, kad jātiek galā ar nogurdinošajiem dienas sīkumiem. Vai tevi apgāž ar milzīgu mārketinga saturu, vai tā ir kaitinoša sarakste ar klientiem, vai jauna satura rakstīšana – tas viss ļoti viegli ļauj pazaudēt fokusu uz kopainu. Tā vietā, lai fokusētos uz savu lielo, garo ilgtermiņa mērķi, sāc uzstādīt mazus ikdienas mērķus. Koncentrējoties uz to, kas ir jāpaveic katrā dienā, tu nostādīsi sevi pretī veiksmei. Sasniedzot mazos mērķus tu vadīsi savas smadzenes, lai gūtu apbalvojumus un iedarbinātu apbalvošanas mehānismu, atbrīvojot dopamīnu, kad sasniegsi savu mērķi. Tas palīdzēs būt fokusētākam un palielinās vēlmi sasniegt rītdienas mērķus.

7. Pietiekami izgulies

Nekas nesabojās tavas koncentrēšanās spējas kā patstāvīga miega nepietiekamība. Daudzi veiksmīgi indivīdi modernajā biznesā daudz no savas veiksmes panākuši guļot naktī 8 stundas. Ja vēlies maksimālu fokusu, nepieciešams vairāk gulēt. Tas attiecas uz visiem cilvēkiem, īpaši tiem, kuri saskaras ar jet lag jeb miega ritma traucējumiem, kas rodas pārlidojot pār dažādām laika zonām. Mēģini gulēt vismaz 7 kvalitatīvas miega stundas, kā minimums.

Kopsavilkums

Tikt galā ar savu fokusu nav viegls uzdevums. Šajā rakstā netika iekļauts milzums traucēkļu ar kuriem saskaramies savā ikdienas dzīvē. Tomēr var teikt, ka atbilstoši barojot un stimulējot savas smadzenes, iznīcinot traucēkļus, cik viens tas iespējams tu spēsi vadīt savu smadzeņu darbību un paaugstināt savu fokusu.

Bieži arī RigaBrain smadzeņu treniņu centra Dinamiskā neirofeedback apmeklētāji stāsta koncentrēšanās uzlabošanos pēc šiem apmeklējumiem!

Saņem arī citus ieteikumus ikdienas pilnveidošanai: https://sendfox.com/lp/1yleql

bottom of page